Kış Güneşi ve Ayaz
Kış güneşi dağın ardına sindi;
Ayaz sokaklarda cirit atıyor. Henüz daha yeni girdi ikindi; Kaçarak gidiyor, erken batıyor. Gece, soğuk daha gaddarlaşıyor; Kapı kapı gezip, meydan okuyor. Kutuplardan ithal hava taşıyor; Canlıları köşe köşe sokuyor. Dışarda kalanın çekeceği var; Ciğerine işler karın soğuğu. Issız sokaklarda kar nöbet tutar; Köpekleri saklar ağaç kavuğu Gündüzler kısaldı, geceler uzun Yıldızlar dünyaya göz kırpıyorlar. Yola çıkana var sürprizi buzun; Kayan ayaklara el çırpıyorlar. Gökte Ay, gölde su, yerde taş üşür; Yuvasızlar gece ne yapar acep? Dağda aç tilkiler, kurtlar uluşur; Keklikler, tavşanlar teyakkuzda hep. Sobalı evlerin bacası tüter; Gece ayazına karışır duman. Seher müjdecisi horozlar öter; Kuzey rüzgârları çalıyor keman. Hava enginleşti, sis, duman çöktü; Görüş mesafesi yarıya düştü. Poyraz acı esti, güneş sönüktü; Tüm serçeler saçaklara üşüştü. Havanın çehresi bugün çok azgın; Önüne gelene turşu satıyor. Güneş yüzümüze bakmıyor düzgün; Aramıza puslu perde tutuyor. Her canlı sabırla bekler baharı; Cemre bir bir düşer, hava ısınır. Baharın soluğu eritir karı; Yerler çiçeklenir, çimen yekinir. Mehmet Postallı / 2024 |
Doğanın, kırsal hayatın konu edildiği, genelde anlatım ağırlıklı olduğu için pek dikkat de çekmezler.
Geçmişte tanınmış şairlerimizden;
Faruk Nafiz Çamlıbel, Behçet Necatigil, Cahit Kulebi ve Kemalettin Kamu'nun pastrol şiirleri hece veya serbest nazım tarzlarında mevcuttur.
Çobanların doğa ve kırlarla içiçe olması ve kökeni nedeniyle TDK bu tür şiirler için "Çobanlama" ismini uygun görmüştür.
"Çoban Çeşmesi" ve "Bingöl Çobanları" şiirleri bunlara örnektir.
Bana göre;
Ahmet Kutsi Tecer'in
" Severim kırlarda ben yaşamayı
On iki ayı
Severim kırların yeşil göğsünü
Bütün süsünü "
dizelerindeki
imgelem ve edebi sanatların yerli yerinde kullanılması, bu tür şiirleri güzelleştiren faktörler olarak değerlendirilir.
.
.
Pastoral (çobanlama) şiirin "idil" ismini verdiğimiz bir denemeseni yapmışsınız şair.
Yalın bir anlatım dili olması nedeniyle pek dikkat çekmese de, sonuçta şiirdir ve ardında emek vardır ki
iki kelam etmemize vesile olmuştur.
Her mevsimin kendine göre güzellikleri vardır. Doğa da öyledir. İçlerinde, hayatın özü ile ilintili dersler ve insanı düşünmeye yönlendiren anlatılar vardır.
Şiir de okuruz, fikir de bildirir ve yeri geldiğinde "Kış Güneşi" şakısını da dinler, verilen emeği kutlarız.
Tebrik ediyorum.
Şiirle ve dahi saygıyla...