- 130 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
UZMAN VE BAŞÖĞRETMENLİK KOŞULLARI NELER OLMALI – NAFİ ÇAĞLAR
UZMAN VE BAŞÖĞRETMENLİK KOŞULLARI NELER OLMALI – NAFİ ÇAĞLAR
2010 yılında öğretmenlikte yükselme basamakları (kariyer dereceleri) ile ilgili detaylı bir çalışma yapmıştım.Yaptığım çalışmada bu basamakları Beş bölüme ayırmıştım. Buna göre sicili temiz ve ortalaması 85-90 üzeri olan öğretmenlerin Beş yılda bir üst basamağa yükselmesi önerilmekteydi. Bunların detaylarına şimdi girmeyeceğim. Bir öğretmenin “Uzman öğretmen” olabilmesini Beş yıl öğretmenlik yapması gerektiğini önermiştim. Uzman öğretmen olabilmek için sadece yazılı sınav uygulaması olmalı, örneğin 70(Yetmiş) gibi belli sınırı geçtikten sonra, sözlü sınava gerek duyulmamalı ve yılda en az bir kez hizmetiçi eğitime katılmış olması gibi bazı koşullar aranmalı demiştim. Düz öğretmen değil de, uzman öğretmenler içinden müdür yardımcısı veya müdür seçilmelidir. Bu ilk basamağı yani uzman öğretmenlik koşullarını örnek olarak anlattım. Bunu iyice detaylandırmak mümkündür. Bu yazıda asıl amacım; gündemde olan “baş öğretmenlik” kavramı, bu konudaki tezatlar ve bizim önerilerimizdir.
Amacı, şekli, sayısı ne olursa olsun, bir ortamda bir topluluk varsa orada bir kargaşa olması olasılığı çok yüksektir. Bunu önlemenin en etkili yolu bir “baş” olmasıdır. Yani bir insan kalabalığı varsa orada bir kişi baş olmalıdır. Tarihimizde On kişi bir araya geldiğinde bile onlara bir baş seçerek “Onbaşı” demişlerdir. Doğal olarak Yüz kişi bir araya geldiğinde başlarındaki yöneticiye “Yüzbaşı” ve Bin kişinin başı olan komutana da “Binbaşı” demişlerdir. Müslüman olduktan sonra da, peygamberimizin “Üç kişi yolculuğa çıkarlarsa, aralarından birini başkan seçsinler” hadisi de gösteriyor ki, bir ortamda bir baş olmalıdır. Bu da birden fazla baş / başkan olmayacağının delilidir. Hem ülkemizin baş öğretemeni bellidir.
Buna göre ; gelelim bizim meslekteki baş öğretmenliğe…Uzman öğretmen olduktan sonra, milli eğitim bakanlığımız bize “20 yılı doldurduğumuzda başöğretmen olabilme” hakkı tanıdı. Hizmet yılı olarak uygun görülen Yirmi yıllık süre bu unvana uymaktadır. Ancak baş öğretmen olmak herkesin ulaşabileceği ve elde edebileceği seçkin bir unvan olmalıdır. Örneğin,hem alanında, hem yönetmelikte(mevzuatta) hem de genel kültürde çok iyi olmalıdır. Meslek hayatı boyunca her bir döneme en az bir hizmetiçi eğitim düşmeli. Alanında en az bir eseri (kitap, dergi veya makale) olmaldır. Bunları çoğaltmak mümkündür. Bununla birlikte, bir öğretmen odasında bir baş öğretmen olmalıdır. Ancak ondan yer boşaldığı zaman, o okula bir başka baş öğretmen tayin isteyebilmelidir. Bu baş öğretmen, mesleğe yeni başlamış öğretmenlere danışmanlık yapmalı, yol göstermeli ve örnek olmalıdır. İdarecilere yardım etmeli. Okulun kurum kültürünün baş danışmanı olmalıdır. Kurumun amaç (misyon), görünüm (vizyon), tasarım (proje) çalışmalarının öncülüğünü yapmalıdır. Okul müdürüne karşı İkinci bir baş olmadan dengeyi sağlayarak eğitim ve öğretime hizmet etmelidir. Bütün bunlar yönetmelikte görev ve sorumluluk çerçevesinde bir yönetmeliğe bağlanmalıdır.
Bizim bir başka önerimiz de şudur : Uzman öğretmenlikten sonra doğrudan baş öğretmenlik unvanına geçiş olmamalıdır. Önce başka bir unvan olmalıdır. Örneğin “Usta öğretmenlik” gibi.Bu unvanı elde etmek için, bir öğretmen en az 10-15 yıllık hizmet yılına ulaşmalıdır. Bu duruma göre gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.
Yıllara göre daha anlaşılır şekilde ifade etmek gerekirse; İlk 1-2 yıl “ Aday Öğretmenlik” 2-7 arası “Düz Öğretmenlik” 7-14 yıl arası “Usta Öğretmenlik” son ve en üst seviye olarak 20-25 yıl arası ve 25 yıl sonrası “Baş Öğretmenlik” unvanları olması daha uygun düşmektedir. Bunlar benim kendi görüşlerimdir. Sadece beni bağlar.
Ülkemizin eğitim ve öğretiminin en iyiye doğru gitmesi dileğiyle. Saygılarımla.
Uzman Fizik Öğretmeni
N A F İ Ç A Ğ L A R
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.