- 28 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
TÜRK HAVACILIK TARİHİNDE BURSA VE ORHANGAZİ
Celal Öcal Hocamın teşvikleri ile Bursa’da Havacılık üzerine bir takım araştırmalar yapmaya başlıyalı bir yıla yakın bir zaman oldu. Bursa’da daha önce yazılmış kitapları temin etmek, evrak, belge, toplamaya devam eder iken Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Valiliği’ne Cimer üzerinden bir dilekçe ile Bursa’mıza bir hava müzesi yapılmasını istedim.
Sabiha Gökçen’e ait veya Bursa’da toplanan yardım paraları ile alınan uçakların birinin il merkezinde bir yerde sergilenmesini rica ettim.
Bu araştırmaları yapar iken Deniz Dalkılınç’ın hazırladığı Bursa’nın Demir kanatları adlı çalışmayı geçen günler tedarik ettim. Nilüfer Üçevler Kütüphanesi yetkililerine ayrıca teşekkür ederim.
Uludağ üniversitesi Eski Rektörü Mustafa Yurtkuran döneminde Doç. Dr. Saime YÜCEER hocamızdan sonra Üniversite nezdinde akademik bir çalışma ben duymadım. Deniz Hocanın eseri Yılmaz Akkılıç kütüphanesi araştırma ödülüne layık görülmüş akademik düzeyde bir çalışma cidden tebrik ederim.
Bursa’da Havacılık tarihinde üzerinde durulması gereken bir çok konu var. Haddimiz olmayarak bir kaç cümle sarf etmek istiyorum.
SABİHA GÖKÇEN
Türkiye’de Sabiha GÖKÇEN gibi örnek bir İnsan var. Ancak sokağa çıkın sokak röportajı yapın kaç kişi onun adını hatırlayacak emin değilim.
İsmi unutturulmaya çalışılan bir Cumhuriyet değerimiz Sabiha Gökçen ilk kadın pilotlarımızdandır. Bursa’da Unutulan, Unutturulan Sabiha Gökçen adının yaşatılması adına bir anıt, Müze yapılması gerektiğini Hem Bursa valiliğine, Hemde Bursa Büyükşehir Belediye başkanlığı makamlarına ilettik.
HAMİTLER HAVAALANI MÜZE OLSUN.
Açık kaynaklarda tam olarak yapım tarihini bulamadığım Bursa Hamitler Havalimanı şehrin göbeğinde atıl bir şekilde duruyor, eğer askerî bir amaç ile kullanılmayacak ise açık hava müzesi olması güzel olmaz mı? 2017’de Sivil havacılığa açılan Havaalanı aslında Bursa Hava müzesi çokta yakışır. Hatta bir anekdot yazayım; İsrail Devleti kurulduğunda Bursa’ya gelen Kargo uçakları ile İsrail’e giden Yahudileri bu havaalanından aldılar, o tarihten sonra Bursa’ya özlem duyan Musevi vatandaşlarımız arasıra gezmeye gelirler, Bursa’ya hasret giderirler. Türkiye’de Havacılık faaliyetlerinin zayıf olduğu günlerde Türk Halkı devletinin yanında olmuş, topladıkları yardımlar ile Ordu’nun, Türk Hava kurumu, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yanında olduğunu hep göstermiştir.
BURSA’DA SİVİLLERİN TÜRK HAVACILIK FAALİYETLERİNE KATKILARI VE BURSA’NIN DEMİR KANATLARI
Geçtiğimiz günlerde Nilüfer üçevler kütüphanesi’den tedarik ettiğim Bursa’nın Demir Kanatları kitabında büyük bir emek var. Bahsetmeden geçemezdim. Saime YÜCEER hocamın tezinden sonra kitaplaşma aşamasında Bursa’yı böyle güzel anlatan bir eseri tedarik etmekte geç kaldığım için üzgünüm. Bursa’nın Demir Kanatları adlı kitapta Bursa’da yapılan çalışmaların detaylarını göreceksiniz. İlçelerden toplanan yardımların içinde "Orhangazi Teyyaresi" de var.
Orhangazi zeytin ile zenginliği küçümsenmeyecek bir ilçemizdir. Zengini fakiri birlik olmuşlar ve bir teyyare alarak devletimize hediye etmişler, Bizim kuşaklar ise bu haklı gururu tatmaktadır. Kitap’ta geçtiği yeri aynen aktarıyorum;
"ORHANGAZİ’NİN DEMİR KANATLARI
Orhangazi
Orhangazililerin topladıkları paralarla aldıkları uçak 30 Ağustos 1934 tarihindeki Tayyare Bayramı’nda yapılan törenle "Orhangazi" adına kavuşur. Bursa’da İncirli kırında yapılan törende konuşan Vali Fazlı Güleç, halkın hava gücünün önemini her yıl hediye edilen tayyarelerle ispat ettiğini belirtir. Törenden sonra "Orhangazi" uçağı, Bursa üzerinde bir süre uçtuktan sonra Orhangazi’ye gider."
Bursa’nın İstanbul sınırı olan Orhangazi o dönem önemli bir ilçedir. Dönemin siyasî dengeleri içinde yapılan bu çalışma devlete güç kuvvet vermiştir. Şimdi bu vesile ile diyorum ki; Bu Uçakların anısı Bursa’da yaşatılsın. Bu değerlere sahip çıkalım. Bursa Türkiye Cumhuriyeti nezdinde Kabe gibi öneme haiz bir ilimizdir. Bursa İşgale uğradığı tarihte Gazi Mustafa Kemal Atatürk meclis kürsüsüne siyah örtü örterek Bursa’nın değerini yas ilan ederek bildirmiştir. Bursa Türk milletinin vicdanıdır. Bu sebeb ile dilekçelerimize gereken önemi gösterilmesi gerekmektedir. Bursa’yı yönetmeye talip olanlar, yönetenler Türk milletinin hassasiyeti, özverisi, Değerlerine kulak tıkayamazlar, Bursa Askeri Hava Lisesi gibi kurumların yaşatılması elzemdir. Halkın yardım paraları ile alınan bu Uçakların uygun olanları İlçelerde, il merkezinde sergilenmesi kötü mü olur? Merak ediyorum...
Günümüzde Tekno Fest gibi oluşumlar ile farkındalık yaratılmaya çalışılır iken, neden bu uçaklar sergilenmiyor acaba? Yoksa bir milletin geçmişi hiçe mi sayılıyor? Neden tarihe değerlerimize sahip çıkılmıyor? Bursa Havacılık tarihinde ender yeri olan illerimizden olduğunu zaten yazdığımız gerçekler ile tescilledik. Mustafa Bozbey’in yükünün ağır olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu güzel sosyal faaliyetleri yapacağını ümit ediyorum. Bu vesile ile Saime YÜCEER hocama ve Deniz bey’e teşekkür ederim.
Haftaya Orhangazi’de biriken konulara değineceğiz. Haftaya kadar kendinize iyi bakın.
Haftanız güzel, Derun-i Nizam’ın uluları, Ricaül Gayb’ın erenleri ve HIZIR (as) Yoldaşınız olsun...
Kaynak: Bursa’nın demir kanatları sayfa 113
Deniz Dalkılınç
Atatürk’ün Güvenlik Politikasına Bir Örnek:
TÜRK TAYYARE CEMİYETİ - BURSA ÖRGÜTÜ*
Doç. Dr. Saime YÜCEER**
Not: Bu makale 9 Aralık 2024 tarihinde Orhangazi tv ve Lider gazetesinde tefrika edilmiştir.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.