0
Yorum
1
Beğeni
0,0
Puan
94
Okunma
ZORLUKLARLA MÜCADELE.
Hayatta karşımıza çıkan zorluklarla mücadele etmem ve başarıya ulaşmak için aşmamız gereken bazı engeller vardır. Zorlukları aşıp başarılı olmak istiyorsanız öncelikle bu engelleri tanımanız gerekir.
Başarıya Giden Yolda Engellerinizi Tanıyın
Başarıya giden yolda, iç engeller ve dış engeller olmak üzere iki tür engelle karşılaşırız. Engellerin en zorlayıcısı iç engellerdir. İç engeller, kendi inanç, düşünce ve tutumlarımızdan kaynaklanır. İç engeller, içimizde olduğu için, onların farkında bile olmayabiliriz.
Dış engelleri aşmak için iç engelleri aşmak, zihinsel bariyerleri kaldırmak gerekir. Dış engeller, zamanla kendiliğinden ortadan kalkabilirler. Ancak iç engelleri ortadan kaldırmak için; kişinin kendisiyle mücadele etmesi, olumsuz düşüncelerini değiştirerek yerine olumlu düşünceleri yerleştirmesi gerekir.
Zorluklara karşı tutumumuz, onların ne olduğuna ve kendi güçlerimizin yeterliliğine dair inançlarımızdan kaynaklanır. İnançlarımızı; geçmiş yaşantılarımız, iç ve dış telkinler ve eğilimlerimiz belirler.
Zorluklarla Mücadele için Neler Yapılmalı?
Engellerle mücadele etmek için; sabırlı olmak, esnek olmak, kararlı olmak, bakış açısını değiştirmek, kendini geliştirmek ve modelleme yapmak gibi seçeneklerimiz vardır. Bir başka seçeneğimiz daha var. O da elde etmek istediğimiz sonuçtan vazgeçmektir.
Hedeften vazgeçmek, insanların birçoğunun tuttuğu yoldur. Çünkü kolay gözükür. Vazgeçmek dışındaki tüm seçenekler çaba gerektirir. Kısa vadede durum böyle gözükse de, uzun vadede vazgeçmenin daha büyük zorluklara yol açtığı, hedeflere ulaşmak için mücadele etmenin ise büyük kazançlar sağladığı bilinmektedir.
Zorluklarla mücadeleden vazgeçmek, Sınırlayıcı inançların teşvikiyle olur. Sınırlayıcı inançlar; “yapamam, yetersizim, çalışsam da olmaz” ve benzeri olumsuzluk içeren sözcüklerdir. Zorluklarla mücadele etmek isteyen kişi, öncelikle sınırlayıcı inançlarına karşı savaş açmak zorundadır.
Zorluklar karşısında sergilenen tutumlardan bir tanesi “…saydı” tutumudur. Kişi karşısına çıkan zorluğu gidermek için, kendi kaynaklarını kullanmak yerine başka kaynakları işaret eder ve “o olsaydı, olsaydım” yaklaşımını sergiler. Bu yaklaşım, yenilgiyi makul gösterme yaklaşımıdır. Kişinin kendisini psikolojik olarak rahatlatma çabasıdır. Bu tavrı sergileyenler, hiçbir zorluğun üstesinden gelemezler.
Zorluklar karşısında sergilenen tutumlardan bir diğeri ise farkındadır ve onu kabul eder. Ancak pes etmez. Onunla baş edebilmenin yollarını arar. Zorlukların üstesinden gelerek büyük başarılar elde eden kişiler, bu tutumu sergileyen kişilerdir. Bu kişiler bilirler ki, “eğer önlerinde bir engel yoksa başarı üretme şansları da yoktur.”
Şartlar ne olursa olsun, karşılaştığımız zorluklarla mücadeleye girişmeliyiz. Kaynaklarımızı en iyi şekilde kullanarak, en yüksek performansımızı göstermeye çalışmalıyız. Böylece her zaman kazançlı çıkaran tutumu sergilemiş oluruz. Sorunun değil, çözümün bir parçası olmuş oluruz.
Yolumuza engeller çıktığında; ya bir yol bulmalı ya da yeni bir yol açmaya girişmeliyiz. Asla yoldan çekilmemeliyiz. Yoldan çekildiğimiz sürece hiçbir yolu baştan başa yürüyemeyiz. Çünkü hayatta, içinde engel bulunmayan hiçbir başarı yolu yoktur.
Engellerle karşılaşınca amacımızı gerçekleştirdiğimizde ortaya çıkacak resmi zihnimizde canlandırmalıyız. Eğer, o resim bizim için anlamlı bir resimse, tüm engelleri gölgede bırakacaktır.