- 498 Okunma
- 1 Yorum
- 1 Beğeni
Eğitimci Şair Özcan Adıgüzel ile
TOPRAKTAN SÖZLER KİTABININ YAZARI ŞAİR ÖZCAN ADIGÜZEL” Öğretmenler öğrencileri için rol modeldir. Öğrenci öğretmeninin özelliklerini kopyalar ve bu özellikleri yaşamına aktarmaya çalışır”
TURAN YALÇIN-Bize kısaca kendinizi tanıtır mısınız? Hangi okullarda okudunuz? Nerelerde çalıştınız?
ÖZCAN ADIGÜZEL- 1976 yılında Tokat’ın Artova ilçesine bağlı Yağcımusa Köyünde doğdum. Çocukluğum yaylalarda kuzu, inek otlatarak veya yayladan köye eşek üzerinde süt, tereyağı, peynir, köyden yaylaya ise erzak taşıyarak geçti. Bana ilham veren şeylerin o yıllardan kalan anılar olduğunu düşünüyorum. İlkokulu köyümde, ortaokulu Artova’da, liseyi Tokat’ta okudum. 2002 yılının Haziran’ında Fırat Üniversitesinden Biyolog ve Sınıf Öğretmeni unvanlarıyla mezun olarak yükseköğrenimimi tamamladım. 2020 yılında Tokat Gazi Osman Paşa üniversitesinde yüksek lisansımı yaptım.
Okuldan mezun olduktan sonra fazla beklemeden 2003 yılının ocak ayında Van’ın şirin bir köyünde sınıf öğretmeni olarak göreve başladım. Beş yıl Van’da çalıştıktan sonra 2007 yılında Tokat’ın Erbaa ilçesine bağlı bir orman köyüne tayin oldum. Erbaa’nın çeşitli okullarında 14 yıl öğretmen ve idareci olarak görev yaptım. Halen Erbaa’da görevimi sürdürmekteyim.
TURAN YALLÇIN- Ne zamandan beri şiir yazıyorsunuz?
ÖZCAN ADIGÜZEL- Şiire ilgi duymam belki daha önceki yıllara dayanıyordu ancak ciddi ciddi kalemi elime alıp bir yerlere bir şeyler karalamam 14-15 yaşlarıma denk gelir. O yıllarda yazdığım şiirlerin bulunduğu ajandamı hala muhafaza ederim. O şiirlerin edebi olarak bir değeri olmasa da şiir konusundaki gelişimimin temel taşlarını oluşturması bakımından benim için önemlidir.
TURAN YALÇIN- Şiir yazarken nelerden ilham alırsınız?
ÖZCN ADIGüZEL- Toplumsal ve sosyal konular benim için her zaman önemli olmuştur. İnsan önemsediği şeylere daha kolay yoğunlaşabilir ve bu konuda söyleyecek şeyleri olur. Bunun yanında milli ve manevi konulara olan duyarlılığım da bu konularda duygu ve düşüncelerimi rahatlıkla dile getirmemi sağlamaktadır. Bundan sonrası gözlem yapmama ve gördüklerimi şiire aktarmama kalıyor.
TURAN YALÇIN- Öğretmen arkadaşlarınızla birlikte çıkardığınız ‘’Öğretmenlerin Gözünden Eğitim Notları’’ kitabını yazma amacınız neydi?
ÖZCAN ADIGÜZEL- ‘’Öğretmenlerin Gözünden Eğitim Notları’’ kitabı ülkemizin değişik yörelerinde görevlerini yapmakta olan ve çoğunun bir birini tanımadığı tam 33 öğretmen tarafından meydana getirilen bir kitaptır. Bir birini tanımayan bu kadar insanı tek bir amaç için bir araya getirebilirsiniz. O amaçta eğitime verilmek istenen katkıdır. 33 değişik öğretmen kendilerini en iyi gördükleri alanı ya da sorun gördükleri konuları kaleme alarak mevcut çalışan öğretmenlere ve öğretmen adaylarına yol göstermek istemişlerdir. Bu yönüyle ‘’Öğretmenlerin Gözünden Eğitim Notları’’ kitabı her öğretmenin başucunda bulunması gereken bir kaynak niteliğindedir.
TURAN YALÇIN-Şiir yazmak size manevi olarak neler kattı? Eğitimci insanların şiirle ilgilenmesi öğrencilerine nasıl etki bırakıyor?
ÖZCAN ADIGÜZEL- Şiir yazmak duyguyla alakalı bir durumdur. Şair hissetmediği, önemsemediği bir konuda kalemini oynatamaz. Milli manevi duygulara sahip bir insan olarak hissettiklerimi kaleme almaya çalıştım. Yazdığım şey üzerine kafa yordum, yoğunlaştıkça konuyu daha da çok içselleştirdim ve benimsedim. Ondan dolayı da şiirin maneviyat dünyama olumlu katkısının olduğunu düşünüyorum.
Öğretmenler öğrencileri için rol modeldir. Öğrenci öğretmeninin özelliklerini kopyalar ve bu özellikleri yaşamına aktarmaya çalışır. Şiirle uğraşan ve yoğun duygular yaşayan insanlar genellikle zararsız ve başkalarına faydalı olmak isteyen insanlardır. Eğitimci insanların şiirle uğraşmasının gözlenen ve gözlenemeyen katkıları vardır. Gözlenemeyen katkısı biraz önce bahsetmiş olduğum farkında olmadan rol model olma durumu, diğer bir katkısı da öğrencilerin şiire, edebiyata heveslenmeleri ve hemen yanı başlarında olan öğretmenlerinden yararlanmalarıdır.
TURAN YALÇIN-Şiir yazmak isteyen öğrencilerinize neler tavsiye ediyorsunuz?
ÖZCAN ADIGÜZEL- Şiir yazabilmek olayları görmek, hissetmek ve duygu yoğunluğu yaşayarak yazıya aktarmaya bağlıdır. İyi bir şair olmak isteniyorsa çok iyi bir gözlemci olmak gerekir. Öğrencilerime çevrelerini çok iyi gözlemlemelerini tavsiye ederim.
TURAN YALÇIN- Yeni kitap çalışmalarınız var mı? Yeni çalışmanızdan kısaca bahsedebilir misiniz?
ÖZCAN ADIGÜZEL- ‘’Topraktan Sözler’’ şiir kitabımda da bahsettiğim gibi;
‘’Yapılacak onca şey varken ve
Dünyadaki günler sayılı iken
İnsanların neden boş vakti olur anlayabilmiş değilim.’’
Dünyadaki her saniyemizin bize verilişinin bir gayesinin olduğunu ve bu zamanı çok iyi değerlendirmemiz gerektiğini düşünüyorum. Fani dünyadan göçüp gitmeden önce insanlara faydalı olacak çalışmaların içinde olmaya devam edeceğim. ‘’Öğretmenlerin Gözünden Eğitim Notları’’ kitabında olduğu gibi birçok öğretmeni bir araya getirdiğimiz ve yaşanmışlıkların anlatılarak okuyucuya yol göstermeye çalıştığımız bir kitap çalışmamız var. Okuyucularıma şimdiden bunun müjdesini verebilirim.
YORUMLAR
Muhteşem!..’Yapılacak onca şey varken ve
Dünyadaki günler sayılı iken
İnsanların neden boş vakti olur anlayabilmiş değilim.’’ Bu sözü çok sevdim..Hep sorarlardı öğrenciyken; ''Boş vaktinizi nasıl değerlendiriyorsunuz diye?..Ben şaşardım hep..Vaktin boşuna rastlamamıştım zira..Yapacaklarımı yetiştiremeyeceğimden korkanlardan idim bizatihi..Hayırlı Bayramlar..Sağlıcakla..Saygıyla..