SINAV ÖNCESİ VELİLERE TAVSİYELER
Sevgili anne babalar,
Öğrencilerimiz uzun bir hazırlık döneminden sonra hafta sonu sınava girecekler. Son günlerde öğrencilerle yaptığımız görüşmelerde onların ruh halini göz önüne alarak sizinle sınav hakkında bazı şeyleri paylaşmayı gerekli gördüm.
Şunu çok iyi bilmeliyiz ki SBS çocuklarımızın kişiliğini değil, bilgisini ölçmektedir. Öğrencilerimiz yıl boyunca gördükleri konulardan sınav olarak liseye giriş için gerekli puanı almaya çalışmaktadırlar. Aldıkları puan onların kişiliğini, karakterini, insanlığını ya da bizim anne baba, öğretmen olarak onlara verdiğimiz emeği, fedakârlığı ölçen bir puan değildir.
Çocuklarımız hangi puanı alırsa alsın, onların sınavdan sonra da bir hayatı olduğunu unutmamalıyız. Bugün çocuklarımız yaşlarının gerektirdiği birçok şeyi yapamamanın verdiği stresi, gerginliği yaşıyorlar. Her anne baba, çocuğunun yaşındayken neler yaptığını ve kendi çocukluğundaki ders çalışmasıyla öğrencisini kıyaslarsa bugünkü çocukların sorumluluğunu ve omzundaki yükü daha iyi anlar kanaatindeyim.
Öğrencilerimizin stresinin artmasındaki en büyük etken bir başkasının çocuğuyla kendi çocuğumuzu kıyaslamak ve “Senden bir şey olmaz” ifadesini kullanmaktır. Şunu unutmamak gerek ki her insan ayrı bir karaktere, ayrı bir beyin gücüne sahiptir. Çocuklarımızdan kapasitelerinin üzerinde bir beklentiye girmek onları daha da gergin hale getirecek ve bu gerginlik sınavdaki başarısını olumsuz yönde etkileyecektir.
Öğrencilerin biz öğretmenlerden en çok talep ettiği şey, siz velileriyle görüşmemiz ve sınavda yanlış yaparlarsa kendilerine kızmamasını sizden rica etmemizdi. Siz çocuğa yanlış yaptığı sorular için zaten kızmayacaksınız ama öğrenci böyle bir psikolojiye girmiş ve stersini artırmış. Çocuklarımızın bu gerginliğini gidermek ve onları rahatlatmak zorundayız. Sınavdan önce onların çok rahat olmasını sağlamalıyız.
Öğrencilerimize SBS’de soru gelecek konuların tamamı okullarda, dershanelerde anlatılmış, konu tekrarları yapılmış, deneme sınavlarıyla pekiştirme sağlanmış, rehberlik motivasyon programıyla da öğrenci sınava hazır hale getirilmiştir.
Sınavdan önce öğrencimizin genel alışkanlıklarını değiştirmeyiniz. Her zamanki saatlerde yatmasını, kalkmasını sağlayınız. Yediği gıdalarda aşırıya kaçmayıp yeme içme alışkanlıklarını bozmayınız. Çocuklara sakinleştirici ilaçlar vermeyiniz. Bunun yerine öğrenciyle konuşarak, güven verici sözler söyleyerek onun sakinleşmesini sağlayınız.
Sınavdan en az bir gün önce öğrencinin sınava gireceği sınıfı görmesini sağlayınız. Sınavdan en az kırk dakika önce sınav yerinde olunuz.
Sınav giriş belgesi, kimlik kartı, yumuşak uçlu kalem, silgi, kağıt mendil ve küçük bir şişe suyu öğrencinin yanında bulundurmasını sağlayınız.
Sınav esnasında şeker yemenin hafızayı açtığı iddiasının doğru olmadığı bilim adamlarınca ortaya konmuştur. Bir avuç şekerle çocuğu sınava sokmayınız.
Çocuklar bizim geleceğimiz, onların en güzel okullarda okumasını istiyoruz; ama ruh sağlıkları yerinde olarak.
Tüm öğrencilerimize başarılar diliyorum.