ANDINA SAHİP ÇIK ANADOLULUMŞiirin hikayesini görmek için tıklayın ANDIMIZIN TARİHÇESİ: Dönemin Millî Eğitim Bakanı, Reşit Galip, Türkiye Cumhuriyeti 10. yılını doldururken 23 Nisan 1933 sabahı çocuklarına kendi yazdığı bir andı okutmuş ve o gün Çocuk Haftası’nı açış konuşmasında da bu metni tekrar ederek şunları söylemişti:
Afet İnan’ın aktardığına göre, bu nutuk 24 Nisan 1933 tarihli Hâkimiyeti Milliye gazetesi baş sayfasında "Türk Çocuğu Yasası" başlığıyla haber oldu. "Öğrenci Andı" olarak bilinen metin, bu konuşmanın ardından Bakanlıkça yayımlanan bir genelge ile Cumhuriyet’in 10. yılından başlayarak okullarda sürekli hep bir ağızdan okutuldu. Öğrenci Andı’nın amacı, anlamı ve öğrencilere nasıl kavratılacağı 18 Mayıs 1933 tarih ve 1749/42 sayılı “Talebenin Her Gün Tekrar Edeceği İbare Hakkında" başlıklı Bakanlık genelgesinde açıklandı ve genelge ilkokullar yönetmeliğinde yer aldı. Metin, 1972 ve 1997 yılında çeşitli değişikliklere uğradı. Reşit Galip’in metni hazırlarken, daha önce okul kitaplarında yazılmış olan metinlerden etkilenmiş olduğu düşünülür. Metin, Reşit Galip’in sivil vatandaş idealinden uzaklaşan ve II. Dünya Savaşı’nın ortamına uygun olan "asker vatandaş" yetiştirme idealini gösterir. GENEL OLARAK MİLLİYETÇİ BİR METİN SAYILAN ANT, ÇEŞİTLİ KESİMLERCE FAŞİST YORUMLAR İÇEREN BİR ANT OLARAK NİTELENDİRİLMİŞTİR. ÇÖZÜM SÜRECİ KAPSAMINDA YAPILAN YASAL DEĞİŞİKLİKLERLE, 2013’TE TÜRKİYE’DE OKULLARDA OKUNMASI UYGULAMASINA SON VERİLDİ. Türk Eğitim Sendikasının uygulamanın sonlandırılmasına ilişkin olarak Danıştay’da açtığı davanın sonucunda Danıştay 8. Dairesi, 2018 yılında oy çokluğuyla aldığı kararda, andı yürürlükten kaldıran düzenlemenin iptaline karar verdi. Ancak bu karar, yürütme tarafından uygulamaya alınmadı. Millî Eğitim Bakanlığı, kararı temyiz etti ve dosya Danıştay İdari Dava Daireleri Kuruluna geldi. Kurul, 13 Mart 2021’de itirazı oy çokluğuyla kabul ederek, Danıştay 8. Dairesinin yönetmeliği iptal eden kararını kaldırdı. ANDIMIZ 1933: Türk’üm, doğruyum, çalışkanım. Yasam, küçüklerimi korumak, büyüklerimi saymak, yurdumu, budunumu özümden çok sevmektir. Ülküm, yükselmek, ileri gitmektir. Varlığım Türk varlığına armağan olsun. 1972: Türk’üm, doğruyum, çalışkanım. Yasam, küçüklerimi korumak, büyüklerimi saymak, yurdumu, milletimi özümden çok sevmektir. Ülküm yükselmek, ileri gitmektir. Varlığım Türk varlığına armağan olsun. Ey bu günümüzü sağlayan, Ulu Atatürk: açtığın yolda, kurduğun ülküde, gösterdiğin amaçta hiç durmadan yürüyeceğime ant içerim. Ne mutlu Türk’üm diyene. 1997: Türk’üm, doğruyum, çalışkanım, İlkem: küçüklerimi korumak, büyüklerimi saymak, yurdumu, milletimi özümden çok sevmektir. Ülküm: yükselmek, ileri gitmektir. Ey Büyük Atatürk! Açtığın yolda, gösterdiğin hedefe durmadan yürüyeceğime ant içerim. Varlığım Türk varlığına armağan olsun. Ne mutlu Türk’üm diyene!
Namusunla eşdeğerdir bilirsen
Andına sahip çık, Anadolulum Dirliğine akciğerdir bilirsen Andına sahip çık, Anadolulum Kandırmasın Haçlı propagandası Türklüğündür hükümranlık s/edası İstemezsen emperyalizm mandası Andına sahip çık, Anadolulum Düşman davulunu çalana karşı Gaflet uykusuna dalana karşı Elle işbirlikçi olana karşı Andına sahip çık, Anadolulum Çok olmasın Siyonizm’in eniği Sızlamasın şehitlerin kemiği Sonsuza dek sürsün Türklük kimliği Andına sahip çık, Anadolulum Şehitler adına, Allah aşkına Ata vebalini alma karşına Döndürerek hainleri şaşkına Andına sahip çık, Anadolulum Gelsen de ölümle burun buruna Mukayyet ol Çanakkale ruhuna Sığınarak asil kanın zırhına Andına sahip çık, Anadolulum Sırtından vuranla durma yan yana Sevindirme göz koyanı yurduna Gerekirse teşrif edip meydana Andına sahip çık, Anadolulum İkbalin altına mayın döşeme Art niyetli sofrasında halt yeme Sonunda Delibal demedi deme Andına sahip çık, Anadolulum DELİBAL – Celil ÇINKIR |
Şehitler adına, Allah aşkına
Ata vebalini alma karşına
Döndürerek hainleri şaşkına
Andına sahip çık, Anadolulum
//Andımız'ın tarihçesi;
Öğrenci Andı olarak bilinen Andımız, Türkiye ve KKTC'deki ilköğretim okullarında her sabah öğrenciler derse girmeden okutulan ant. Andımız ilk olarak dönemin Milli Eğitim Bakanı Reşit Galip tarafından hazırlandı ve 1933 yılında uygulamaya konuldu. Daha sonra 1972 ve 1997 yılında çeşitli değişikliklere uğrayarak bugünkü halini aldı.
2013 yılı Ekim ayında Türkiye'de okullarda Andımız okunması uygulamasına son verilmişti.
Türk Eğitim Sendikası'nın uygulamanın sonlandırılmasına dair düzenlemeye ilişkin Danıştay'da açtığı davanın sonucunda Danıştay 8. Dairesi, düzenlemenin iptaline karar vermişti. Ancak bu karar, yürütme tarafından uygulamaya alınmamıştı. Son olarak da Danıştay 8. Dairesi’nin Andımız’ın okutulması yönündeki kararı, Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) temyiz etmesinin ardından Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından iptal edildi.//
Laik, demokratik, çağdaş, bilimsel, yaratıcı düşünebilen, soran, sorgulayan,
bağımsız kişilikli, yurtsever, sorumluluk duygusuna sahip, ilerici, fikri hür,
vicdanı hür, irfanı hür, " İkbalin altına mayın döşemeden" evlatlar yetiştirmek hedefimiz olmalıdır. Ve bazı şiirler umuttur. Tebrikler. Saygıyla.