MENÃœLER

Anasayfa

Åžiirler

Yazılar

Forum

Nedir?

Kitap

Bi Cümle

Ä°letiÅŸim

Karınca, Robert DESNOS, Çev. Sunar Yazıcıoğlu
sunar yazıcıoğlu

Karınca, Robert DESNOS, Çev. Sunar Yazıcıoğlu



On sekiz metre boyunda bir karýnca
Ve baþýnda bir þapka,
Olamaz aslâ, olamaz aslâ.
Araba çeken bir karýnca
Penguen ve ördek dolu bir araba ,
Olamaz aslâ, olamaz aslâ.
Fransýzca konuþan bir karýnca,
Latince ve Javaca,
Olamaz aslâ, olamaz aslâ.
Neden olamazmýþ ? Olur pekâlâ !

Robert DESNOS
Çev. Sunar Yazýcýoðlu

Not:
Robert Desnos bir Fransýz þairidir, 4 temmuz 1900 de Paris’te doðmuþ 8 haziran 1945 de Çekoslovakya’da Theresienstadt’daki toplama kampýnda nazi Almanya’sýnýn boyunduruðundan henüz kurtulmuþken tifüsten ölmüþtür.

Kendi kendini yetiþtirmiþ ve þair olmayý hayal ederken 1920 ye doðru modernist edebiyatçýlar ortamýna girmiþ ve 1921 de gerçek üstücü maceraya katýlmýþtýr.

1924-1929 yýllarýnda, Desnos “ Sürrealist Devrim” in redaktörü olmuþ ama André Breton onu Komünizme yöneltmek isteyince, hareketle iliþkisini keser. O sýrada gazetecilikte çalýþýr ve, büyük müzik gönüllüsü olarak, þarký tarzýnda þiirler yazar ve 3 kasým 1933 de Paris Radyosunda Fantomalar serisinin yeni bir hikayesini ortaya koymakla büyük baþarý gösterir.

Þair nihayet tanýtým yazarý olur ama Avrupa’da faþist tehlikelerin çýkýþ yapmasýyla ilgili olarak 1934 de cepheci akýmlara katýlýr, Yazar ve Sanatkarlar Topluluðu ya da , 1936 mayýs seçimlerinden sonra “antifaþist uyanýk entelektüeller komitesi” gibi entelektüel antifaþist hareketlere katýlmýþtýr.

1940 da bozgundan sonra “Aujourd’hui= Bugün” gazetesi için yeniden gazeteci olur, ve 1942 temmuzundan itibaren AGIR Mukavemet gizli örgütünün taraftarýdýr. 22 þubat 1944 de tutuklanýncaya kadar Mukavemet faaliyetlerini sürdürür. Buchenwald toplama kampýna konulur ve Çekoslovakya’da Theresienstadt’da ölmeden önce öteki baþka kamplara geçer : yoksunluklar ve tifüs hastalýðýndan tükenmiþ olarak , Ruslarýn kampý özgürleþtirmesinden bir ay önce 8 haziran 1945 de ölür. Mezarý Fransa’ya, vatanýna getirilmiþ, ve Paris’teki Montparnasse mezarlýðýna gömülmüþtür.

Sosyal Medyada Paylaşın:



(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.