- 519 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Tokat Kumbet Altında Derghisi 46. sayıya ulaştı
TOKAT KUMBET ALTINDA 46. SAYIYA ULAŞTI
Anadolu’da dergiler vardır ve kıt kanaat yaşamlarını devam ettirmenin çabasındadırlar. Birkaç esnafın sponsor ve sınırlı sayıda edebiyat sevdalısının abonelik desteği ile yaşamlarını devam ettirmeye çalışırlar.
İşte bunlara en güzel örnek de Tokat Kültür Derneğinin yayın organı olan Tokat Kümbet Altında Dergisidir.
12 yıldan bu yana yayınlanan dergi bir Anadolu ilinde 46. sayıya ulaşmanın sevinci ile bu sayısını yayınlayarak bize ulaştırdı.
46. sayıda bakalım neler var diyerek derginin sayfalarını çevirmeye başlıyoruz. Derginin kapağında bir bahçede çekilmiş olan iki adet kırmızı gül fotoğrafı var. Bu derginin içinde ateşli edebiyat yazılarının olduğu mesajını veriyor bize. Kırmızı ateşi, aşkı ifade eder. Bu kırmızı gül de bize yazar ve şairlerimizin edebiyata olan aşkının sonsuzluğu anlamını veriyor. Biz mesajdan öyle anlıyoruz yani..
İrfan Yıldız başyazısında Osman baş ile yapmış olduğu umre ziyaretini yazmış. Osman Baş her yıl Erbaa’da yapılan Şenlikleri anlattığı “Küçük Yayla’da Vuslat” yazısında şenliklerden fotoğraflar ile 3 sayfada yer vermiş.
Ünlü yazar ve araştırmacı Nail Tan ise “Evliya Çelebi Yılı’nda Çelebi’nin Kastamonu Övgüsü” adlı yazısı 2 sayfada anlatılmış. Nail Tan Kültür ve Turizm Bakanlığı Halk Kültürlerini Araştırma ve Geliştirme Genel Müdürlüğü’nden emekli ve araştırmalarına ait, kitaplarını yayınlamaya devam eden bir halk kültürü uzmanı olarak Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde Kastamonu’yu anlatmış.
Hayrettin İvgin ise “ Aşık Yoksul Derviş” yazısında Aşık Yoksul Derviş’i anlatmış.
Nazım Payam ise “ Sanat Mecnunu Sever” adlı 2 sayfalık yazısında edebiyat ve meczupluk üzerine bir deneme yazmış.
Derginin sayfalarını çevirirken 12. sayfada “Okuma Üzerine Düşünceler 1” yazısı ile Dr. Hüseyin Yeniçeri bizlere okumanın önemini anlatmakta. Yeniçeri Hacettepe Üniversitesi Türkçe okutmanı.
Seher Esra Kılıç ise “Ömer Seyfettin ile Yeni Lisanımız” konulu 3 sayfalık yazısında Ömer Seyfettin ile Yeni lisan akımı arasında ilişkileri incelemiş.
Ünal Kar ise “Kastamonu 15. Türk Dünyası Günleri” konulu 4 sayfalık yazısında Kastamonu 15. Türk Dünyası izlenimlerini okurları ile paylaşmakta.
Kurtuluş Altunbaş ise “ Kardeleni Görmek” adlı bir deneme kaleme almış.
Osman Şahin ise “ Küskün kitaplar” yazısı ile okumanın önemi ve çocuklara okuma sevgisi kazandırmanın öneminden bahsetmekte.
Dergi sayfalarını gezerken derginin orta sayfası olan 24. sayfada Ufuk Tuzman’ın “ Sonsuzluk Dağlarının Efsane ozanı” yazısında Karaçay Malkar halk Şairi İsmail Semenov (1891-1981) ile tanışıyoruz.
Bestami Yazgan Üstad “Yunus Emre Olmasaydı” adlı yazısı ile karşımıza çıkıyor.
Yunus Dursun ise “Erçel’e Dokunmayın” adlı yazısı ile karşımıza çıkmakta.
“Bindik Bir Alamete, Gidiyoruz Kıyamete” adlı yazısı ile Dr. Nazlı Rana Gürel karşımıza çıkıyor.
Mustafa Soylutürk’ün “ Tahsildar “ hikâyesini okuyoruz
Ahmet Sevgi ise “Demlenen Kültür:. Çay” adlı yazısı ile bizleri selamlıyor.
Derginin 34. sayfasına geldiğimizde Sergül Vural Hanımefendi’nin “ Karanlıkta Kar Ayini varsa Semah da Vardır” yazısını okuyoruz.
Duran Timur ise “Şeyh Mahmut Efendi ( Pazar İlçesi Erkilet Mahallesi)’ hikayesini anlatıyor bizlere.
Mehmet Nuri Yardım üstadın “Abdurrahim Karakoç ve Şiirine Dair” 5 sayfalık yazısında üstadı tanımanın mutluluğuna eriyoruz.
Üstadın yargının yavaş işlemesini konu aldığı şiirinde
“ Gene tehir etme üç ay öteye,
Bu dava dedemden kaldı hakim beğ.
Otuz yıl da babam düştü ardına,
Sağ olasın, o da öldü hakim beğ.”
Dizeleri karşımıza çıkıyor ve Abdurrahim Karakoç’un Mihriban şiirinden de bahsedilmekte.
“ Sarı saçlarına deli gönlümü,
Bağlamışlar çözülmüyor Mihriban.
Ayrılıktan zor belleme ölümü,
Görmeyince sezilmiyor Mihriban”
42. sayfaya geldiğimizde “Nerdesin Şair Babam Ahmet Tufan Şentürk” yazısı ile Aysel Al’ın nidalarını okuyoruz.
“Azerbaycan Düğünlerinde Gelenekler ve Halk Oyunları” yazısı ile Dr. Yakut Kulıyeva bizler Azerbaycan halk oyunlarını anlatmakta.
Derginin sonunda www.turkcesevdalilari.com dan alındığını zannettiğim Uğur Kılıç’ı “Hayata Gülümsemek” yazısı ,”Kanayan Bir Diz” ile “Ummuhanı Kabalcı“, “Tepkili iletişim” yazısı ile de Melda İrem Mantı” yer almaktadır.
“Dergide tabii ki şairlerimiz de yer almış. Onlarda isim ve dergide yer alan şiirlerinin isimleri ile şunlar: Sen Sen Sen (Yavuz Bülent Bakiler), Sen Allah’ın Armağanısın (Celal Oğan), Aral’a Ağıt ( Ali Akbaş), Bir Babanın Feryadı ( Mustafa Erol), Sen Benim Neyimsin (Yıldırım Akgül), Gör ( Gülten Ertürk), Geceler ( Şemsettin AĞAR), Bugün ( Elçin İskenderzade),Seni Görüyorum (Hasan Öğmen), Üzgünüm (Mustafa Berçin), Kırk Yıllık Dostluğumuz İçin İsa Kayacan( Aşık kemali Bülbül ) , Dünya Senle İsim Yoxdu ( Aybeniz QAFARLI ) , Zaman ( Burhanettin KOCAMAZ), Sebebi mi Var? ( Halis Aktaş) , Bilgi ve Sevgi ( Turan YALÇIN ) , Karabağ (Ekber KOŞALI) , Zamana Dair (Bedrettin GÜREŞ) , Bekle Beni Ay Yüzlüm( Bahri Yıldırım) Şiir Avcısı( Ali Rıza Atasoy) , Sarıkamış Destanı( Ayşe Paslanmaz) Senin Sevmelerin Yalanmış ( Zübeyir DARAS) , Gül Bağrına Saplanan Mızrak Yeri( Şükrü Çakır) Canım Sivas’ım (Sebiha SERİN) , Kuşlarla Uyanır Ankara( Çiğdem ÇOLAK )
Kümbet Altında Dergisi’ni lise ve Üniversite Edebiyat Öğrencilerinin fazla tanımadığını gördüm. Halbuki şiir ve edebiyat seven öğrencilere bu derginin tanıtılması Edebiyat Öğretmenlerinin görevlerinden zannetmekteyim. Edebiyat Öğretmenlerinin fırsat buldukça yerel şairler ile yazarlığa ve şairliğe heves eden öğrencilerini tanıştırmalarını hep söylemekteyim öğretmen arkadaşlara. Ne yazık ki öğretmenler de bunu çok zaman yapmıyorlar.
Hatta Edebiyatı seven ve şiir yazan gençlerin şiirlerinin bu dergide ve yerel gazetedeki şiir köşelerinde yayınlanması onlara moral verir. Bizlerde 30 sene önce ilk yazılarımızı yerel basında ve zamanın çocuk dergilerinde yayınlamıştık.
Okullardaki edebiyat etkinliklerinde, şiir gecelerinde o ildeki ve ilçedeki yerel şairlerin davet edilmesi öğrencilere mutlaka moral olacaktır. Bizler de her zaman bu davetleri beklemekteyiz.
Kumbet altında dergisini isteyenler [email protected] ve kumbetdergisi@a mail atarak dergi isteyebilir veya yazılarını yollayabilir isteklerini iletebilir. Dergide yazı yazan yazar ve şairlerin yazılarının ve şiirlerinin altında mail adreslerini de görmek dileğimizdir.
TURAN YALÇIN-TOKAT
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.