- 49 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
HATTUŞAŞ,
HATTUŞAŞ ŞEHRİ VE TARİHİ.
Anadolu’nun kalbinde konumlanmış Hattuşaş, 500 yıl boyunca Hitit Uygarlığı veya bir diğer ismiyle Etiler’in başkenti olma görevini üstlenmiş oldukça önemli bir nokta.
Günümüzde Çorum’a bağlı Boğazköy’de bulunan Hattuşaş Ören Yeri’nde Hitit Uygarlığı’nın izlerini sürebilir, yapmış oldukları tapınak ve kutsal alanlarda büyülenebilir, sanat alanında ne kadar gelişmiş olduklarını görerek bölgeyi şaşırarak gezebilirsiniz.
1986 yılından beri UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Hattuşaş hakkında pek çok bilgi bu yazımızda.
Hattuşaş Nerededir, Hattuşaş Antik Kenti’ne Nasıl Gidilir?
Hattuşaş Nerede?
Anadolu’nun tam kalbinde yer alan Hattuşaş, Çorum il merkezinin 82 kilometre güneybatısındaki Boğazköy ilçesine bağlı Hisar Mahallesi’ne birkaç kilometre uzaklığında bulunuyor.
Budaközü Ovası’nın güneyinde, vadiden 300 metre yükseklikte bir yamaçta yer alan Hattuşaş, zengin tarım alanları, otlaklar içeren geniş araziler ile çevrili.
Hattuşaş Nasıl Gidilir ve Giriş Ücretleri
Hattuşaş, Çorum’a 82 km, Sungurlu’ya 29 km, Yozgat’a 40 km, Ankara’ya 208 km uzaklıkta.
En yakın havalimanı Samsun Çarşamba Havalimanı ise Hattuşaş bölgesine 167 km mesafede.
Çorum’dan Boğazkale ilçesine giden servisler bulunuyor; fakat Hattuşaş’a giden direkt bir ulaşım ne yazık ki bulunmuyor. Bu sebeple özel araçla ulaşım sağlanıyor.
Hattuşaş Ören Yeri, yaz döneminde 08.00-19.00, kış döneminde ise 09.00-17.00 saatleri arasında haftanın her günü ziyarete açık.
Giriş ücretleri 2024 yılı itibariyle 70 TL. Müze Kart sahipleri ücretsiz olarak giriş yapabilir.
Hattuşaş Tarihi
Hititler ile ilgili bilgiler Eski Ahit, Babil ve Mısır yazıtlarında farklı isimlerle yer almış olsa da kendileri ile ilgili bilgiler kesin deliller ile uzun yıllar ortaya çıkmıyor.
1830’lara kadar merkezi Suriye olarak düşünülen Hititler ile ilgili gerçek bilgiler Fransız Charles Texier’in Hattuşaş bölgesini keşfetmesiyle su üstüne çıkmaya başlıyor.
Hitit dönemi kalıntılarını ilk kez keşfeden Charles Texier, bu kalıntıları Heredot kaynaklarındaki Pteria bölgesi olarak düşünüyor ve öncülüğünde kazılar başlıyor bölgede.
1906 tarihinde Alman Hugo Winckler ve dönemin İstanbul Arkeoloji Müzesi küratörlüğünü yapan arkeolog Theodor Makridi, bölgede çivi yazısı ile yazılmış tabletler buluyorlar. Böylece bölgenin Hitit Uygarlığı merkezi olduğu anlaşılıyor.
Hititler veya bir diğer ismiyle Etiler, Tunç Çağı’nda devlet kuran bir halk. 400 yıl boyunca Hitit Uygarlığı başkenti olarak Anadolu’nun en önemli merkezi halindeki Hattuşaş, ismini bölgenin ilk yerleşikleri Hattiler’in vermiş olduğu orijinal isim “Hattus”tan alıyor. Eski Krallık döneminin ilk kralı Labarna tarafından ele geçirilen Hattus, sonradan Hititçe ek alarak “Hattuşaş” kelimesine dönüşüyor.
Kazılarda bulunan tabletlerde, Hititler yaşadıkları bölgeden “Bin Tanrılı Şehir” olarak bahsediyorlar. Çok tanrılı dine inanan Hititlerin dini için bir doğa dini diyebiliriz. Hattuşaş Ören Yeri’nde pek çok mabet görebileceğiniz gibi, alanda Güneş Tanrısı ve Rüzgar Tanrısı gibi inandıkları tanrıların kabartmalarına da rastlayabilirsiniz.
Çok geniş bir alana yayılan Hattuşaş bölgesinde, beş kültür katmanı görülüyor: Hatti, Asur, Hitit, Frig, Galat, Roma ve Bizans. Sanat ve mimarinin oldukça gelişmiş olduğu Hitit Uygarlığı’ndan günümüze pek çok eser geliyor. Günümüze kadar ulaşmış kalıntıların büyük bir çoğunluğu Kral IV. Tuthaliya döneminden.
1986 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınan Hattuşaş Ören Yeri’nde, Aşağı Kent, Yukarı Kent, Büyük Kale ve Yazılıkaya’yı ziyaret edebilirsiniz.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.