- 1418 Okunma
- 1 Yorum
- 0 Beğeni
HARAMLARDAN SAKINMAK
Sevgili gençler!
Mensubu bulunduğumuz İslam dininin, biz mü’minler den istediği bir takım emirleri vardır. Gerek sosyal hayatta, gerek ekonomik hayatta, gerekse ailevi ve gerekse akrabalarımızla olan münasebetlerimizde uymamız gereken emir ve yasaklar vardır. Biz bu emirleri “helal olan şeylere uyma, haramlardan sakınma” diye özetleyebiliriz
Biz bu yazımızda özellikle haramlardan sakınmayı işleyeceğiz. Bildiğiniz gibi yüce kitabımız Kur’an ve sevgili peygamberimiz (s.a.v.) biz mü’minlere helal ve haram olan şeyleri bildirmişlerdir.Örneğin Cenab-ı Hak Nahl Suresi’nin 115. Ayetinde:
“ ( Allah) size, ancak ölü hayvanı, akan kanı, domuz etini ve Allah ‘tan başkası adına kesilen hayvanı haram kıldı. Fakat zorda kalan, aşırı gidip ihtiyacının öte-sine geçmemek şartıyla, bunlardan yiyebilir. Çünkü Allah, gerçekten çok bağışlayan ve çok acıyandır.” Yine Maide Suresi 90. Ayetinde :
“ Ey İman edenler! Şarap, kumar, dikili taşlar, (putlar) fal ve şans okları birer şeytan işi pisliktir. Bunlardan uzak durun ki kurtuluşa eresiniz.” buyurmaktadır.
Hâkeza Adam öldürmeyi (1), Namuslu ve iffetli kimselere iftirada bulunmayı (2), Zina etmeyi(3)Sihir ve büyü yapmayı (4),Yetim malı yemeyi (5) Ana, babaya asi olmayı (6), Yalan söylemeyi ve yalan yere şahitlik etmeyi (7), Gıybet etmeyi (8)..yasakladığı diğer bazı haramlardır.
Haramlardan sakınmak ve emredilen ibadetleri yapmak imanımızın ve mü’min olmamızın alametidir. Biz mü’minler iman ettik demekle başıboş bırakılacağımızı zannetmeyelim.
Bilakis yapacağımız her işte uymamız gereken bir kitabımız, sözlerine daima kulak vereceğimiz bir peygamberimiz vardır. Bakınız sevgili peygamberimiz (s.a.v.) haramlardan ve haram lokmadan sakınmamızı ve uymadığımız taktirde nasıl bir durumla karşılaşacağımızı bizlere şöyle bildirmektedir: “Haramla beslenen vücut cennete giremez. Ona ancak ateş yaraşır.” (9) Yine bir Hadis- i Şeriflerinde: “ Bir kimse ellerini semaya kaldırarak; Ya Rabbi, Ya Rabbi diye dua eder. Halbuki yediği haram, içtiği haram, giydiği haram, kendisi haramla beslenmiş olursa, duası nasıl kabul edilir.”(10)
Dinimiz İslam, hırsızlık, gasp, faiz, kamu mallarını zimmete geçirmek, her türlü yolsuzluk, hileli alışveriş, eksik ölçüp, tartmak ve fahiş fiyatla mal satmak gibi çirkin davranışları yasaklayarak beşeriyete birlikte yaşayabilecekleri bir dünya düzeni getirmiştir.
Başta biz mü’minlerin ve bütün insanlığın temiz ve adaletli bir dünya için bu ilkelere uymaları gerekmektedir. Yüce Mevlamız bu konuda ne güzel buyurmaktadır:
“Allah’ın size helal ve temiz olarak verdiği rızklar dan yiyin ve kendisine iman etmiş bulunduğunuz Allah tan korkun.” (11) Yine Rabbimiz:
“ Ey İnsanlar! Yeryüzündeki şeylerin helal ve temiz olanlarından yiyin.”(12) Ayeti de tüm insanlığa ne güzel bir mesajıdır.
Evet genç kardeşlerim!
Rabbimizin bu emirlerine uyarak meşru işlerde çalışmamız, haramlardan sakınmamız hem ibadetlerimizin kabulü hem de sosyal hayatımızın güveni ve huzuru için çok önemlidir.
Helal çalışalım, çoluk çocuğumuza helal lokma yedirelim. Dünyamızı ve ukbamızı âsan edelim. Şanı yüce peygamberimizin şu müjdeli Hadisiyle konumuzu bitirelim: “Kim helal lokma yer, İslam gereğince amel eder, insanlarda onun kötülüklerinden emin olurlarsa o kişi muhakkak cennete girer.” (13)
Erdinç TİP
Yazar- Şair
KAYNAKLAR
1- İsra suresi, 33
2- Buhari, Tıp, 48- Müslüm iman 38
3- İsra suresi, 32
4- Taha suresi, 69
5- Nisa suresi, 10
6- İsra suresi, 23
7- Nisa suresi, 35
8- Hucurat suresi, 12
9- Keşful Hafa, hadis no: 2632
10- Müslim, zekat 65
11- Maide suresi, 88
12- Bakara suresi, 168
13- Tirmizi Sıfatu’l kıyamet 2640