- 682 Okunma
- 1 Yorum
- 0 Beğeni
ŞAHADET ANLATILMAZ YAŞANIR
ŞAHADET ANLATILMAZ YAŞANIR
Şahadet, “lügat mânâsı itibariyle, şâhidlik etmek, bir şeyin doğruluğuna inanmak, delâlet, alâmet, işaret” gibi anlamlara gelir. Bu kelimenin ıstılahi mânâsı ise, “Allah (cc) rızâsı yolunda hayatını fedâ etmek, din için muharebede şehit olmaktır”. Bu yazımızda şahadeti ıstılahi mânâsı itibariyle kullanacağız.
Şahadet büyük ve muhteşem bir hadise, mühim ve azim bir husus. Böyle mühim ve azim bir konuyu, azamet ve ehemmiyetine halel getirmeden nasıl basit ve sade bir şekilde anlatabiliriz?
Şahadet hakkında yazı yazmak ve şahadeti anlatmak için bilgisayarımın başına geçtiğimde önce bunları düşündüm. Evet, tartışmasız bir gerçek ki, şahadet, büyük, azim ve mühim bir hadise ve husus. Gel de en basit ve en tabi bir şekilde anlat.
Anlatmak zor olsa da, şahadet üzerinde tefekkür etmek ve konuyu iç âlemimizde mütalaa etmek mümkün. Şahadetin, şehitliğin bir büyük paye ve en büyük bir zirve olduğunu anlamak mümkün. Şehitliğin bir mü’min için en mutlu bir akıbet olduğunu kavramak mümkün. Bütün bu mümkünlere rağmen, bu büyük paye ve zirveyi, olanca azameti ve olanca izzeti ile bir başkasına basit, sade ve tabi bir şekilde aktarmak, anlatmak kolay değil. Çünkü, böyle azametli ve mühim durumlarda sözler yetersiz ve tesirsiz kalabilir.
Şahadeti gel de anlat. Ya da, “şahadet anlatılmaz, ancak yaşanır” diyerek işin içinden kolayca çık. Bu söz oldukça doğru, dikkat çekici, ancak konuyu açıklamaya yaramıyor.
Şahadet, “nasıl anlatılır, en tabi ve en anlaşılır bir şekilde” diye düşünürken, birden şunu anladım. Bizim anlatmamıza gerek yok. “Zaten, Kur’an-ı Kerim’de ve Hadis-i Şeriflerde anlatılmış” dedim. Üstelik, bu azim, mühim ve muhteşem hadise, oldukça sade, basit ve tabi bir şekilde anlatılmış. Böylece anlaşılır kılınmış.
Gerçekten de, bu hususta Yüce Rabbimiz(cc)in beyanı ve Sevgili Peygamber Efendimiz(sav)in fermanı başka bir anlatıma ihtiyaç bırakmıyor. Gelin, şimdi, Bakara ve Al-i İmran Surelerindeki şehitlerle ilgili ayetleri hatırlayalım, Yasin-i Şerif’deki bir ayeti tefekkür edelim ve konuya ilişkin bir Hadis-i Şerif’i birlikte düşünelim.
İşte şahadetle ilgili Ayetler: 1- “Allah yolunda öldürülenlere "ölüler" demeyin. Hayır, onlar diridirler. Ancak siz bunu bilemezsiniz.” (Bakara Suresi 154. ayet) 2- “Bilâkis onlar (şehitler) diridirler, Rabb’leri katında rızıklanmaktadırlar.” (Al-i İmran Suresi 169. ayet) 3- “O da, (Allah’a iman ettiği için kavmi tarafından öldürülen yani şehit edilen) "Keşke kavmim, Rabbimin beni bağışladığını ve beni ikram edilenlerden kıldığını bilseydi!" dedi. (Yasin Suresi 27. ayet) İşte şahadetle ilgili Hadis-i Şerif: Câbir bin Abdullah -radiyallahu anh- der ki: “Bir defasında üzgün bir halde bulunurken Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem’le karşılaştık. Bana:‘Seni niye böyle üzgün görüyorum?’ diye sordu. ‘Babam Uhud’da şehit düştü. Geriye bakıma muhtaç çoluk-çocuk ve bir de borç bıraktı.’ dedim. Bunun üzerine: ‘Allah’ın babana hazırladığı nimeti sana müjde edeyim mi?’ buyurdu.‘Evet!’ deyince devam etti: ‘Allah hiç kimse ile yüz yüze konuşmuş değildir, daima perde gerisinden konuşur. Ancak babanı ihyâ etti ve perdesiz konuştu. ‘Ey kulum! Ne dilersen benden iste vereyim!’ dedi. Baban: ‘Ey Rabb’im!’ Beni dirilt, senin yolunda ikinci sefer bir daha öldürüleyim!’ isteğinde bulundu. Allah-u Teâlâ: ‘Fakat ben daha önce ölenlerin artık geri dönmeyeceklerine dair hüküm koymuştum.’ buyurdu.(Tirmizî: 3013)
Evet, bu sade, tabi ve basit anlatımlarla büyük bir hakikati (Şahadeti) kolayca anlamış olmaktayız. İşte anladıklarımız: 1- Şehitler ölü değildir. 2- Şehitler devamlı rızıklanmaktadır. 3- Şehitler Allah yolunda şehit olduktan sonra tekrar tekrar dirilip şehit olmayı isterler. 4- Şehitler büyük bir ikrama mazhardırlar. 5- Şehitler Allah ile yüz yüze konuşurlar.
Yukarıda konunun anlatılma zorluğundan dolayı “şahadet anlatılmaz yaşanır” demiştim. Konu, şimdi Kur’an-ı Kerim ve Hadis-i Şerif ışığında açıklık ve vuzuh kazandı. Bu noktada da, yine ”şahadet anlatılmaz, yaşanır” diyorum. Ancak, bu sefer anlatamadığımdan dolayı değil, büyük bir ikram, nimet ve izzeti anladığımdan ve gıpta ettiğimden dolayı “şahadet anlatılmaz yaşanır” diyorum. Zaten, şehitler yaşıyor.
“Allah (cc) bize de şahadeti yaşamak nasip eylesin. Vesselam.”
Not: Ülkemizde 18 Mart Şehitler Günü olarak kutlanmaktadır. 18 Mart Çanakkale Destanının yıldönümü. Bu vesile ile başta Bedir Savaşı, Uhud Savaşı ve Çanakkale Savaşı olmak üzere tüm savaşlarda, tüm cephelerde öldürülen Şehit ve Gazilerimizi bir kez daha rahmet ve minnetle anarım. Allah (cc) şefaatlerine nail eyleye. Amin.
Ahmet SANDAL