Bir peşin hükmü söküp atmak, atomu parçalamaktan daha zordur. - einstein
lutfutas.yazar
lutfutas.yazar

Merak ve vakar

Yorum

Merak ve vakar

( 1 kişi )

0

Yorum

5

Beğeni

5,0

Puan

123

Okunma

Merak ve vakar


İnsan öğrenmeyi seven, araştıran, keşfetmeyi seven bir varlık. Ancak yaşadığımız her duyguda olduğu gibi merakından bir sınırı, bir dozu ve en önemlisi ahlakı var. Merak dürtüsü bizi yararlı bilgilere ulaşmaya itiyorsa ne ala...
Fakat bu duygu, başkasının mahremiyetine sızmaya, özel hayatın sınırlarında at koşturmaya başladığında, adına merak değil, nefsin tecessüsü denir.

Gerçek erdem, bir konuyu didikleyip dururken karşıdaki insanın kırmızı çizgilerine çarptığında durabilmeyi bilmektir. İnsanın nefsi, bir başkasının gizlisini, hatasını ya da özelini deşerek beslenmek isteyebilir. Oysa hayatın içinde vıcık vıcık ilişkiler kurup, duyulanlar üzerinden ahkam kesmek, sadece muhatabını yaralamakla kalmaz; merak edeni de bir gereksiz bilgiler hamalı haline getirir.

Unutmamalıyız ki; fayda sağlamayacak bilgiden kaçınmak, zihinsel bir hicrettir. Merakını sadece başkalarının hayatlarındaki boşlukları doldurmak için kullananlar, aslında kendi ruhlarındaki boşluktan kaçmaktadırlar. Mizah adı altında bile olsa, bir insanın canını yakabilecek, onu incitecek her türlü meraklı deşiş, beraberinde ağır bir vebal getirir.

Oysa dengeli bir merak, iyimserliğin en sadık dostudur. İyiyi, güzeli, evrenin işleyişini ve faydalı olanı merak eden insan, dünyaya daha umutlu gözlerle bakar. Kendi iç dünyasını inşa etmekle meşgul olanın, başkasının mahremiyetini yıkmaya vakti kalmaz.

Netice itibarıyla; her şeyin bir dozu olduğu gibi, merakın da bir sınırı vardır. Bilmek, her zaman kazanmak demek değildir; bazen bilmemeyi seçmek, insanın kendi onuruna ve başkasının hakkına duyduğu en büyük saygıdır. Bizi araştırmaya, öğrenmeye ve nihayetinde insan olmaya yaklaştıran meraklara talibiz; gerisi sadece nefsin gürültüsüdür. Yani merakı olmayanın keşfi, dengeli merakı olmayanın ise vakarı olmaz

Paylaş:
5 Beğeni
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 

Topluluk Puanları (1)

5.0

100% (1)

Merak ve vakar Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Merak ve vakar yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
Merak ve vakar yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Bu şiire henüz yorum yazılmamış.
© 2026 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
Üyelik
Giriş paneli

Hesabınıza giriş yapın ya da yeni üyelik oluşturun.

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL