- 274 Okunma
- 3 Yorum
- 0 Beğeni
BİLİM VE DİN
Sıradan bir gözlemci dahi etrafının çevreleyen varlıklar silsilesinin içinde kendini zaman , mekan, akli ve ruhi yönden bir yere konumlandırmaya çalışır. Ve hayatın en güzide amaçlarından biri belki de budur. Aidiyet duygusuyla bağlar kuvvetlendikçe daha bir huzurlu, daha bir üretken, iyimser ve değerce de büyük hazlar hissetmeye başlarız o anlarda.
Bizler, bizden silsilerce öncesindekiler ve büyük olasılıkla bizden snraki nesiller de benzeri sorularla mücadele ederek kendilerince bir sonuca varmaya çalışacaklar kuşkusuz. Tam da bu noktada sis perdelerini büyük ölçüde ortadan kaldırırken insanlığa nefes aldıran, bilime olması gerektiği yeri tevci eden ne de mükim bir kavram olarak “din” hususu giriyor devreye. Evet, insanların bir kısmı hiçbir dinin mensubu olmasalar da, kainat denen çok bilinmeyenli denklemin izahında ve onun makro ve mikro alemindeki devinimleri kuşkusuz büyük bir merakla izliyor, keşfetmeye çalışıyor ve varlık alemindeki silsilede de kendini tanımlamaya çalışıyor. Ne denli çok soru sorulabilir bu hususta. Bu ve daha hacimli soruların referansı olarak karşımıza çıkan “din” sözcüğünü ve onun akıl dünyamızdaki, gönül iklimimizdeki yön verici ve mantıklı izahatları ve hatta delilleri ile irdelememiz, kendimize de büyük iyilik olur doğrusu.
Bazı insanların inanmak ve bunun daha da tesirlisi ve vazgeçilmezi olan “iman” noktasındaki yorumlarının kısır cümlelerle izahına şaşmamak elde değil. “Ben inanmıyorum; Her şey bir tesadüf; Geçici bu dünyanın ötesine gidip gelen var mı ki?” gibi akıl yakan kof çıkışlarında dahi insan bu bilimezliğin içindeki esrarı aramaktan asla vazgeçmez, vazgeçemez. Zira, bilinmezin, keşfedilmemişin peşinde binlerce yılını tüketmiş olan insanoğlu, realiteyi aramaktan kendini tatmin edebilecek bir neticeyi elde edene değin asla vazgeçmiyecektir. Bu, onun fıratında vardır çünkü. Bir zamanların efsane dizilerinden “Ay Üssü Alfa, Uzay Yolu” gibi diziler ve zamanla da filmlere de sahne olarak yıllar sonra da insanları ekranın içine çeken bu başyapıtlar, insanın varlık alemindeki arayışının, keşifçi ruhunun da güzide temsilcileridir dersek, abartı olmaz sanırım. Herbir bölümünü iple çekerek izelediğimiz ve yıllar sonra da cazibesinden ödün vermeyen bu gibi izlenceler, insanın ne de mükemmel bir mimari ile donatıldığını da gizliden işlerler esasında.
Biz kimiz, neren geldik, bizden önce bu gezegende kimler vardı? gibi ardı arkası kesilmeyen soruların uyandırdığı merak hafide alınır cinsten de değildir. Peygamberler aracılığıyla insanların cosmosdaki çok boyutluluğun içindeki yerini, yaratılış gayesini ve kendisinden beklenilenleri detayları ile izah eden kutsal kitaplar, adları farklı da olsa da hep aynı ya da oldukça kesişen ifadelerle insanlığın esenliğine yönelik açıklamaları, hatırlatmaları ve yerinde de sınırlandırmaları ile apaçık gerçekliğin de kendisini yansıtan metinlerdir. Onları yüz üstü bırakarak, onların bilhassa dikte ettiği ve fıtrata uygunluk hususundaki hassasiyetleri kaale almadan yaşamış medeniyetlerin hangi akıbetlerle cezalandırıldıkları konusu, bir mit olmaktan çıkmış, arkeolojik gerçeklikler olarak da müzelerde sergilene gelmektedir. Bu denli apaçık delillerine, insanlığı esenliğe götüren ve onlardan da sakınmaları gerekenleri hatırlatan ilahinihayetinde de büyük bir cennet ile ödüllendirmeyi de beyan eden bu gerçeklik yadsınabilir mi?
İçimizdeki şu karşı konulamaz özgürlük hissiyatı ne işler açar başımıza kiminde. Üstelik, bu ruhi ve akli açılımı bazen öyle olmadık şeylere feda eder ve kendimizle de çelişir ki sormayın gitsin. Bu ödünün karşılığında bırakın ödül almayı, çoğunlukla da başkalarının egemenliği altında kendimizi de sınırlandırmış olmaz mıyız? Bu sınırlandırma ancak yüksek ideallerin ve sağlam temellerin üzerindeki gerçeklikle akıl işi olabilir. Tam da bu noktada dinin üstlendiği işlev hiçbir şeyle mukayese edilemeyecek denli akla, bilime, vicdana da uygun bir gerçeklik olarak ortadadır. İnsanları hem bu fanilikte, hem de dünya ötesindeki alemde esenliğe götüren yol olarak da tabir edilen din, bilim ile de çelişmek gibi bir kısır çekişmenin hiçbir yerinde de yoktur aslında. Bu durum, dine bakıştaki farklı argümanları kendilerine mihenk edinmiş marjinal anlayışların yorumudur sadece.
Şu kadarını söylemek gereki ki, sadece biyolojideki devasa mühendislikle ilginç ve absürt varlıkları melezleyerek bilime hizmet ettiklerini düşünen ve adeta yaratıcıya da meydan okuyan bir gürûh, farklı dinlerin mensuplarından büyük tepkiler görmüş ve projelerini askıya almışlardır. Bu konuda maymun-insan sentesi ile tüm değerleri hiçe sayan Rus bilim insanlarının deneylerinin sonuçsuz kaldığını ve yaratılışta akıl almaz derecede hücresel sınırları da belirlenmiş canlıların ancak kendi türleri ile ile yakınlık kurabilecekleri realitesi de tescillenmiştir. Salt inanmamak adına yeni yıkımları yaşama macerasına girmenin kimseye de yararı olmamış ve olmayacaktır da. Pompei ve Lut Kavimleri`nin helâk oluşları örneği, tüm beşeriyete bu anlamda oldukça sağlam hatırlatmalardır.
Peki, din sözcüğünden anlamaız gereken nedir? Din ile bilim arasında nasıl bir ilinti vardır. Dahası, her ikisini de ön yargısız anlamamızı sağlayan ve bunu başardığımızda da ortaya çıkacak kazanımlar nelerdir? Sert duruşları ile bazı bilim çevreleri, din ile aralarına mesafe koymaya ve onu gerçek anlamından öteleyerek adeta değersizleştirmeye özel bir çaba harcamaktadırlar.Narsist, ataist,nihilist,pragmatist ve dahası çokça felsefi ekolda dine öğretilere, onun ortaya koymaya çalıştığı ilahi emir ve düzene çarpık bir bakışın olduğunu, bilimin ilerlemesi öncülünden bakılan noktada dine ve diyanete sanki bu dünyadan insanların işi bunlar değillermiş gibi bir yaklaşım, yüzyıllardır insanlara dayatılmıştır adeta. Burada konu her ne kadar lâiklik mezuuna da temas etmekteyse de, dinin insanlar için bilime karşı ve gerici anlayış olmadığını anlamamız gerektiğidir. O, bilgiye, bilgiyle ortaya konulmuş terbiyeye, ilim insanına sanıldığının aksine daha büyük bir heyecanla, nezaketle yaklaşan ve bilim mecrasındaki insanı daha özel gören bir bakıştır oysa.
İmanın icralarından biri olan duanın insana katkıları bakımından şu saptama çok manidardır. “ Duanın ve herhangi bir imana sahip olmanın fiziksel sağlığa katkısı sürekli Newsweek ve Times gibi dünyaca meşhur dergilerde kapak haberi yapılır. “ Meseleye daha geniş bir çerçeveden bakılması gerekirse, yaratanın varlığına ve ona giden yol alan dine dair yapıcı yaklaşımın pratikte faydasının olduğunu dile getiren çokça örneğe rağmen, tersini kanıtlayabilir bir saptama yoktur. En yalın haliyle, sadece beş vakit namazı kılarak yapılan vücutla ilgili hareketlerin sıhhata ne denli fayda sağladığı su götürmez bir gerçektir. Bütün eklem ve kasların düzenli, yorulmadan hareket etmesi ve öncesinde de abdest alınması yoluyla hijyenin de hayat bulması, insana nasıl bir zarar verebilir ki? İman etmedikleri halde namaz kılan insanların, bu icraya dair şifaları dillendirmeleri ve diğer insanlara da bunu günlük aktivite olarak önermeleri gözardı edilebilir mi? Bunca icranın içine bir de imanı koyar isek, manevi anlamda da kazancın ortaya çıkabileceğini bir kere daha düşünmek gerekir sanırım. Bu noktada, iman ile imansızlık arasında bir mukayese yapmış isek de, asıl amacımız bilimsel duruş ile imani duruşu doğru düzlemde irdelemektir. Bu anlamda diyalektik açıdan mevzuya bakan, pratik ile detayları değerlendiren salt bilimsel bakış, dini bakışa ters durumda görünmektedir. Ne var ki, din doğru yorumlanmadığı ve bazı çıkar çevreleri tarafından adeta tekelleştirildiği ve özünden uzaklaştırıldığından, bu haliyle bilime sırt çevirmiş gibi görünen manzarada kendine dindar diyen o birilerinin büyük bir veballeri olduğu da gün gibi ortadadır. Oysa, gerçek bu değildir. İnsana üstün bir fıtrat ve kavrayış erki veren yaratıcı, kainatı da akıl almaz bir matematikle donatmışken, ona giden yol alan din nasıl olur da bilimle çelişir. Ben, burada çok büyük bir arızanın ya da aldatılmışlığın olduğunu düşünenlerdenim. Zira, Kur`an-ı Kerim`in “İnsan başı boş yaratıldığını mı sanır. Düşünüp tutasınız diye size öğütler veriliyor,…”anlamlarındaki çoğu uyarıcı ayeti bir yana “De ki: Hiç bilenle bilmeyen bir olur mu?” mellaleri de bilgiye, hakkı ile bilmeye ve bilgideki ummanın içinde Yaratan`ın daha da derinden kavranması gerekliliğini ortaya koyar şüphesiz.
İşin özü şu ki, dini ritüellerin hiç biri akla ve mantığa da ters olmayıp, tersine onlardan da destek alarak hayatı, evreni kucaklıyor. Bu vesile ile insandan da evrenin her şeye hakim mutlak gücü olan yaratıcının daha doğru anlaşılması öğretisini de dikte ediliyor.Bu dikte sanıldığı anlamda katı bir şekilde olmayıp, özgür iradeye de bırakılıyor üstelik. Bütün dini metinlerde insanın diğer canlılaradn farklı ve üstün kılınmış olduğu tereddütsüz ortaya konulmuş, insanların bilgi ve onun üretim zemini olan bilimle yakın olmaları da ayrıca vurgulanmıştır. Kur`an-ı Kerim`in ilk ayetinin “Oku ( ikra) “ olması da çok manidar değil midir? Din ile bilimin birbirine ters düşüşünün özünde çokça neden olmasına olmasına karşın, bu nedenlerin insanlığın yorumlarından kaynaklandığını, sorunun subjektif olduğunu bir kenara koymak, din kavramını olması gereken yere koyabilmekle daha mümkün olabilecektir. Hangi bilimsel zeminde ilerleneceği, hangi seviyelere çıkılacağı, daha da derin ve kapsamlı araştırmaların yapılması zaruretleri noktasında, dinin bir gölge olduğunu düşünmek, olsa olsa düpedüz önyargıdır.
Hiçbir dini ritüelin bir bilime engel olduğuna dair görüşün sağlam bir dayanağı yoktur. Bu duruma karşı çıkanları duyar gibiyiz. Evet, gerek Orta Çağ Hıristiyanlığı`nda ve gerekse de İslam coğrafyasında bazı ilimlere mesnetsiz kıstaslarla bakışın, sanatın bir kısmına da hasmane duruşun altında, ilahi kanunları ve onun anlatmaya çalıştığı hakikatleri ,düsturları; yanlış, eksik ve veya yanlı yorumlamaların olduğu da dikkate değer bir gerçekliktir. İnsanlar bazı çıkarlarının elden gidebileceği ve toplumdaki statülerinin, kurdukları tekellerin yıkılabileceği endişesi ile türlü ızdırapları dayatmadılar mı beşere? Engizisyon Mahkemeleri, Avrupa Orta Çağı`nın dinayet anlamında karanlık ve bağnaz yüzü değil midir? Hazarfen Ahmet Çelebi`nin Galata Kulesi`nden uçmayı başarması hususu da o bağnaz kafalardan ötürü, bir bilim insanımızın, kaşifimizin hayatına malolmamış mıdır? Oysa, “İlim Çin`de de olsa alınız. Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum.” hadisleri bambaşka şeyler söylüyorlardıhakikati anlamak isteyen kafalara. O halde, din zemininin ilahi kuralları, uyarıları ve bilgiye, bilime yaklaşımı en baştan ve fakat cesurca yeniden ele alınmalıdır.
Bilgiye rağmen bir hayatın ilerlemesi, bazı hayatî tedbirlerin alınabilmesi, insan neslinin sürekliliği ve artan nüfusa oranla üretim kabiliyetlerinin de en az o ölçülerde taleplere karşılık verebilmesi nasıl mümkün değilse; beşeriyetin içindeki kaostan kurtularak esenliğe ulaşması, çıkarlar yerine ortaklıkların ve toplumsal faydanın özne olabilmesi, savaşların, anarşi ve terörün rafa kalkabilmesi için de dinin özündeki anlayışla hayatın içinde varlık bulması da o derece hayati bir mevzudur. Sözün özü, bilim ve dinin kardeşliği sadece insanlığın değil, tüm varlığı da yararına sonuçlar doğuracak potansiyeldedir.
Şu noktada dile getirilebilecek saptamamız din ve bilim temasında " Biri diğerine tercih edilemez ve biri diğerine rağmen hakimiyet kuramaz."dır. Edeple, insanın , insanlığın ve daha da ötesinde tüm varlığın yararına icralar ortaya koyacak, keşiflerle hayatı zenginleştirebilecek, kimselerin de tekelinde olmayacak; yapıcı, onarıcı, birleştirici ve paylaşımcı bir bilime kim karşı durur ki. Bilim ahlâkı ile duruş gösteren, insanların kucaklayan ve içinde yarar noktasında olabildiğince güzellikleri barındırani akıl erkinden beslenen bilimsel sunumlar da dini ritüelde “nimet” kavramıyla buluştuğuna göre, nimetleri üretim merkezini, mecrasını tesviye ederek, insanlığı hayra ulaştıracak, ortaklaştıracak, sınırlandırmak yerine, sindirmek yerine daha özgür kılabilecek bir bilim ve referans olacak imanın ortaklığı yüz yıllardır beklenen, gerçekleşebilmesi de menfaat üstü duruşla hayat bulacak bir durumdur. Dini ve bilimi temsil eden otoritelerin, varlık aleminin sorumlulukları bilinciyle beklenen uzlaşıyı ortaya koyabilmelerini umuyoruz.
Oğuzhan KÜLTE
YORUMLAR
Baskı. Çok güzel kelime. Zihne ve düşünceye baskı. Düşüncenin yol işaretlerini değiştirme. Din. Çok güzel kelime. Zihne ve düşünceye baskı. Düşüncenin yol işaretlerini değiştirme.
Faşizm. Çirkin bir kelime. Zihne ve düşünceye baskı. Düşüncenin yol işaretlerini değiştirme.
Komünizm. Çirkin bir kelime. Zihne ve düşünceye baskı. Düşüncenin yol işaretlerini değiştirme.
Bilim. En güzel kelime. Zihni ve düşünceyi berraklaştırma ve yayma. Düşüncenin kendi yol işaretlerini meydana çıkarma.
Gördüğümüz gibi, baskı anlamında, dini-faşizmi-komünizmi aynı grupta işleyebiliriz. Tanrıyı kabul edersek, Tanrının din ile yaratmadığını veya düzenlemediğini, sadece bilimle yarattığını ve düzenlediğini söylersek yol işaretlerini doğru yerleştirmiş olurmuyuz.
İnsan; çölde bir başına, her yer aynı, uçsuz bucaksız kum, hangi yol işaretleriyle feraha kavuşacak.
İnsan; denizde bir başına, her yer aynı,uçsuz bucaksız kum, hangi yol işaretleriyle feraha kavuşacak.
İnsan; uzayda bir başına, her yer aynı, uçsuz bucaksız ışıklar, hangi yol işaetleriyle feraha kavuşacak.
İnsan; dünyada bir başına, dere tepe ova, dağ. Varacağı yer ya çöl ya deniz, yükseleceği yer sadece yıldızlar. Bu insanı feraha ermesi imkansız.
Kendimizi kandırmak istiyorsak, bin türlü bahane buluruz. İnanmak istiyorsak milyonca yol, inanmak istemiyorsak milyarca çıkış açarız kendimize.
Lakin Tanrıyı bulmak. Tanrının nasıl'ını çözmek istiyorsak sadece bilim yeter. Bilim hepsini kapsar çünkü Tanrının dini olmaz, Tanrının nasılını çözmek için binlerce yıldır uğraşıyor ve aktarıyoruz, bolca işaret bırakıyoruz geleceğe, lakin bir insanın ömrü yetmiyor. O yüzden insanlık diyoruz bu bakıma da.
Bu düzende dini eleştirmek kolay değil, üslubunca yapmaya çalışsanız da dindarın hakaretlerine ve kutsal denilen kitapların mızraklarıyla karşılaşırsınız.
Bu düzende dini yüceltmek ise çok kolaydır. Çünkü kurumsallaşmış bir baskı yaratır ve yayar.
Dünya bilinen tarihinde dini kalelerle, halifeliklerle, tapınaklarla yaşatmaya çalıştı, günümüzde bunu teknoloji ile yapmaya çalışıyor.
Düzen zihin yapı taşlarıyla oynayarak nasıl düşünmen gerektiğini sana emreder, zayıfsan bu emre uyarsın, zayıflığını giderirsen bu emri parçalar yeni bir yol açarsın. Bu yolda geleceğe işaret bırakmak yine döngü meselesi.
Sözün özü. Din ile bilimi temsil eden otoritelerin, uzlaşması imkansızdır.
Saygılarımla üstadım,
En sevdiğinize emanet olun.
***
Üstadım dini bir dergide yayınlanabilecek çok güzel bir yazı yazmışsınız, lakin ben diyeyim 6-7 siz deyin 3-5 harf hatası, yinelenen kelime var. onları düzeltmemeniz yazıya haksızlık olmaz mı?
Örnek: "...kendimize de büyük iyilik our doğrusu." our: olur.
Örnek: ..."tüm varlığı da yararına sonuçlar" varlığı: varlığın.
Örnek: "....Hiç bilinle bilmeyen bir olur mu?” bilinle: bilimle.
gibi sürçi klavye hataları.
Oğuzhan KÜLTE
Bazı hususlarda farklı görüşlerimiz olsa da bu durum bile ele alınan konuların, kavramların öneminden bir şey kaybettirmiyor takdir edersiniz. Yürek sesiniz daim olsun. En kalbi saygı ve selamlarımla.
Merhaba Kıymetli Hocam
Son derece detaylı ve anlam yüklü bir yazı kaleme aldığınızı görüyorum
Ne mutlu size ve kaleminize
Elbette bilimle din çatışmaz ve elbette çatışan insanlarla insanlar, zihniyetlerle zihniyetler, ön yargılarla ön yargılar, hurafelerle hurafelerdir
Bilimi pozitivizme, materyalizme, ateizme, sözün özü kaba bir bilimciliğe, ideolojik bir vasıtaya indirgersek çatışma, kaos, bozgunculuk mekanizması işler elbet
Totaliter sistemler de bilimi hakim ideolojinin emrinde vasıta kılar
Nazilerin genetiğe, biyolojiye müptela olmaları mesela, yine Bolşeviklerin işlerine gelmeyen bilimsel parametreleri burjuva düşüncesi ilan etmeleri hep bilime de ayak bağı olmuştur
19'uncu asır ve 20'inci asrın ilk yarısını bilim, felsefe, ideoloji noktalarında iyi tahlil etmek gerekir
Evet 19'uncu yüzyıl Avrupa'sı şüphesiz 18'inci yüzyıldan devraldığı materyalizm, pozitivizm bayrağını taşırken, çıtayı daha da yükseltir
Hatta hafiften diyalektik maddeciliğe dönüşür gibi olan mekanik maddecilik temelli batağa saplanarak Vülger maddeciliğe dönüşerek iyice kabalaşır, yozlaşır
Aslında din söz konusu olduğunda tüm materyalizm şubeleri aynıdır
Marx bir nebze dinin haksızlıklara, adaletsizliklere tepki, bir moral arayış olduğuna, bununda onu sömürü düzenlerinde müspet anlamda işlevsel kıldığına değinir
Yine Engels bir ölçüde dinin bazı tarihi safhalarda safra atmayı sağlayıcı devrimci işlevine değinir de, Sovyet Marxizm'i Lenin ve Stalin eliyle dini hem de Fransız Burjuva düşünürleriyle yaylım ateşine tutmaya kalkar, halbuki Lenin o Fransız burjuva düşünürlerinden ekonomi politikası ya da sosyal siyaset veya hukuk alanında yararlanmıyor ki, bunlar kolayca batı sosyolojisini burjuva safsatası ilan edebilen simalar
E dine gelince mekanik veya Vülger materyalizme alkış tutmak ne? Hani diyalektik kanunlar, hani zıddiyet, hani izafi haller manzumesi?
Neden, çünkü Lenin ve Leninizm'in meselesi Rus Ortodoks kilisesi, Rus Marxizm'i bu yüzden diyalektik materyalist değil nihilist olmaktadır
Yine 20'inci asrın ilk yarısında rasyonalizm irrasyonalizme, şuuraltıcılığa, materyalist ateizm ise idealist ateizme dönüşür
Çünkü dünya savaşları, dünya ekonomik krizi derken bir buhranın pençesine düşer insanlık, e siyasal alanda da faşizm, nasyonalizm, komünizm cendereye alır insanlığı
Kırklı yıllarda Wittgenstein'in dini müspet karşılayan yaklaşımları felsefeye yumuşaklık kazandıracaktır
Batının meşhur filozoflarından Wittgenstein'in iki dönemi vardır, ilk dönemi pozitivist bir anlayışı verir bize, ikinci dönemi ise her sistemi kendi dinamikleri içerisinde değerlendirmek gerekir diyen, dini de dışardan müdahale etmeden kendi kavramlarıyla ölçmek gerektiğinden söz eden bir sükunet evresidir
Öte yandan hocam
İslam şüphesiz kendi Kur'an ve Peygamber terminolojisiyle bilimden yanadır
Bilimin değişmeye dayanması dininse değişmezlik üzere inşa olması bir tenakuz doğurmaz çünkü alanları farklıdır
Bilim bir din değil, dinde motamot bilim değil, bunu anlarsak çatışma olmaz tabi, çatışma insanla insan arasında
Birde hocam sizin de arz ettiğiniz gibi İslam dünyasındaki farklı tarihsel dönemler karşımızda
İnsan kültür içerisinde doğup yetişmekte, bugünün İslam dünyasının suyunu içip, içerisinde yoğrulup Allah ve din kavramlarının özüne varmakta zorlanıyoruz kanımca, referans noktası Modernizm ile gelenekçilik arasındaki zıddiyet ikliminde çünkü
Bin yıl önce dahi İslam aleminde bilim, felsefe, medeniyet gelişmeleri bir vakıa iken, akabinde bu dinamizme yabancılaşan, giderek kaybeden evreler dikkat çekmekte
Bilimsel görüşlerinden dolayı olumsuz karşılanan kişilikler hakkında siyasi etmenlere değinmenizde fevkalade isabetli olmuş
Görünen o ki, Allah'ın dini ile kul dinini, mahalle baskısını ayırmak, ayırt etmekte zor zanaat
Siyasal çıkarlar, fasık dinsel eğilimler ve kahvehane ağzının üçlü sacayağı oluşturduğu haller ciddi bir mesele olmalı
Nihayet hocam
Yüreğinize, emeğinize, kaleminize, kelamınıza bereket
Hayırlı Cumalar dilerim
Selam ve saygılarımla.
Oğuzhan KÜLTE
Anlam dolu akle mantige dine imana uygun okunasi makele..
Tebrik ederim
Ilahi semavi din, Hedefi isaret ederken, bilim o hedefi akil yoluyla düse kalka bulmaya calisir.bazende dalgali okyanuslara sürer gemiyi batirir.
Bence Bilim nakille birlikte yol alirsa insanliga daha faydali olacaktir