- 383 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
SİYASET - 1
Bu yazımı biraz uzun tutmak istiyorum. 2 ya da 3 bölüm olabilir. Ayrı ayrı düşündüğüm lakin yazımı planladığım zaman birbiri ile bağlantılı olduğunu fark ettiğim fikirlerimi birleştirip sizinle paylaşmak istiyorum.
Türk Dil Kurumu’nun sözlüğünde yer alan siyaset kelimesi açıklaması şu şekilde. “Devlet işlerini düzenleme ve yürütme sanatıyla ilgili özel görüş veya anlayış."
Benim anladığım ve düşündüğüm siyasetin merkezinde vatandaş var.
Lakin gerçekte ne kadar varız? Sürecin hangi aşamasında müdahil oluyoruz? Siyasete girebilmek için yeterli sermayemiz var mı?
Şimdi bu gerçeklikler ile hayalimdeki sistemi aktarmak istiyorum. Önce mevcut sistemi bir ortaya koyup analiz edelim.
Ekonomik olarak dar gelirli bir kişi gerçekten ülke siyasetinde yer almak isterse, kendini ülke hizmetinin içinde bulabilir mi? Maalesef cevap kolay; HAYIR.
Günümüz siyasi partilerinin parti içi demokrasi anlayışlarında halktan birinin kendini ifade edebilmesi, halk olarak kendi ihtiyaçlarını aktarabilmesi taleplerini ortaya koyması ve yasal düzenleme süreçlerinde yer alması düşünüldüğü kadar kolay olmamaktadır.
Parti içinde bir geçmişiniz yok ise bu mümkün görünmüyor. Seçilip ANKARA’ya gitmek istediniz, vekil olmak istediniz. Milletin Meclisinde sesinizi duyurmak istediniz, Peki bu ne kadar mümkün?
Maalesef burada da sizin ekonomik gücünüz ve süreci ne kadar finanse edebileceğiniz durumu belirliyor. Aday adayı olarak başvuru yapmanız için ciddi bir ödeme bekleniyor sizden. Devamında seçim propagandanız için yine iyi bir bütçe hazırlamış olmanız gerekiyor.
Bunları ortaya koyduğumuzda maaşlı çalışan bir vatandaşın bu tür bir göreve soyunması düşünülemez bile. Vatandaşlık hakkımız olan seçme ve seçilme hakkı ne kadar teslim edilmiş Sezar’a?
Parti içi adaylık süreçlerinde de buna paralel olarak seçtiğimiz adayların parti tabanının aday beklentisini ne kadar karşılıyor. Taban olarak seçme ve seçilme süreçlerinde sürece ne kadar dahil ediliyoruz gerçekten?
Yani hayatın geneli çocuk psikolojisi gibi mi? Seçtiğimizi düşündüğümüz durumlarda aslında seçilenler arasında tercih yapmamız ile mutlu ve tatmin olma durumu mu bize yaşatılanlar.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.