Okuduğunuz
şiir
28.5.2024 tarihinde günün şiiri olarak seçilmiştir.
İSTEMİYORUM
Meydan okuyup durdum yıllardır zalimlere, Başım hep öne eğik, kalmak istemiyorum. Bilmiyor isem sordum her şeyi alimlere, Kimsenin vebalini, almak istemiyorum.
Ruhuma bedenime bir aşkı nakışladım, Güzellik neredeyse hep bulup alkışladım, Gönlünde bahar oldum yine orda kışladım, Yoksan bir kere bile, gülmek istemiyorum.
Ben cana can olmuşum o ise benden beter, Saniye onsuz kalsam özlem burnumda tüter, Malda mülkte gözüm yok varlığın bana yeter, Bana zor gelen nedir? Bilmek istemiyorum.
Ellerimi uzatsam kalbine değeceğim, Her yüzüme gülüşte yeniden doğacağım, Yaşamımda yalnızca sana baş eğeceğim, Namerdin kapısını, çalmak istemiyorum.
Bir girdabın içinde hızla geçmekte zaman, Dünya denen şu handa, ağa mı bey mi yaman? Benim can yüreğime, demek yasak el aman, Senden uzak bir yerde, solmak istemiyorum.
Gönül atlarımızı mavilere sürseler, Sevmek bizlere suç mu? Bakıp karar verseler, Dünyanın cefasını bize reva görseler, Gözünden bir damla yaş, silmek istemiyorum.
Bunu bilir söylerim, yaşamak senle güzel, Tüm sözler boşunaysa olamaz o aşk özel, Dosteli’nin sevdası nefes aldıkça ezel, Sensizlik haram olsun, ölmek istemiyorum
[ Şiirimin bir hecesine bile olsa gözatan şiir dostlarına seçkiye değer bulup daha çok şiirsevere ulaşmasına neden olan Seçki Kuruluna teşekkür ediyorum
(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Şiirlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Şahsi analiz/İM: "İstemiyorum" başlıklı bu şiir, hece ölçüsüyle yazılmış, klasik Türk şiirinin özelliklerini taşıyan bir yapıya sahiptir. Şiirin genel teknik özelliklerine baktığımızda: Hece ölçü döngüsü: Şiir, hece ölçüsü kullanılarak 15 heceye bağlı kalınarak yazılmıştır. Hecelerin sayısı her mısrada sabittir. Bu, şiirin ritmik ve uyumlu bir yapıya sahip olduğunu kanıtlar. Kafiye Düzeni: Şiirde ahenk, kafiyelerle sağlanmıştır. Şiir genellikle (abab/cccb) şeklinde kafiyelenmiş. Bu kafiye düzeni, şiirin akıcı ve melodik bir yapıda olmasıyla okunabilirliğinin tadını arttırmış. Dörtlükler: Şiir, her biri dört mısradan oluşan altı dörtlükten meydana gelmiş. Bu dörtlükler, şiirin bütünlüğünü koruyan ve anlamı pekiştiren bir yapıyı sahiplenmiş, mükemmel. Tema şemsiyesi ise: Şiirin ana teması, aşk, özlem ve (direniş)tir (son zamanlarda sitede çok rastladığım gözden kaçırılmaması gereken bir özellik). Şair, zalimlere meydan okumaktan, sevgisiz yaşamak istememekten ve sevgiliye duyulan derin bağlılıktan bahsederken vurgulamalarında hissediyorum bunu.
Yorum/UM Bu şiir, aşkın ve sevginin derin bir ifadesini nakşediyor. Şair, zalimlere karşı duruşunu ve sevgisiz bir yaşamı kabul etmeyişini güçlü bir şekilde ifade etmektedir. İlk dörtlükte, zalimlere meydan okuduğunu ve vebal almaktan kaçındığını belirten şair, sorumluluk bilinci içinde ve adalet duygusunu vurgulamaktan (KORKMUYOR). Bu, şiirin tematik derinliğini ve ahlaki duruşunu göstermesi fevkalade sevinç duygum. Şair, aşkı ruhuna ve bedenine nakış gibi işlediğini, güzelliği bulup alkışladığını ve sevgilisiz bir yaşamın kendisi için kabul edilemez olduğunu ifade etmekten gururlu. Bu, aşkın hayatındaki merkezi rolünü ve sevgilinin varlığının ona getirdiği mutluluğu göstermesi kaçınılmaz tabi. Şiirin ikinci dörtlüğünde, aşkın şairin yaşamındaki vazgeçilmez yerini ve sevgilinin eksikliğinin ona getirdiği derin hüznü dile getirirken sızlandığını hissede biliyorum (ki muhteşem olan bu, ayıplanmayı göze almış). Şiirin üçüncü dörtlüğünde, şair sevgiliye olan derin bağlılığını ve onsuz yaşamın kendisi için ne kadar zor olduğunu ifade ederken, maddi varlıkların onun için bir önemi olmadığını, sevgilinin varlığının yeterli olduğunu belirtiyor (kaçımız bunu becere bildik). Bu, şairin aşkının ne kadar saf ve maddiyattan bağımsız olduğunu cesurca sergiliyor. Dördüncü dörtlükte, sevgilinin her gülüşünün onu yeniden doğurduğunu ve yaşamını sevgilisine adadığını ifade etmekte. Şair, namert insanların kapısını çalmaktan kaçınmakta ve yalnızca sevgilinin, sevginin varlığına itibar etmekte. Bu, sadakat ve bağlılık temasını derinleştirelim (hatta çok dikkat kesilip altını çizelim) şair kalemi tutan elini öptüm. Beşinci dörtlükte, zamanın hızla geçtiğini ve dünyanın geçici olduğunu belirten şair, sevgilisinden uzak kalmanın kendisi için dayanılmaz olduğunu ifade ederken ne kadar cesur değil mi (kaç aşık kaldı bunu yapabilme cesaretine sahip). Bu, zamanın ve mekânın ötesinde bir aşkı ifade etmenin ötesinde, bir duygu seli. Son dörtlükte ise, sevgiyi suç olarak görenlere meydan okuyan şair, sevgilinin gözyaşlarını silmeyi bile İSTEMEMEKTE, sadece onunla YAŞAMANIN güzel olduğunu belirtmektedir. Sevgisiz bir yaşamı kabul etmeyen şair, sevgiliden uzak bir hayatın kendisi için haram olduğunu dile getirİRKEN, bu aşkın ne kadar DERİN ve KUTSAL olduğunu vurgulamakta.
Sonuç olarak DÜŞÜNCEM, "İstemiyorum" şiiri, aşkın ve sevginin derin bir ifadesi olarak, şairin DUYGUSAL dünyasını ve SEVGİLİYE olan derin bağlılığını yansıtmaktadır. Şiir, klasik HECE şiirinin özelliklerini taşıyan yapısıyla, hem teknik hem de tematik açıdan zengin ve etkileyici bir eserdir.
Şairin affına sığındım (çünkü HECE şiirine mesafem var) ve yazdım.
Evet bu şiir ancak bu kadar tahlil edilip doğru. Yorumlanıp içselleştirilelirdi .Bu açıdan sizi tüm içtenliğimle kutluyorum canı gönülden teşekkür ediyorum.Şiir nedir dediklerinde. Şiir duygularla resim çizme sanatıdır derim. Şiir dostu o resim de çok net bir yürek işçiliği görmüş .İlk kez yolunuzun düştüğü bir sayfada bu zenginliği görmüş olmanız da bir başka güzellik Her şey için çok teşekkür ediyorum
Evet bu şiir ancak bu kadar tahlil edilip doğru. Yorumlanıp içselleştirilelirdi .Bu açıdan sizi tüm içtenliğimle kutluyorum canı gönülden teşekkür ediyorum.Şiir nedir dediklerinde. Şiir duygularla resim çizme sanatıdır derim. Şiir dostu o resim de çok net bir yürek işçiliği görmüş .İlk kez yolunuzun düştüğü bir sayfada bu zenginliği görmüş olmanız da bir başka güzellik Her şey için çok teşekkür ediyorum
istemesek de başa geleni yaşıyoruz umarım şiirin dilde dileği gönülde muradı gerçek olur... kıymetli dizelerdi okuduğum gönülden kutluyorum saygıdeğer hocam
Efendim bazı şeyler sigara gibi zararlı ama vazgeçilmez yere koyuyoruz bazen vazgeçeceğiz bazen az seveceğiz çok Sevgi ayrılık getirir acı getirir Tebrikler
Güne son derece yakışan muhteşem güzellikteki şiiriniz için gönülden kutluyorum tebrikler üstâdım. Sonsuz selam, sevgi ve saygılarımla. Esenlikler diliyorum.
Bir girdabın içinde hızla geçmekte zaman, Dünya denen şu handa, ağa mı bey mi yaman? Benim can yüreğime, demek yasak el aman, Senden uzak bir yerde, solmak istemiyorum.
Kaleminiz daim olsun değerli Bahri hocam anlam dolu muhteşem şiirinizi beğeniyle gıptayla okudum her zaman olduğu gibi yüreğinize sağlık dileklerimle kutlarım eserinizi selam ve saygılarımla
"sevgi sen ne büyüksün, dünya sem olmalısın...HŞT" demiştim Sevgi Pınarı şiirimde. sevgiden şaşmamak gerek. Hak'ça yaratılanı yaratandan ötürü sevebilmek... anlam dolu ve duygu yüklü müstesna dörtlüklerdi. tebrikler v e saygılar sunuyorum...
Gönül atlarımızı mavilere sürseler, Sevmek bizlere suç mu? Bakıp karar verseler, Dünyanın cefasını bize reva görseler, Gözünden bir damla yaş, silmek istemiyorum.
Bu dünyadaki en ağır şeylerden biri sevginin ölçüsüdür. Hayatta; sevgiyi, bir gülüşü, bir gözyaşını paylaşmadıkça yaşamın ne anlamı kalır ki. Gözünde bir damla yaş da sevginin güvencesidir, yaksın tuzu. Fısıltılı içten bir serzeniş ile birlikte sevgi dilinin şiire bire bir yansıması oldukça güzeldi. Emekleriniz var olsun hep. Tebriklerimle. Saygıyla.
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.
Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.