- 351 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
10. AŞIKPAŞA ŞİİR ŞÖLENİ
KIRŞEHİR
Sevginin, özlemin, erdemin kenti
Terme’siyle sağlık, özel Kırşehir.
Garipname beyit beyit esinti,
Âşık Paşa ile Türkçe Kırşehir!
Seven gözler kente kaleden bakar,
Meyveler dalında aroma kokar,
Haftası gelince ortaya çıkar,
Ahi Evran ile esnaf Kırşehir!
Kapadokya’sıyla bilinen ülke,
Ziyaretçi çeker Aslanlıtekke,
“ Eline, beline, diline…” ilke,
Hacı Bektaş ile şiir Kırşehir!
Türküleri Anadolu’mun sesi,
Ayrı telden öter sazın nağmesi,
Unutulmaz bozkırın tezenesi,
Neşet’iyle bozlak, gazel Kırşehir!
Kenti görmek huzur verir her cana,
Kızılırmak, Kılıçözü yan yana,
Bölükbaşı, ün bıraktı cihana,
Tarihi boyunca özel Kırşehir!
Özleminle çekiyorsun sen beni,
Okuluma doyamadım, nedeni…
Ne desem ve nasıl anlatsam seni,
Canca eli ile güzel Kırşehir!
Muhsin Durucan
Önce neleri anımsadıklarımı belirteyim: 1960’da Devlet Hastanesi balkonunda son kez gördüğüm anamı… Menderes’in Kırşehir’e son gelişini… Ekmeğimize sürdüğümüz 10 kuruşluk çemeni…
Sonrasında öğretmen okulu günlerimizi anımsadım! Kırşehir Erkek İlköğretmen okulumuzu 1965-1966 öğretim yılının haziran döneminde bitirdim. Okulumuzdan ve Kırşehir’den ayrılırken çok üzüldüm! Öğreniciliğim sürsün istiyordum. Bir ay sonra Ağrı iline atamam yapıldı. Atanan öğretmen oldum!
O yıllarda yatılı öğretmen okulları gözde kurumlardı. Özellikle okulumuz, seçkin eğitim kurumları arasındaydı. Derslere çalışmak ve sosyal etkinlikler uğraşımız oldu. Telefonla hiç başa başa olmadık, kitap okuduk… Başkaca olumsuzluk düşünmedik. Saygı, sevgi ve kardeşlik bizde asıldı. Kentin caddelerinde gezdiğimiz saatlerde alt sınıfın öğrencileri, üst sınıftakilere selam verir, onlarda alırlardı.
Aktaramadığım kimi düşünceler, o yıllardaki yazın öğretmenlerimizden Cavit Gültekin’in kaleme aldığı okul marşında algılanabilir. Dilerseniz, hiçbir önyargıya kapılmadan içselleştirerek marşa dönüş yapıp okuyalım:
Kırşehir Erkek İlköğretmen Okulu Marşı
Kırşehir’den yükselir dalga dalga sesimiz,
Aydınlık Türkiye’nin meşalesi bizleriz
Alnımızda en güzel sözü var atamızın
Yurdumuzun her nesli olacak eserimiz.
Yeni nesil olacak öğretmenin eseri
Atatürk’ün buyruğu yürüyelim ileri.
İleri… İleri… İleri…
Geriliğe düşmanız, yolumuz ileridir
Sağlam adımlarımız, yürürüz aynı hızla
Okullar faziletin, iyiliğin yeridir
Bu inançla buradan dağılacağız yurda.
Yeni nesil olacak öğretmenin eseri
Atatürk’ün buyruğu yürüyelim ileri.
İleri… İleri… İleri…
Ülkücü öğretmeniz, yayarız devrimleri
Her zaman elimizde bayraklaşır çocuklar
Tarlamız cumhuriyet, hürriyet ekenleri
Günaydın Anadolu, geliyoruz okullar.
Yeni nesil olacak öğretmenin eseri
Atatürk’ün buyruğu yürüyelim ileri.
İleri… İleri… İleri…
Cavit Gültekin
***
10. Uluslararası Kırşehir Aşıkpaşa Şiir Şöleni
Ardından İzlenimlerimi Aktarmaya Çalışacağım.
Kırşehir Şairler, Yazarlar ve Ozanlar Derneği (KIYŞAD) organizatörü meslektaşım Veysel Turgut telefonla aradı ve 10. Uluslararası Aşıkpaşa Şiir Şöleni’ne davet etti. Mutlu oldum!
18-20 Kasım 2022 tarihinde gerçekleştirilen etkinliğe yurt içi ve yurt dışından kimi şair ve yazar katıldı. Bu etkinliğe Kırşehir Belediye Başkanlığı gereken destekte bulundu. İl Kültür Turizm Müdür Yrd Eyüp Temuur rehberlikte yaptı.
Kırşehir Belediye Başkanı Selehattin Ekicioğlu’nun Neşet Ertaş Kültür Sanat Merkezi’ndeki makamında kabul ettiği konuklar, etkinliğe katılmaktan duydukları mutluluğu dile getirdiler! Kültür ve sanat yaklaşımlı Belediye Başkanımız, konuklarını tek tek dinleyerek Kırşehir’de ağırlamaktan mutlu olduğunu belirtti!
Aşıkpaşa adına düzenlenen 10. Uluslararası Şiir Şöleninde ilin tarihi ve turisttik yerlerini gezmek fırsatı da doğdu.. Aşıkaşa Türbesi, Ahi Evran Camii ve Külliyesi, Neşet Ertaş Gönül Sultanları Müzesi, Neşet Ertaş’ın ve babasının mezarı, Ağalar Konağı, tarihi ve diğer turistik mekanlar ve camiler gezilip görüldü.
Salon etkinliği, iki ayrı mekanda sürdü. Birinci gün akşamı Ahi Evran Üniversitesi salonunda seyircisiz, ikincisi ise Neşet Ertaş Kültür Sanat Merkezinde kalabalık salonu dolduran izleyici önünde gerçekleştirildi. Çok çok başarılı olan sunucu, ne ki zamanı eşit kullandıramadığından program süresi uzun oldu.
Kırşehir’den şölene katılan şair ve yazarlar şunlar oldu: KIYŞAD Başkanı Ertuğrul Öcal, Organizatör Veysel Turgut, Sunucu Sait Sargın, Ufuk Aslan, Sanatçı Ayşe Tekin, Fevzi Dinçer, Feride Taşkoparan, Hikmet Şentürk, Mahmut Seyfeli, cana yakın dost Erdoğan Çalışkan, Nihat Soykan, Fendiye Dinç, Sultan Orhan, Hurişan Öcal, Şengül Karagülle ve çok yönlü güzel insan İsa Erdoğan…
Kırşehir dışından katılanlar : Osmaniye’den Talip Kazgı, İstanbul’dan Muhsin Durucan, Songül Acar, Bulgaristan’dan Nesrin Sipahi Kıratlı, Kırgızistan’dan Darika Adatovna Acar, Kerkük’ten Velit Ocuşlu, Ahıskadan Mirce Ahıskalı, Adıyaman’dan Fahrettin Çelik, Adana’dan Hülya Çapar, Yozgat’tan Ahmet Sargın ve Sivas’tan Bekir Alim,..
Belirtmek İstediğim Özel Notlarım
---Meslektaşım ve uzun soluklu dostluğumuz süren hemşerim Nezat Ünsal, eğitimci-iş insanı Aslan Beyhan ve iş insanı Vodafon Bayii Başkan lakaplı Mukaderat Yurttaş ile görüşme ya da söyleşmemiz gerçekleşti.
---Konakladığımız Öğretmenevinin Müdür Yardımcısı Mehmet Korkmaz ile Emektar-Kıdemli Resepsiyon Memuru Kutbettin Eribol’un ilgilerini gördüm. Sağ olsunlar! Öğretmenevi sürekli doluluk göstermekte ve ilginç olanı zemindeki oyun salonunu 400 kişi doldurmakta…
---Kırşehir’in Emniyet Kasabı, Kasap Arap lakaplı Baba Hüseyin’den ve çalışanı Burhan’ın hazırladığı leziz et poşetimi yola çıkmadan once aldım.
---Şair dostlarımdan Erdoğan Çalışkan’ın Sözüm mü Kaldı, İsa Erdoğan’ın Kırşehir’in Pınarı, Hülya Çapar’ın Hülyalı Şiirler ve Ahmet Yağmur’un Doğmadık Şiirim Ben adlı armağanları olan kitapları ilk fırsatta okumak ereğiyle çantama koydum. Sağ olsunlar, derim. Bu dost şairlerden birer dörtlük sunmadan da geçemeyeceğim.
Çaresiz dertlerin narında pişsen
Dermana saracak yarenin var mı?
Bozulsa düzenin naçara düşsen
Halini soracak yarenin var mı?
Erdoğan Çalışkan
*
Baba İlyas Dede adın,
Paşa bildik kaldı tadın,
Türkçe yazmaktı muradın
Kırşehir’de Aşık Paşam.
İsa Erdoğan
*
Bütün şiirlerim seni anlatır,
Kazırım kalbimin içine seni
Sevdamı, tutkumu dilim söyletir,
Yazarım kalbimin içine seni!
Hülya Çapar
*
Adıma aşk derler, tanımam yasa
Kendi yatağında, kor akan suyum
Gözlerim kör iken, elimde asa
Ezelden ebede, bakan yolculum.
Ahmet Yağmur
***
Öncesine kıyasla bu gelişimde doğrusu Kırşehir’i çok beğendim! Gıcır gıcır kaldırımları ve kültürel mekanları ile Kültür kenti olmuş, diyebilirim. Belediye Başkanı Selehattin Ekicioğlu’nun maddi ve manevi desteği, KİYŞAD Yönetimi ve üyelerinin canca yaklaşımları, göz ve gönül doyurucu düzeyde seyretti! Emeği geçenlere sevgi ve saygılrıma koşut şükranlarımı sunarım.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.