- 218 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
BİYOĞRAFİ NASIL YAZILIR ?
KERİM ÖZBEKLER
GAZETECİ-YAZAR-ŞAİR
Gazetecilik-Yazarlık ve Şairliğe başladığım 50 yılı çoktan geride bıraktım, mesleğe ilk başladığım yıllarda gazetecilik-yazarlık ve şairliği birlikte yürüttüğüm ve kendi kitaplarımı kendim bastırdığım için bu işlerin her aşaması fazlasıyla elimden geçti. Özellikle İstanbul’da Turhan Bayraktar’ın yayınladığı ’’Türkiye Dergisi’’nde her ay kitap tanıtım yazısı yazarken yazarların ve şairlerin öncelikle hayat hikayelerinden bahsederdim. Sonra kitabını tanıtırdım, bu dergide bazen 6-7 tane kitabı tanıttığım olurdu, bu yazılar 25 yıl devam etti. Postadan yağmur gibi gazete-kitap-dergi adresime postalanırdı, bu yazılar daha sonraları yurdumuzun bir çok tarafında yayınlanan gazete ve dergilerde de yer alıyordu. Sanıyorum bu yayın organlarının sayısı 500 civarında idi, hiç unutmuyorum. İstanbul’da yaptığım bir toplantıda daktilo ile yazı yazdığımız bir zamanda savcılık ve şairlik yapan Necati Erdek onca gazeteci-yazar ve şair önünde ’’Bu kadar çok gazete ve dergi’ye nasıl yazı yetiştirebiliyorsunuz ?’’ diye sormuştu. Bir günde İzmir’de yayınlanan Demokrat İzmir Gazetesi’nin Genel Yayın Müdürlüğü’nü yapan ve daha sonraları İzmir Milletvekili olan Akın Simav’da Nazilli’de karşılaştığımızda bana ’’Bana bir yığın gazete geliyor, hep manşetlerinde sen varsın.’’ demişti. Uzatmayalım o günlerde kitap yayınlayanların hayat hikayesini dağınık bulurdum, bu gün de hala biyoğrafisini kendisi yazanların kronojiye dikkat etmediklerini görüyorum. Bu hatayı bazen resmi yerlerde çalışan kişilerin de yaptıkları sık gördüğüm bir yanlış, peki biyoğrafiyi nasıl kaleme almak gerekir ?
Biyoğrafi yazarken öncelikle;
1-Doğum tarihinizi,
2-Doğduğunuz vilayeti+ilçesini+kasabasını veya köyününüzü belirtmelisiniz.
3-İlkokul-ortaokul-liseyi veya bitirdiğiniz okulu tarihi sıralama ile açıklamalısınız,
4-Erkekseniz, askerliğinizi yaptığınız yeri belirtmelisiniz
5-Evli iseniz, evlilik tarihini yazmalısınız.
6-Askerlikten sonra (Erkekler) için işe girmişseniz işe hangi tarihte ve nerede başladığınızı açıklamalısınız. İşiniz başladığınız yerde bitti ve aynı yerden emekli olduysanız zaten fazla bir şey yazmanıza gerek yok. Yalnız, memleketin değişik yerlerinde çalıştıysanız bunları tarihi sıraya göre not almanızda fayda var.
7-Çalıştığınız yerde her hangi bir plaket vb.gibi bir ödül almışsanız ve bunu önemli görüyorsanız bunu veya bunları kronolojik olarak yazmalısınız.
8-Mesleğinizi icra ederken yazı-şiir yazmış ve bunlar bir gazete-dergi vb.gibi yerlerde yayınlanmışsa bunları da elinize geçtiyse hem saklamalı ve hemde tarihi sıralama içinde açıklamalısınız.
9-Kitap yazmışsanız ve bu yayınlanmışsa bunu da kronojik sıralama içinde türü ile birlikte açıklamalısınız.
Yukarıdaki saydıklarım biyoğrafinin içinde yer almalıdır, hayat hikayenizi daha uzun yazmak istediğinizde bu kronolojik sıralamaların arasına varsa fotoğraflarınızı da koyabilirsiniz ama kitap arkasına veya her hangi bir antoloji de veya ansiklopedi de biyoğrafiniz yer alacaksa bu 14+20 ebatlı bir kitap sayfasına veya 28+40 ebatlı dergi-antoloji ve ansiklopedi sayfasını geçmemelidir.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.