- 516 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Dursun Koç İle Sporumuz ve Denizcilik Üzerine Konuştuk
10 Aralık 2019 Salı günü Hakikat WEB TV’de yayınlanan “Hakan Yozcu İle KKTC Güncel” adlı programımızın konuğu Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı ve İTÜ KKTC Genel Sekreteri Sayın Dursun Koç idi.
Sayın Dursun Koç ile KKTC Sporunu ve İTÜ’yü konuştuk. Sayın Koç, bizlere çok güzel bilgiler sundu.
Dursun Koç, 1968 yılında Trabzon’un Çaykara ilçesinde doğmuş. 1975 yılında da ailesi ile birlikte Kıbrıs’a göçmen olarak gelmiş ve Mersinlik Köyü’ne yerleşmiş.
Eğitimi’ni Kıbrıs’ta yapan Dursun Koç, Girne Amerikan Üniversitesi’nden mezun olmuş.
Dursun Koç sporla uğraşmış. Sporculuk ve antrenörlük yapmış. Bu çalışmaların sonunda da Mili Olimpiyat Komitesi Başkanlığı’na getirilmiş.
Göreve gelir gelmez, KKTC’nin Uluslararası arenada boy gösterebilmesi, çeşitli maçlar, müsabakalar yapması, çeşitli organizasyonlara, olimpiyatlara katılabilmesi için çalışmalara başlamışlar. “Ülkemize uygulanan anlamsız ambargoların kalkması için mücadele ediyoruz. Bunun için Kosova Modelini örnek aldık. Başarılı sporcularımız var. Bunların bu tür etkinliklerden geri kalması doğru değil. O nedenle haklılığımızı haykırıp bir proje haline getirerek Dünyadaki Olimpiyat birimlerine sunmayı düşünüyoruz.” diyor
Dursun Koç, başarılı sporcularımızın olduğunu belirterek şöyle devam ediyor: “Barajı zorlayan sporcularımız var. Bunlara sponsor bulmak için girişimler yapıyoruz. Türkiye ile işbirliği halindeyiz. Başarılı sporcularımızı Türkiye’de bulunan sporcu kamplarından yararlanmaları için göndermeyi planlıyoruz. TC Elçiliğinden de bu konuda yardım ve destek sözü aldık. Sporcularımızın bu kamplardan yararlanmaları ve olimpiyatlara katılmalarını sağlayabilirsek görevimizi yerine getirmiş olmanın mutluluğunu yaşayacağız.
Sporumuzun geleceğini hazırlamaya çalışıyoruz. Geçmişteki sporcularımız hakkında da veriler topluyoruz. Böylece gelecek için iyi bir proje hazırlıyoruz. Amacımız sporcularımıza sahip çıkmak ve onları hak ettikleri yere taşımaktır.”diye belirtiyor.
Dursun Koç, “Teakwan Do sporunun bir disiplin sporu olduğunu, özünde ahlak bulunduğunu” söylüyor. “Sistemli ve programlı bir şekilde çalışmanın başarıyı getireceğini ve bunun sporcuyu rekora götüreceğini” belirtiyor. “Ülkemize de Avrupa’dan ilk madalyaları kazandıranların kendileri olduklarını ve bundan da gurur duyduklarını” anlatıyor.
Dursun Koç, aynı zamanda İTÜ KKTC’nin de Genel Sekreteri olarak görev yapıyor. “İTÜ’nün Mühendislik ve Denizcilik alanında ilklerin yaşandığı bir üniversite olduğunu, 2009 yılında KKTC’de kurulduğunu, 2012 yılında eğitime başladığını Kampüslerinin Mağusa ve Erenköy’de bulunduğunu, 3 bölüm ve 468 öğrencilerinin olduğunu” anlatıyor.
Erenköy Bölgesi’nin doğa şartlarının Denizciliğe çok uygun olduğunu belirterek Karpas Bölgesi’nin mağduriyetten kurtulması, kalkınması ve dışlanmışlıktan kurtulması için bu bölgede de bir kampüs kurma çalışmalarının olduğunu ve bunun hayata geçmesinin önemli olduğunu vurguluyor.
Burada kampüs yetersizliğinden dolayısı ile öğrencilerin Türkiye’ye gönderildiğini ama bunun zor olduğunu belirterek “Bu seneden itibaren öğrencilerin tamamen burada eğitim alacağını ve buradan mezun olacaklarını” söylüyor.
Dursun Koç, “Bir ada ülkesi olduğumuzu, dört yanımızın sularla çevrili olduğunu, denizin bütün nimetlerinden yararlanmamız gerektiğini ama nedense bunu başaramayıp denize sırtımızı döndüğümüzü” söylüyor.
“İTÜ KKTC’yi bitiren öğrenciler, asla işsiz kalmıyor. Daha son sınıfta iken veya staj döneminde iken teklifler alıyorlr. İyi bir ödenekle iş buluyorlar. Gelecekleri garanti altında oluyor. Bu alanda çok ihtiyaç var. Bu bölüme giren öğrencilerin işsiz kalması diye bir sorun yoktur.” diye belirtiyor.
“Bir deniz ülkesi olmamıza rağmen balıkçılık bizde amatör olarak yapılıyor. Oysa bunun sektör haline getirilip endüstrileşmesi gerekiyor. Çalıştaylarla denizciliğin geleceğinin planlanması lazım. Balıkçılığa önem vererek önemli gelir elde edilebilir.” diyor.
Dursun Koç, Dünyaca tanınmış bilim adamlarının sözlerinden örnekler vererek “Dünyaya hakim olmak isteyenlerin önce denizlere hakim olması gerekir. Denizlere hâkim olanlar Dünyaya da hakim olur. Denize hakim olmak için Akdeniz’e hakim olmanız gerekir. Akdeniz’e hâkim olmanız için de Kıbrıs’a hâkim olmanız gerekir. Çünkü Kıbrıs’ın çok önemli bir konumu var. Stratejik özelliği ile Kıbrıs çok önemli bir ada. O nedenle ülkemizin kıymetini bilmeliyiz. Bunun üzerine çalışmalar yapılmalıdır.” diyor .
İTÜ KKTC’de denizcilikle ilgili etkinlikler yapıldığı, vatandaşlara Amatör Denizcilik Belgesi verildiği ve bunun için bir kursa tabi tutulduklarını, bunun da vatandaşlar arasında ilgi gördüğünü belirtiyor. Verilen belgenin tüm Dünyada geçerli olduğunu ve bu kursu tamamlayanların denizcilik alanında önemli bilgilere sahip olduğunu dile getiriyor.
Son olarak Sayın Dursun Koç: “Yakın bir gelecekte Kuzey Kıbrıs’ın KKTC İTÜ sayesinde denizcilik alanında büyük bir mesafe kat edeceğini, birçok denizcinin yetişeceğini ve bu alanda ülkemizin hak ettiği yerini alacağını” müjdeliyor.
Sadece kaptan olmakla veya denizciliği bilmek olmayacağını bu işi sevmeyi, denizciliğe gönül vermeyi ve bu alanda bulunan diğer bölümlere de el atılması gerektiğini belirtiyor. Özellikle liselerde öğrencilerin bu mesleğe teşvik edilmesini, sevdirilmesini ve yönlendirilmesini istiyor. Bu alana çok ihtiyaç duyulduğunu belirterek, deniz sporları, gemi inşaatı, taşımacılık gibi daha birçok alanlarının bulunduğunu ve bunların insanlarımıza yeni iş imkânları olarak yaratılacağını belirtiyor.
Biz de Sayın Dursun Koç aracılığı ile öğrencilerimize denizciliğin ne kadar gerekli ve ihtiyaçlı olduğunu buradan duyurmak istiyoruz.
İlgili ve meraklı öğrencilerimizin bu alanları tercih ederek kendilerine iyi bir gelecek kurmaları dileklerimizle tüm okuyucularımıza iyi günler diliyoruz…
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.