- 931 Okunma
- 1 Yorum
- 0 Beğeni
MİRAÇ
Not: Miraç Kandili’ ne özel paylaşacağım, (İsmi bende saklı )romanımdan alıntı .Kandiliniz mübarek olsun.
Devran dede seksen yaşında olmasına rağmen, dinçliğinden bir şey kaybetmemiş gözüküyordu. Bir şevkle evinden buralara geliyor, buranın tarihini ve manevi atmosferini içine çekiyordu. Sahabelerden, seksen küsur yaşında, İstanbul’ u fethetmek için ta Medine’ den İstanbul’ un surları önüne kadar gelen, Hz.Muhammed (Sav)’ in Mekke’ den Medine’ ye hicret ettiğinde, onu evinde misafir eden, Ebu Eyüp El Ensari’ de öyle değil miydi? İşte bu Sahabedeki imanın seviyesi, yaşının önüne geçmişti. Tıpkı Devran Dede gibi...
Bir Türk olarak şunu ifade edeyim;
--Büyük Selçuklu Devleti’ de buralara hakimdi bir zaman, Osmanlı’ nın da buraya hakimiyeti, Yavuz Sultan Selim’ in 1516’ da Mercidabık Savaşı’ yla başladı. Sende biliyorsun ki, daha önceden bu topraklarda İslamın hakimiyeti Hz.Ömer zamanında yeşermeye başlamış, Kudüs Baş Patriği Sophronius, şehrin anahtarlarını bir komutuna değil, halifenin kendisine teslim edeceğini bildirmişti. Biliyorsun ki Hz.Ömer 638’ de Kudüs’ ü fethetmişti.
Kubbetüs Sahra (Mescid-i Aksa)’ nın büyük avlusunda ilerlediler.
--Burası nedir?
--Burası Nebi Mihrabı Yusuf, Peygamberimiz Hz.Muhammed (Sav) burada diğer peygamberlere namaz kıldırmış, Allah (CC), burada son mührünü vuruyor. Artık bir daha Peygamber gelmeyecek.
-- İlerideki kubbeli yapıyı görüyor musun Yusuf?
--Evet.
--İşte o kubbeli yapının olduğu yer Mirac Kubbesi. Nebi Mihrabı’ nın olduğu yerde Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV) namaz kıldırdıktan sonra, Mirac Kubbesi’ nin olduğu tarafa ilerleyip, orada dua etmiştir.
Konuşmaların ardından, Kubbe-tüs Sahra’ nın kuzey tarafındaki avlusunda bulunan bu yerleri bırakarak, yine avlunun güneyine doğru yürümeye başladılar. Güney kemerlerinin altından geçerek merdivenlerden aşağıya yöneldiler. Aşağıda Mescid-i Aksa Cuma camii, karşılarında bütün görkemiyle duruyordu.
Devran Dede;
--Yusuf, sarı altın kaplama kubbesi olan Kubbe-tüs Sahra’ yı, genelde herkes Mescid-i Aksa zanneder. Aslında Mescid-i Aksa, bütün alanın olduğu yerdir, şu karşımızda gördüğümüz siyah kubbeli yapı da Mescid-i Aksa Kıble camii’ dir. (Cuma camii olarakta bilinir) Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (Sav), Mekke’ den Mescid-i Aksa’ ya, Burak isimli atıyla geldiğinde, Batı kısmındaki Ağlama duvarının yakınlarına, binitini bağlamış, sonra Mescid-i Aksa’ nın bulunduğu kutsal alana, Güney’ deki Kıble Camii’ nin olduğu yerden girmiştir. Sonrasında şu indiğimiz merdivenlerin olduğu taraftan, biraz önceki anlattığım Nebi Mihrabı’ nın olduğu bölgeye gelmiş, Mirac Kubbesi’ nin bulunduğu yerde dua edip, Kubbe-tüs Sahra’ daki Muallak taşının üzerinden Mirac’ a yükselmiştir.
--Attığımız her bir adım kutsal ve tarih kokuyor.
--Yalnız bizim için değil, diğer dinler içinde kutsal ve tarihle iç içe Yusuf. Sağ tarafımızda Ömer Mescid’ nin arka tarafı Yahudilerin ağlama duvarı, yine ardımızda epey bir mesafede, kuzeydeki, kutsal alanın dış duvar tarafında kalan Via Dolorosa caddesi (çile yolu), Aziz Pavlus basamakları da hristiyanlar için kutsal.
--Yani bilmem kaç bin yıldır paylaşılamayan topraklar…
İrfan Yıldırım Çevik
YORUMLAR
Güzel bir bilgilendirme günün anlamına yakışan. Kutlu olsun bütün Müslümanların MİRAÇ KANDİLİ...
Ahmet Zeytinci tarafından 4/2/2019 4:48:56 PM zamanında düzenlenmiştir.