- 906 Okunma
- 2 Yorum
- 0 Beğeni
kağıttan turna kuşu
Kağıttan Turna Kuşları
Japonya’ya atom bombası atıldığında 2 yaşında olan bir kız, etkisinde kaldığı radyasyon nedeniyle 12 yaşında kansere yakalandı. Savaşta öksüz ve yetim kalan zavallı çocuk hastaneye yatırıldı. Durumu umutsuzdu.
Hastanedeki tüm doktorlar, küçük kızın her an ölümünü beklerken o, içindeki yaşam sevinciyle cıvıl cıvıldı. Koridorlarda koşuyor, oynuyor ve öteki hastalara yardım ediyordu. Hastaların arasında en sevdiği kişi ise 80 yaşlarında, kendisi gibi kanser olan yaşlı bir kadındı. Küçük Japon kızı, ölüm döşeğindeki bu yaşlı kadını hiç yalnız bırakmadı. Kadın ölmeden hemen önce küçük kıza bir öğüt verdi:
“Benim için çok geç ama sana yararını göreceğin bir öneride bulunacağım” dedi. “Bizim inanışımıza göre, eğer bir kişi kağıttan bin tane turna kuşu yaparsa, her istediği kabul oluyor. Ben yapamadım ama sen yapabilirsin ve kurtulursun.”
Bu öğüt, yaşlı kadının son sözleri oldu. Bunları söyledikten kısa bir süre sonra yaşama veda etti.
Küçük Japon kız, yaşlı kadının ölümüne çok üzüldü. Onun son öğüdünü tutma isteği ile yaşam sevincini biraraya getirdi, kağıtları katlayarak biçimler oluşturmak ve adına “Origami” denilen geleneksel Japon sanatını uygulayarak kağıttan turna kuşları yapmaya başladı.
Neşe içinde çalıştığından kağıt kuşları başlarda çok hızlı yapıyordu. Bin tane turna kuşu yapması işten bile değildi. Fakat sağlığı, her geçen gün hızla bozuluyordu ve her gün yaptığı turna kuşlarının sayısı da giderek azalıyordu.
Küçük Japon kızın tüm gücüyle kağıttan turna kuşları yapmaya çalışmasının öyküsü önce yerel basında, sonra da uluslararası basında yer aldı. Bir süre sonra binlerce kişi, dünyanın dört bir yanından kıza, yüzlerce, binlerce kağıt turna kuşu göndermeye başladı.
Kendisine gönderilen kuşlarla ilgili haberler basında çıktığında küçük Japon kız, elini güçlükle hareket ettirebiliyordu. 637’inci turna kuşunu yaparken, yaşamının son saatlerini yaşıyordu. Kuşu bitirdikten sonra gözleri kapanırken, hemşireler ve hastabakıcılar, dünyanın dört köşesinden gönderilen yüzlerce kağıt kuşla odasına girdiler.
Fakat küçük Japon kız bu kuşları göremedi. Hemşireler odaya girdiklerinde o, yüzünde donmuş bir gülümsemeyle yatağında cansız yatıyordu. Postacılar aylarca kağıttan turna kuşu taşıdılar hastaneye. Sayısı milyonlara ulaşan kağıt turna kuşları şimdi, yeryüzündeki tüm kişilerin destek ve yardım duygularının onurlu bir simgesi olarak, Japonya’da bir müzede sergileniyor.
** LYNDA EDMONDS **