- 1000 Okunma
- 1 Yorum
- 0 Beğeni
EĞİTİMDEN KISA KISA
Toplumun inşası için ne kadar başarısız isek, Eğitimde o kadar eksiğiz demektir. Eğitimde iyiyi ve seviyeyi yakalamış olan bireyler yetiştiren ülkeler, toplumlar, Gelişirler ve yükselirler. İlerlemiş, gelişmiş olurlar. Eğitim bir sistem olmalı ve oturmuş olmalı. Eğitecek olan kurumlar ve eğitecek kişilerini iyi yetiştirmeli; Eğitim kurumlarında program olarak hem psikoloji, hem sosyoloji, hem maddeten hem de manen eğiten kişi ve kurumları bulundurmalı. Her şeyi yeniden elde etmek mümkündür belki ama eğitim kaybedilirse vay halimize. Yâda tam yetişmemiş eğitimcilerimiz varsa geçen geçmiştir artık. Halk arasında bir laf vardır: ‘’Yarım doktor candan, yarım hoca dinden eder.’’ Eğitimi üstlenmiş kurumlar ve kişiler tam yetişmiş olmalı, Yarım kalırsa olacakları siz düşünün.
Şart olan: Kaliteli sürekli ve iyi eğitimdir. Arzulanan eğitim iki taraflı olmalı bir tarafı dünyayı yetiştirmeli bir tarafı maneviyatı ikmal etmeli. Hem bedenine hem de ruhuna hitap etmeli. Eğitim dünyasını ne kadar mamur ediyorsa, ukbasını da o kadar tamamlamalı. Peygamberimiz Caferi Tayyar’a ismi takarken iki kanatlı, uçan anlamına gelen, Tayyareden türeyen tayyar ismini takmıştır. Şu iyi bilinmeli; tek kanatlı kuş uçamaz. İki kanadı da sağlıklı olacak. Tek kanat sağlıklı değilse yine yarımdır. Eğitimi iki kanatlı kuşa benzetecek olursak; Bir kanadı dünyevi eğitim, bir tarafı uhrevi eğitim olmalı. Eğitim kişiyi iki âlemde mutlu edebilmeli. Yani hem bedenine, hem ruhuna; hem dünyasına, hem de ahiretine yararlı olmalı. Her iki cihanda mutlu ve bahtiyar kılmalı. Eğitim kişiye bilgi ve beceri, vicdani bilgelik ve ağırlık kazandırmalı. Güzel olanı, gerekli olanı yapmayı; Kişide oluşturan ve hayata yansıtan bir sistem oluşturmalı.
Kafa, tahsilinde; ilimle doldurulurken, kalp ve gönül asla ihmal edilmemeli, vicdan; eğitilmeli, nefis terbiye edilmeli, ihtiraslar kontrol altına alınmalı, insanlığın hayrına kullanacak, bir zihniyete mutlaka sahip kılınmalıdır. Manevi yönü olmayan eğitim; Bir ayağı olmayan, topal insana benzer. Bir söz vardır ‘’İLİM İLİMDİR; BİLGİ BİLGİDİR; AMA EŞEKLİK BAKİ KALIR’’Eğitimi tek yönlü veri bir tarafı ihmal edersek bilgi ile doldururuz belki ama eşekliğini atamayız. Buda iç âlemini eğitmekle mümkündür. Eksik gelmiş ise eğitimci. İhmallerle elindeki cevherin kıymetini bilemez. Hoyratça kullanır heder eder. Çıktılarımıza; İnsanlığa hizmeti, sevmeyi acımayı, nezaketi, adaleti vermeliyiz.
================================AR=====================================
YORUMLAR
Eğitim; kalıcı ve olumlu davranış değişikliğidir.
Öğretim amenna ama eğitim yeterince güçlü diyemeyiz ülkemizde.
Zaten eğitim odakları menfi noktalar olmaya başlamış.
Çok kaliteli bir yazı okudum.
Paylaşıma teşekkür ederim.
Selamlar.