- 177 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
DELİ İBRAHİM.
DELİ İBRAHİM KİMDİR?
1. İbrahim (Deli İbrahim)Osmanlı padişahıdır (5 Kasım 1615 – İstanbul-18 Ağustos 1648). Padişahlık dönemi: 1640-1648. Babası I. Ahmet, annesi Mahpeyker Kösem Sultan‘dır. Topkapı Sarayı’nda, korkulu olaylar içinde büyüdü. Yeniçerilerin elinde öldürülen II. Osman’ın acı sonu ile öteki ağabeyi IV. Murat’ın ortadan kaldırttığı kardeşlerinin (Bayezit, Süleyman, Kasım) ölümlerini izleyerek aynı yazgıyı bekler duruma geldi. Bu korkunç olaylar içinde sinirlerinin bozulduğu kabul edildiği için Osmanlı tarihinde Deli diye amlırsa da aynı düzeydeki başka kaynaklar bu nitelemeyi doğru bulmazlar. IV. Murat’ın ölümü üzerine tahta çıktı (8 Şubat 1640).
Sadrazam Kara Mustafa Paşa‘yı görevde tutarak devlet işlerini ona bıraktı. Kara Mustafa Paşa, komşu devletler ile barış anlaşmaları yaptı. Kazak saldırıları sonunda Rusların eline düşen Azak Kalesi’nin geri alınması için Kırım Hanlığı’na geçen Mehmet Giray’ın başlattığı sefer üzerine. Kazaklar, kenti boşaltarak gittiler (1642). Sadrazam Kemankeş Kara Mustafa Paşa, paranın değerini korumak ve eyaletlerde daha adil bir vergi alınmasını sağlamak için önlemler aldı. Erzurum Valisi Nasuh-paşazade Hüseyin Paşa sadaret mührünü ele geçirmek için, ordusu ile İstanbul’a yürüdüyse de, Sadrazam Mustafa Paşa onun hakkından geldi; öldürülen Hüseyin Paşa’nın gücü dağıtıldı (1643).
Cinci Hoca diye tanınan ve Sultan İbrahim’in üzerinde büyük etkisi olan Hüseyin Efendi, Yusuf Paşa ve Sultanzade Mehmet Paşâ’larla birlik olarak Kemankeş Kara Mustafa Paşa’ yı Sultan İbrahim’in gözünden düşürdüler. Önce görevinden alınmasını, sonra da öldürülmesini sağladılar (31 Ocak 1944). Sultanzade Mehmet Paşa Sadrazam oldu.Cinci Hoca hiçbir medrese kademesinden geçmeden Anadolu kazaskerliğine yükseldi. Padişah hocalığı ile başlı başına bir otorite oldu. Silahdar Yusuf Paşa, Kaptanıderyalık göreviyle başta gelen kişilerden biri oldu.
Padişahın istek ve arzularına göre onu zevk ve sefahata iten bu kişilerin etkisiyle Sultan İbrahim, tutarsız davranıyor, arada akıllıca kararlar aldığı ve kesin buyruklar verdiği görülüyorsa da, bu genel gidiş yön verecek ve uzun süre etkisini gösterecek türden olmuyordu. Görevden almalar ve atamalar, neredeyse günlük işler oldu, saraya ve etkili kişilere daha çok armağan veren kişi, istediği yeri kolayca alabilir duruma geldi. Kızlarağası Sünbül Ağa, Mısır’a sürgüne giderken, Girit açıklarında Malta korsanlarının saldırısına uğradı. Osmanlı Devleti Girit’e asker çıkarmaya ve adayı ele geçirmeye karar verdi.
Padişahın damadı Yusuf Paşa’ya serdarlık verilerek Girit’e gönderildi. 24 Haziran 1645 günü Girit Adası’na asker çıkaran serdar, 27 Haziran 1645’te Hanya Kalesi’ni kuşattı. 50 gün süren yoğun bir savaştan sonra Venedikliler, 17 Ağustos 1645 günü Hanya’yı teslim ettiler. Hasan Paşa’yı Hanya’ya muhafız atayan Silahdar Yusuf Paşa, padişaha değerli armağanlar sunarak saygınlığını korumaya çalıştı.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.