- 1402 Okunma
- 4 Yorum
- 0 Beğeni
HAYAT BİR MATEMATİKTİR,YAŞAMSA EDEBİYAT-1
43 yaşındayım,ardıma bakınca 70 yaşında tecrübeli bir adam hissederim kendimi,önüme bakınca da 25 lik ’tutabilene aşkolsun’ cinsinden ele avuca sığmaz delikanlının biri.Buradan şuna geleceğim;bunca zamanki yoğun yaşamım,gözlemlerim ve sentezimden 5 yıl evvel geldiğim nokta ’hayat bir matematik,yaşamsa edebiyat’ olduğudur.İlk anda materyalist bir yaklaşım izlenimi verir genellikle bu ifadem,ama kulak verirseniz görürsünüz ki aslının materyalle alakası yoktur.
Evet hayat matematik dostlarım;duygular da matematik sevgi de,dostluklar-komşuluklar-akrabalık-iş hayatı-ağız tadı-mutluluk hatta evlilikler dahil matematik formülleriyle işlemektedir.Yaşamın görünen yada görünmeyen ögelerinin her biri artılar,eksiler,çarpanlar,bölenler ve sonuçta eşittirlerle dolu denklemlerle yürümektedir malesef,iskelet budur.
Bu iskeletin dekoru,zevki,renk tercihleri yani içeriği ise edebiyat (Türkçe) dir.Bu ikisi yaşamın her devresinde artı eksi kutup gibi yaşam devresini tamamlayan çekirdek unsurlardır,inançlar ilkeler dahi bu formatta şekil bulmaktadır dikkatle bakarsak.Ve şahsen ben beş yıldır çok daha iyi farkettim ilkokuldan itibaren matematik ve Türkçe derslerine neden önemli denildiğini yada ben şimdi böyle yorumluyorum kimbilir.
Elbette mükemmellikten dem vurmak değil niyetim,muhasebede denen bir söz vardır;’en iyi hesabın bile artı eksi sapma payı vardır’ diye,kaldı ki üstelik biz insanız ayrıca,sapma oranı bol mahluk yani.durum böyle olsa da eşittirin asgari sınıf geçme ölçüsünü tutturması boynunun borcudur kişilerin,ki bu eşittir hanesi başkalarından evvel direk olarak hesap sahibinin üzerine dökülür ilk önce,güzellikler yada sıkıntılar olarak,başarı yada başarısızlık,mutluluk yada perişanlık olarak,üstelik hem bu dünyada (inanan için) hem de öteki yaşamda eşittirlerin hanesi şekil verir bize.
Maddeden aşka kadar hayatın matematiği üzerine ’çam sakızı çoban armağanı’ karalamaya çalışacağım dağarcığımdakileri,ama konu çok boyutlu,derin ve uzun olunca kendimi de sizi de sıkmama adına nefes ala ala işlemeyi daha münasip buldum...
Bu konuda ortak her türlü katılım,merak ve sorgulamaya da açık olduğumun bilinmesini rica ederim,gerisi kısmet...(kısmet bile yaşam formülünde yeri olan bir argumandır bu arada),saygıyla kalın şimdilik,teşekkür ederim.
DR.ZİYA AKTAN
YORUMLAR
DR.ZİYA AKTAN, hayat bir matematik,yaşamımız edebiyat; doğru!verdiğimiz hayat ürünleri birer edebi eser sanki,artılarıyla eksileriyle ortaya koyuyoruz bir bir...
bazen gelenler sıfır gibi yutan eleman, alıp götürüyor nevar ne yoksa hayattan,bazen de kat kat artıyor kazandıklarımız bizim verdiklerimiz ölçüsünde!
hayat bir matematik,yaşamsa edebiyat!
herkesin hayatında bol rakamlar dileğiyle...
saygılarımı sunuyorum...
Sevgili Dr.Ziya, temiz bir Türkçe ile yazılmış, rahat, akıcı bir yazı... İçeriğine de katılmamak mümkün değil, her ne kadar, bire bir olmasa da... Elbet denklemler var hayatın içinde, olması mı iyidir, olmaması, bilemiyorum... Bu denklemlerden mi matematiğe gereksinim duyulmuş, matematiksel formüller mi hayata kendi tozunu katmış? Derin bir konu ve zaman zaman paylaşımlarda bulunmak sanıyorum en doğru olan...
"Kısmet" olayında biraz daha destek vermek istiyorum sana... Bir kaç yıl öncesine kadar, "kısmet" in oriental bir yaklaşım olduğunu düşünürdüm, ne yalan söyleyeyim. Ancak, "kısmet"in gerçek anlamını son yıllarda çözümleyebildim. Sandığım gibi, acizlik değil de... Suyun akışı olduğunu... Akışın evrensel boyutunu... O akışın kişinin gerçeğine uygun olduğunu... Akışa karşı duruldukça, gereksiz yere bocalanıldığını... Akışı sevgiyle kabul etmenin, varlığına en uygun olanı kabul etmek olduğunu...Çok basit ama bir o kadar da anlaşılır bir örneğim var, hep ifade ettiğim, ama şimdi anlatmaya kalkarsam, yorum içinde yazı olur ki, ne güzelim yazın bunu hak eder, ne de diğer yorumcuları cezbeder:))
(Ve de aynı zamanda şiir altına yorum yerine, kendi şiirlerini ekleyenlere benzer, ki, çok da onayladığım bir şey değildir:)) )
Sevgilerimle...
En iyi hesabın bile,artı eksi sapma payı vardır.Bence yazınızın,can alıcı noktası bu.Demek ki salt mutluluk,salt sevinç,salt sevgi olamaz.Eşitler üzerimize dökülse de,eşit olmayan bir biçimde.Ve insan, bu matematik evrende,duyguları ile yaşamakta.Ve bir çok etki ile.İşimiz zor...Eğer insan olmaya doğru yol alacaksak.Artılarımızla ,eksilerimizle.Matematiğin sevgisi ile.İnsanlığın hoşgörüsü,sabrı,aşkı iile.Konu ve anlatımınız çok güzel.Çok boyutlu bir konu.Dilerim devamı gelir yazılarınızla.Sevgilerimle,sevgili içimdeki çocuk.