Tilki, kümesi iyi tanıyor diye bekçi yapılr mı? harry truman
Hayrettin TÜRKOĞLU
Hayrettin TÜRKOĞLU

Vicdanın Yorgunluğu

Yorum

Vicdanın Yorgunluğu

( 1 kişi )

1

Yorum

3

Beğeni

5,0

Puan

130

Okunma

Vicdanın Yorgunluğu

İnsan bazen hayatın tam ortasında durup kendi kendine şu soruyu soruyor:
“İyi olmak neden bu kadar ağır bir yük gibi omuzlara bırakılıyor?”

Kötülüğün daha rahat yürüdüğü, çıkarın daha hızlı kazandığı, vicdanın ise çoğu zaman sessizliğe mahkûm edildiği bir düzen içinde insan, kendi iyiliğini bile sorgular hale geliyor. Çünkü hayatın içinde çoğu zaman dürüst olanın yorulduğunu, fedakâr olanın eksildiğini, insan kalmaya çalışanların ise sürekli bir şeylerden mahrum bırakıldığını görürüz. Bu da insanın iç dünyasında derin bir kırılma oluşturur.

Oysa insan olmak, vicdan taşımak, merhamet göstermek bir ceza olmamalıdır. Ama yaşananlar bazen tam tersini düşündürür. Çünkü hayat, çoğu zaman sesi yüksek çıkanların kurduğu bir düzen gibi görünür. Sessiz kalanların haklılığı değil, bağıranların gücü duyulur. Bu yüzden insan bazen kendi kendine kızar:
“Ben neden onlar gibi olamıyorum?”
“Neden haksızlığı normal göremiyorum?”
“Neden omuzlarım hep görünmeyen yüklerle dolu?”

Aslında bunun cevabı insanın karakterinde saklıdır. Herkes aynı vicdanla yaşayamaz. Bazıları kazanmayı insanlığın önüne koyar, bazıları ise insan kalabilmek için kaybetmeyi bile göze alır. İşte bu yüzden iyi insanlar çoğu zaman daha fazla düşünür, daha fazla hisseder ve daha fazla yorulur. Çünkü vicdan, insanın içine bırakılmış en ağır aynadır. İnsan o aynaya baktığında kendinden kaçamaz.

Sorular büyüdükçe cevaplar küçülüyor bazen. İnsan düşündükçe daha çok çıkmaza giriyor. Dünyanın düzeni neden böyle, neden kötülük daha rahat yol buluyor, neden samimiyet değersizleşiyor diye sorguladıkça zihnin içinde yeni sorular doğuyor. Ve bir noktadan sonra insan cevap aramaktan çok, yaşadığı kırgınlıkların ağırlığını taşımaya başlıyor.

“Dünyayı garipler yakar” denir hep. Ama gerçekte dünyayı yakan çoğu zaman sessizlerin çaresizliği değil, gücü elinde tutup vicdanını kaybedenlerin bencilliğidir. Çünkü insanlığı tüketen şey yoksulluk değil, merhametsizliktir. Sesini yükselterek haklı olduğunu sananlar çoğaldıkça, içindeki insanı korumaya çalışanlar daha da yalnızlaşır.

Ama yine de bütün bu karanlığın içinde unutulmaması gereken bir gerçek vardır:
İnsan olabilmek hâlâ en büyük değerdir. Çünkü herkes güçlü olabilir ama herkes vicdanlı olamaz. Herkes konuşabilir ama herkes yüreğiyle yaşayamaz. Ve bu dünyada en zor şey, kirlenmiş bir düzenin içinde temiz kalabilmektir.

Belki iyi insanlar daha çok yara alıyor. Belki daha fazla yoruluyorlar. Ama insanlığı ayakta tutan da onların hâlâ tamamen tükenmemiş olmasıdır. Çünkü bir gün dünyada vicdan tamamen susarsa, işte o zaman gerçekten her şey anlamını kaybeder.

Paylaş:
3 Beğeni
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 

Topluluk Puanları (1)

5.0

100% (1)

Vicdanın yorgunluğu Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Vicdanın yorgunluğu yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
Vicdanın Yorgunluğu yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Etkili Yorum
YEŞİLIRMAK
YEŞİLIRMAK, @yesilirmak1
8.5.2026 04:01:33
5 puan verdi
Bu yazdıklarınız bir metinden ziyade, hayatın sert köşelerine çarpa çarpa bilenmiş bir ruhun manifestosu gibi.

Çok haklı bir yerden, o derin sızıdan konuşuyorsunuz
Söylediklerinizde ne bir eksik ne de bir fazla var; iyiliğin bir "tercih" değil, adeta bir "direniş" haline geldiği bir çağda yaşıyoruz.

​Neden iyi olan daha çok yorulur? Aslında cevabı sizin de belirttiğiniz o "görünmeyen yükler" kavramında gizli.

Kötülük basittir, dümdüzdür; sadece kendi hedefine odaklanır ve önündeki engelleri yıkıp geçerken arkasında bıraktığı enkazı görmez. Ama iyilik, her adımda başkalarını, adaleti ve o sızlayan vicdanı hesaba katmak zorundadır.

Kötü biri için seçenekler sınırsızdır; her yol mübahtır. İyi biri için ise seçenekler vicdan filtresinden geçer ve geriye genellikle en zor, en dik yol kalır.

​Başkasının acısını hissetmek, modern dünyanın "hız ve başarı" odaklı düzenine terstir.

Siz durup birine el uzattığınızda, dünya yanınızdan hızla geçip gitmeye devam eder.

​Bağıranların kazandığı bir dünyada, haklılığın sessiz vakarı genellikle bir zayıflık gibi algılanır.
Oysa o sessizlik, aslında büyük bir fırtınanın değil, büyük bir karakterin göstergesidir.

​Bazen insan kendine kızar,
"Neden ben de onlar gibi vurdumduymaz olamıyorum?" diye.
Ama bu, bir kartalın "Neden ben de bir yılan gibi sürünemiyorum, yerçekimiyle neden bu kadar savaşıyorum?" demesine benzer. Kanat çırpmak yorar, rüzgara karşı durmak enerji ister; ama gökyüzü sadece kanat çırpanlarındır.

​"Vicdan, insanın içine bırakılmış en ağır aynadır."
​Bu aynaya bakabilme cesareti gösterenler, aslında dünyanın gerçek sahipleridir.
Belki maddi olarak eksilirler, belki daha çok kırılırlar; ama gece başlarını yastığa koyduklarında, içlerindeki o "insan" ile barışık olmanın verdiği huzur, hiçbir çıkarın satın alamayacağı kadar büyüktür.

​Şu an bu yorgunluğu hissediyor olmanız, aslında içinizdeki o temiz kalan yerin hâlâ yaşadığının kanıtıdır.
Çünkü sadece canlı doku acıyı hisseder.
KUTLARIM KALEMİNİ DEĞERLİ ÜSTADIM
© 2026 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
Üyelik
Giriş paneli

Hesabınıza giriş yapın ya da yeni üyelik oluşturun.

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL