Tüm mutsuzluklar yokluktan değil, çokluktan gelir. tolstoy
Celil ÇINKIR
Celil ÇINKIR
VİP ÜYE

Meyhaneci

Yorum

Meyhaneci

( 4 kişi )

4

Yorum

4

Beğeni

5,0

Puan

35

Okunma

Meyhaneci

Şiirin Hikâyesi

Meyhaneci, görünürde meyhaneye sığınan bir âşığın hikâyesidir; gerçekte ise insanın kendi gönlüyle kurduğu uzun bir hesaplaşmanın şiiridir. Buradaki meyhane yalnızca içkinin sunulduğu bir mekân, meyhaneci de yalnızca kadeh dolduran kişi değildir. Meyhane; derdin dile geldiği, suskunluğun çözüldüğü, aşkın insanı kendi içine sürgün ettiği sembolik bir gönül durağıdır. Meyhaneci ise kimi zaman sırdaş, kimi zaman tabip, kimi zaman da âşığın kendi vicdanıdır.

Şiirde mey, çay, ney, Hüzzam, zemheri, cemre ve meyhane aynı anlam dünyasının farklı kapılarını açar. Cemresiz geçen Şubat ve Mart, baharı gelmeyen gönlü; her mevsimin zemheri oluşu, aşkın zamandan bağımsız üşütüşünü anlatır. Ney ve Hüzzam ise söze sığmayan hüznün musikide kendisine yer aramasıdır. Âşık burada sarhoşluğu içkide değil, kaşları yay olmuş sevgilide bulur. Bu yüzden çay da yetmez, mey de yetmez; çünkü asıl hastalık bedende değil gönüldedir.

Son dörtlükte şiir kendi hüznünü hafifçe tiye almaya başlar. Mazhar Osman ve Bakırköy göndermesiyle aşk, tıbbın ve aklın sınırlarının dışına taşırılır. Böylece şiir boyunca büyüyen dert, sonunda tebessümle karşılanır. Delibal’ın meyhanesi biraz da böyledir: İnsan kapısından yarasını göstererek girer, derdini anlatır, Hüzzam’dan bir makam dinler; çıkarken yarası hâlâ yerindedir ama artık onunla gülmeyi öğrenmiştir.

Meyhaneci, kısacası içkinin değil, aşk sarhoşluğunun; meyhanenin değil, gönül harabesinin şiiridir. Çünkü bazı yaraların ilacı bulunmaz; insan yalnızca onları şiire dönüştürerek taşımayı öğrenir.

Yaralıdır sinem, yaşlı gözlerim
Konuğunum artık, ey meyhaneci
Açılmam kimseye, gizli sızlarım
İlaç diye geldim, mey meyhaneci

Gel otur karşıma, dinle derdimi
Adım adım dolaş, gönül yurdumu
“Cemresiz geçirdim, Şubat, Mart’ımı
Her mevsim zemheri, bay meyhaneci

Koyalı sürmeli düşlere vize
Harami hükmünden döndüm acize
Vurgundan kurtulmam sanki mucize
Teskin etmez beni, çay meyhaneci

Yardan geçemeyen, serden geçermiş
Anladım sevenler, neden içermiş
Damara meyleden, neyden uçarmış
Hüzzam makamından, koy meyhaneci

Aklım dolanalı, kaşları yayda
Besbelli çare yok, bahtıma payda
Yürek sızısına, ilacım say da
Ruhumdan çileyi, soy meyhaneci

Musallat edeli çayı sineye
Çevirmekten bıktım ayı seneye
Mutluluğun düşsün payı çeneye
Katmalısın güne ay meyhaneci

Delibal garipler piri susmanın
Bendesi olalı ahh o yosmanın
İlmi güdük kalır Mazhar Osman’ın
Paklayamaz Bakırköy meyhaneci

Celil ÇINKIR

Paylaş:
4 Beğeni
(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Şiirlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Şiiri Değerlendirin
 

Topluluk Puanları (4)

5.0

100% (4)

Meyhaneci Şiirine Yorum Yap
Okuduğunuz Meyhaneci şiir ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
Meyhaneci şiirine yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Hikmet-Metin
Hikmet-Metin, @hikmet-metin
1.8.2026 01:23:42
5 puan verdi
Hüzün, özlem ve çaresizlik güçlü imgelerle ustalıkla işlenmiş. Duygusu yüksek, ahengi başarılı, yüreğe dokunan etkileyici bir şiir. Kaleminize sağlık.
Pakize Sultan
Pakize Sultan, @pakize-sultan
1.8.2026 01:12:53
5 puan verdi
Saygıdeğer Üstadım ; Bu şiiriniz de meyhane bir mekân olmaktan çıkıp insan ruhunun yalnızlığına açılan bir kapıya dönüşmüş.
Her dörtlükte hasretin, kırgınlığın ve ince bir hicranın sesi duyuluyor.
Özellikle "Cemresiz geçirdim Şubat, Mart'ımı" dizesi gönle dokunan çok güçlü bir imge olmuş.
Duyguyu estetikle buluşturan, dili ve ahengiyle uzun süre hafızalarda yaşayacak kıymetli bir eser olmuş.

Geceye ve şiirinizin duygusuna "Hüzzam şarkılar çok yakışır..;)

Kaleminiz ve ilhamınız bereketli olsun.
Saygı ve muhabbetle 🌹
Ahmet Coşkun 1
Ahmet Coşkun 1, @ahmetcoskun1
1.8.2026 00:32:16
5 puan verdi
Boş bırakma sakın gönül kadehi
Beraber edeceğiz bu gün sabahı
Boynumda kalmış o ceylanın ahı
Sen beni anlarsın hey meyhaneci

içimden geldi usta
yüreğine sağlık...
CEMRE_YMN
CEMRE_YMN , @cemre-ymn
1.8.2026 00:22:09
5 puan verdi
Saygı değer kıymetli üstadım,
Sinamın yarasıyla, gözümün yaşlarıyla,
"Cemresiz geçirdim Şubat, Mart’ımı" diyerek ruhunuzun en derin kışlarını kuşanıp meyhaneciye sığınan bu muazzam eseriniz için yüreğinize, kaleminize ve nefesinize sonsuz sağlık olsun.
"Her mevsim zemheri" olan bir ömrün dertlerini meyhanecinin karşısına oturup anlatan, hüzzam makamından dökülen nağmelerle gönül yurdunuzu adım adım dolaşan bu derin lirik feryat, okuyanın yüreğini adeta dağlamaktadır. "Yardan geçemeyen, serden geçermiş" hakikatiyle damara meyleden halleri,
Mazhar Osman'ın ilmini ve Bakırköy'ün bile paklayamayacağı o büyük çileyi böylesine kusursuz bir kafiye örgüsü ve ipeksi bir hüzünle mısralara dökmeniz gerçekten usta işi bir başarıdır.
Delibal'ın susma piri olduğu o ıssız ve vakur duruş, şiirinize ayrı bir asalet katmaktadır.
Selam ve saygılarımla, ilhamınız daim ve kaim olsun üstadım.
© 2026 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
Üyelik
Giriş paneli

Hesabınıza giriş yapın ya da yeni üyelik oluşturun.

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL