- 334 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Takım Ruhu
Sizlerle "ekip ya da takım ruhu" konusunu ele alalım istedim.
Takım (ekip); bir işte ya da bir yerde kullanılan aygıtların, araçların veya eşyanın bütünüdür.
Meslek, davranış, durum vb. yönlerden birbirine uyan kimselerin oluşturduğu topluluktur.
Görev bakımından birbirini tamamlayan kimselerin topluluğu, grup, ekip, trup diye de geçer.
Birbirini tamamlayan şeylerin bütünü olarak geçmektedir.
Bu konunun ilham kaynağı arılarla ilgili seyrettiğim bir program oldu. Arılar takım çalışması ve ruhunu öyle güzel ortaya koydular ki sizlerle bu hususu ele alalım istedim.
Takım denilince genel olarak aklımıza gelen birkaç kişiden oluşan gruplardır. Ancak takım, kurumlar için bu kadar basit bir olgu değildir. Takımlar özel sosyal sistemlerdir. Bir kurumun içinde özel fonksiyonları yerine getirmek amacıyla kurumun bir parçası olarak takımlar oluşturulur. Takım sadece bir ortamda toplanmak değil o ortamı bedenen ve ruhen paylaşmaktır. Takımda ki her insanın düşüncesi çok önemlidir ve düşüncelerin söylenmesi için mutlaka takım üyelerine fırsat tanınmalıdır. Takım ortamında önemsiz görülen bir birey bile takım ruhunun tam anlamıyla oluşmasını engeller. Bu sebeple takımda bulunan her bireye eşit şekilde davranılmalıdır ki takım ruhu tam anlamıyla kendini etkili bir şekilde gösterebilsin. Takımdakiler ‘Biz’ kavramının önemi kavradığında takım gerçek manada yerini sağlamlaştırmış olur. Bu benim işim değil diyerek yapılmayan işler takımı ilerletmez, geriye götürür.
Takım iyi bir şekilde çalışırsa bulunduğu kurumda verimli bir çalışma şekline bürünür. Birey merkezli çalışmak hem bireyi yorar hem de kurumu istenilen seviyeye ulaştırmak zorlaşır. Takım şeklinde çalışanlarda uyum becerisi gelişir ve bu uyum bireylere hayatlarının her alanında avantajlı bir geri dönüş sağlar. Takımlar dışarıya doğru daha etkili ve hızlı çalışmayla ferdi çalışmalara kıyasla daha olumlu cevap alırlar. Takımda bulunan bireyler gruptakilerden destek alır bu da bireylerin özgüveninin gelişmesinde etkili olur ve motivasyonu artar.
Bir elin nesi var iki elin sesi var. (Atasözü)
Birlik her zaman rekabetten daha kuvvetlidir. (Jack London)
Aslında hepimiz iyi oyunculardık ama ekip ruhu sıfırdı. (Alper Canıgüz)
Bazı insanlar, birlikte düşmek için birbirlerine tutunurlar. (Cenap Şehabettin)
Bir araya gelmek başlangıçtır, bir arada durabilmek ilerlemedir, birlikte çalışmak başarıdır. (Henry Ford)
Tek taşla duvar olmaz. (Karacaoğlan)
Büyük zekalar, birlikte düşünür. (Malcolm X)
Dostun dostlarla birleşmesi hoştur; sen mana eteğini tut; görünüş inatçıdır, baş çeker. İnatçı görünüşü eziyetlerle erit gitsin de onun altındaki defineye benzeyen birliği seryat. (Mevlâna)
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.