ŞİDDET DİL VE TOPLUM
ŞİDDET DİL VE TOPLUM
--------------------------------------------------------------------------------
TOPLUMLARDA İNSANLARIN ANLAŞMAK İÇİN KULLANDIKLARI EN ÖNEMLİ ARAÇTIR DİL, KABUL GÖRMEK KABUL GÖREBİLMEK ADINA.
YAKIN ZAMANDA İNSANLAR KABUL GÖRMEK İÇİN KONUŞUR FİKİR TETİLERİNDE BULUNUR İNANDIKLARI VE DOĞRU OLDUĞUNU DÜŞÜNDÜKLERİ ŞEYLER ADINA ARAŞTIRIP BİR MESNETE DAYANDIRIRLARDI SÖZLERİNİ.
AMA İNCİTMEDEN KIRMADAN KARŞISINDAKİNİ, CAHİLLE BİLE KONUŞSAN DİNLE DERLER
ANLAMAYACAK BİRİYLE BU FİKRİ TARTIŞMA DİYE NASİHAT EDERDİ BÜYÜKLER.
AMA ÖYLE BİR HAL OLDUKİ OLAY KENDİMİZİ İFADE EDEMEZ HALE GELDİK, BUNUN SONUCUNDA KARŞIMIZDAKİNE ŞİDDETE BAŞVURMAYA ONU DİNLEMEMEYE VE ÇOGU GERÇEĞİ GÖREMEZ OLDUK.
OKULDA, EVDE, İŞTE, SOKAKTA, TRAFİKTE HİÇ TANIMADIĞIMIZ İNSANLARA KÜFRETMEYE BAŞLADIK, BOYUT DEĞİŞTİRDİ OLAY MAÇLARDA KÜFRETTİK EMEK VEREN İNSANLARA, BUNUDA TOPLUM OLARAK İNSANLARIMIZIN RAHATLAMAYA İHTİYACI VAR KİSVESİNE SOKTUK, RAHATLAMAK İÇİN KÜFÜR ETMEK, KİM KÜFÜR YEMEK İSTER BAŞKASI RAHATLASIN DİYE, KİM BİR HAKEM OLABİLİR BİR MAÇTA, YADA FUTBOLCU, YADA AMANSIZ TRAFİKTE ACEMİ SÜRÜCÜ,
OLAY AÇIK ASLINDA BİZ TÜRK MİLLETİ OLARAK SADECE ZOR ANLARDA, YUMURTA KAPIYA DAYANDIĞI ZAMANLARDA BİRLEŞİR KENETLENİR OLDUK,
O KADAR İNSANIN KANIN DONDURACAK VERİLEN ANLAMLI TEPKİLERLE ÖNÜNE GEÇİLECEK OLAY VARKEN, BİZ KAYITSIZ KALIYORUZ. DUYARLI OLMAK DEMEK KENDİ BAŞIMIZA GELİNCE DESTEK ARAMAK DEĞİLDİR, ZORDA KALANA AYRDIM EDİLİR BİZİM TOPLUM, FAKİRE BİZİM SOFRALARIMIZDA YER AÇILIR, SAVAŞTA DÜŞMAN BİZİM MİLLETİMİZDE AFFEDİLİR, ZEKAT, FİTRE SADAKA BİZİM MİLLETİMİZİN YARDIM SEVER ÖZELLİKLERİDİR, AMA KENDİMİZE ARTIK YARDIM EDEMİYORUZ.
YAŞADIĞIMIZ DÜZENDE VARLIĞIMIZI SÜRDÜRMEK İÇİN BUNLAR YETMİYOR ARTIK, BAGIMSIZLIK BİR TOPLUMUN DEĞERLERİNİ HÜR VE ÖZGÜRCE KULLANMASI İÇİNDİR, AMA BİZ SAHİP ÇIKMIYORUZ, ATAMIZA, BAYRAGIMIZA ŞEHİTLERİMİZE DİNİMİZE SAHİP ÇIKTIĞIMIZ KADAR DİLİMİZE, ÖRFÜMÜZE SAHİP ÇIKMIYORUZ. BU DEĞERLER KAYBOLUNCA YOZLAŞTIKÇA KENDİNİ BAŞKA MİLLETLERİN BOYUNDURUGUNDA HİSSETTİKÇE İSTERSEN YÜZYILLARCA TOPRAKLARINDA HÜR YAŞADIM DE, M.AKİF BUNU DERKEN BAŞIBOŞ YAŞADIM DEMEDİ, KENDİ KÜLTÜRÜMLE ANANEMLE, DİLİMLE, DİNİMLE, YAŞARIM DEDİ.
DİLİMİZ ÖYEL BOZULDU Kİ ARTIK KULLANIŞI RAHAT VE KULAĞA HOŞ GELEN SÖZLERİ KULLANIR HAYATIMIZA SOKAR HALE GELDİK.
ÖRFLER TÖRELER ARTIK YEREL TV LERDE SEYREDERKEN " A, BU ADETTEMİ VARMIŞ" ESKİDEN BÖYLE YAPARLARMIŞ DİYORUZ.
BUNU BENDE YAPIYORUM, BİZDE YAPIYORUZ,HEPİMİZ SANAL ORTAMLARDA BİLE KISALTMALAR VE YABANCI DİLLERDE KELİMELERİ KULLANIYORUZ.
DİLİ OLMADAN HİÇBİR MİLLET AYAKTA DURAMAZ
İNGİLİZCE ÖGRENİN FRANSIZCA ÖGRENİN ONLARCA DİLİ EZBERE BİLİN
AMA TÜRKÇE KONUŞUN.
Saygılarımla Ömer Faruk
YORUMLAR
Sevgili Afife, gerçekten haklısınız, gitgide batağa saplanıyoruz, kolayına kaçtığımızı sandığımız kısaltmalar bir nevi farklılık yaratıyor. Kısaltma konusmalar ve argo, kulağa daha hoş gelsede anlamsız yeni bir dil oluşturuyoruz, gün gelecek 3-5 kelime ile bütün günlük işlerimiz hallediyor olacağız, biz birbirimizi anlayamayacağız. yeni bir dil ortaya çıkacak bu lisan da beraberinde yeni bir kültürü doğuracak ister istemez. Yazık demekle bitmiyor aslında ama, elimden birşey gelmemesi de kahrediyor... Yorumunuz için teşekkürler..
Öğretmenim, ne kadar kutsl bir görev yüklenmişsiniz bilseniz ne kadar çok gereksinim var size, yeni nesil elden gidiyor; çağdaşlaşma adına, yenilik, değişim adına ,yozlaşıyoruz birden fazla kültür empoze edilyor. Damarlarımıza zerk ediyorlar dilimizden vücudumuza giriyorlar, ki beyin engel olamıyor...Umarım yolunuz ve ögrencilerin dimağları daima açık olur...
Yorumunuz için teşekkürler...
Saygılarımla Ömer Faruk
sevgili dost,
Günlük yaşamımızda özellikle gençlerin kullandığı aşağıdaki sözcüklere ne dersiniz?
Koptum!/ Uçurmuş!/ Sıyırmış!/Yok böyle bir şey!/Hayret bi şiy/ Burası Türkiye, yok ööle!/ Ay inanmıyorum!/ Herild yani!/ Triplere girdi./ Bunalım takılıyor./ Alolaşırız./ Baay!/ Bugün fulüm! Daha yüzlercesi var bu tür konuşmaların. İşte beni asıl korkutan bunlar.
Türkçeyi doğru ve etkili kullanım konusunda en fazla gençler özen göstermelidir. Onlar devrimlerin teslim edildiği gençliğimiz, geleceğimizdir. Aslında bu sitede de çok kötü yazılan bir türkçe var. İnsanlar bir iş yapmaya kalkışıyorlar, saygı duyuyorum ama en azından yazım kılavuzuna bakıversinler bizahmet değil mi ya!
Türkçenin kendi öz değerlerine ve çağdaş bir kültür diline kavuşmasında emeği geçecek yazarlara, sanatçılara, bilim adamlarına, tüm aydınlarımıza, yapacakları özverili çalışmaları için teşekkür ederim. Elinize sağlık. Binlerce teşekkürler.
afife sultan tarafından 2/1/2008 8:45:24 PM zamanında düzenlenmiştir.
Özür dilerim ama türkü severimdir, türkü halk dilidir ve Türk Halk müziğine gönül verenler türkü icra edenler türkçeyi bozduğunu değil aksine geleneğimizi örfümüzü yansıttığını düşünüyorum.
Yeni yetme kolay para kazanma uğruna kendilerini küçük düşüren pop şarkıcıları diyelim gelin onlara, ner dersiniz.