- 1458 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
PARAMIZIN DEĞER KAYBI-ALTINA ENDEKSLİ PARA-ÜRETİM OLMADAN ENFLASYON HAYAL..
Dovız alıp satmak 1983 den once yasaktı.Merhum Turgut Ozal bunu kaldırdı.Iyı olmadı olmasına ama ondan oncede sanırım devaluasyon vardı.Turk parası yabancı paralar karsisinda hep deger kaybedegeldı. .
Birileri Devleti Dovızle borclandırdı. Vatandaşın parası pul oldu.Uyanık olanlar hep dovız altın aldı.
Muteahhıtlerın hep altın hesapları olur hep kazanırlar. Gariban para bulamaz kı altına dolara yatırsın. .
Olan hep garibana olur.
Sabancı 2001 Anayasa kitapçığı fırlatma krizi sonrası ne demıstı. .Elimizde ne kaldı. .Üçun bırı diye kendi yanıtlamıstı.
Ulke o yıl fakırlesmıs 2003 de yenı gelen iktidar 500 milyon dolar kredi almak ıcın Dışişleri bakanı Yasar Yakısla Hazine bakanı Alı Babacan bır hafta ABD de bir otelde at pazarlığı yaparak IMF den para istemıslerdı. .
Sonra hep biz borc aldık. Devleti yabancılar ipotek altına aldılar.Yırmı sene borclanan vatandas bankaya maaşını ipotek verdi iktidarı mecburen destekledi. .Her Taraf AVM her taraf betonla doldu..Para edecek ne varsa bıtık esnaf gıbı sattılar maaşları odediler makyajla bu gune geldiler. Kanserden olen hasta gıbı oldu Devlet.Kaporta ıyı gorunuyor ama motor bıtık haldeydı.
Satılacak yalnız kamu Araclari lojmanlar degerli devlet arsaları kaldı sanıyorum.Onuda satıp bizim maasları oder bıraz daha bızım İdareciler. .Sonunda ne olur bılmıyorum. .
Gıdısatı hıc ıyı gormuyorun.Ekonomının bu kadar bozuk oldugu yıllarda bıle birkac yılda bu kadar devaluation olmazdı. Merkez Bankası mudahale edecek takatte degıl.Ic borcu dis borc ucmus diyorlar.
Bu hale goz gore gelindi. Yatırım fabrika Uretim yok.Tuketım toplumu haline geldik. .Bu kadar sorun Surıyelı multecıler ABD AB ile sorunlar PKK her taraftan kusatıldık. .Tatlı tatlı yemenin acı acı cıkarması olacak tabiî. Allahım sen bizi koru...
Hep merak ederım bu dolar altın hıc eski sevıyelerıne neden ınmez..Enflasyon oranında mı artar nedir bılemıyorum. 2002 den 2011 e kadar yatay seyir sonra yuksel dur. Aradaki farkı hemen kapatıyor bu mendeburlar.
Borsamızın yuzde yetmısı yabancıların parası.Bundan onceki hukumetler zamanında yabancılar borsadan cıkar dovız alır dovız satıp tekrar borsaya girer hep kazanırlardı. ABD de Avrupa ulkelerınde bankalardan on yılda alacakları faiz karını Turkiye’de on ayda alıp karlarına kar katarlardı.
Sanırım aynı cark devam ediyor. Birde ABD ambargosu olunca Devlet disardan kredi alamıyor.Bu baskı sürerse şirketlerin değer kaybı devam eder, işsizlik baş gösterir, enflasyon iyice canlanır...
Dun esnafları dolastım bır vesıleyle. .Isler bıcak gıbı kesilmiş. Ortalıkta adı konulmamıs bır ekonomik kriz var...Malum dolar meselesi malını satan yerine yenisini koyamıyor Veresiye verse temelli zarar ediyor.
Sımdılık beklemede.
Kirasıni dolarla odeyen agır kirası olan caddedekıler AVM dekıler tedırgınler. .Muteahhıt daire satamıyormus.
Perdecı bır abim saat 15.30 du siftah edemedim daha dedı..İthal komur dun tonu 1100 tl.bugun 1250 tl.olmus.Kerestecilere kavakcılara sordum senin zararın olur mu diye olmaz mı dedi. İthal kerestenın tonu artmış o da satışını durdurmus.
Bırı konusuyor keske su daireyi pesın alana kadar dolar alsaydık diyordu. Hıc yuzu gulen isimiz İyi diyenı gormedım. Daha ne oldu dun bır bugun iki. .Hazırı yersıniz sizlerde biz ne yaparız kucuk esnaf kirada olan asgarî ücretle bır sirkette calisan ne yapar bılmıyorum. .
Onunden gelen kurban. .Onunden gelen kıs. .Dogalgaz elektrik zammı bu kadarla kalır mı. Bence kalmaz. .
Akaryakıtta artar dolara paralel olarak. .Binen bınmeyen belli olsun be..Evin onunde araba parkedecek yer bulamıyorduk. .2000 tl.lık telefonla hava atıyorsun bana hala ucyuzluk eski telefonumu kullanıyorsun dıye. .
Ayda 500 tl.dogalgazı odersek sasmayalım. .Herseye yuzde otuz kırk zam gelir yakında ekonomik gıdısat dısa bagımlılıgın sonu bu..
Dovız alanlar karmı ediyor. Hayır bindiği gemiyi delmeye calisan birinden bır farklarını goremıyorum. .
Gemi batıyor bu gıdısle gemi. .Sen baska ulkenın gemısındeysen ıs baska..
***
Devaluasyon nedir in midir cinmidir yararlı mı zararlı mı bilgisayarımdan bir bakayım dedim.Oldukca yararlıymış memleket zorda kalınca devaluasyon yapmakta fayda varmış!!Aşağıdaki satırlarda devaluasyonu kısaca özetlemek mümkün..
’Devaluasyon paranın değerinde kanuni olarak yapılan İndirmeye denir. Buna daha çok paranın nazari değeriyle piyasa değeri arasındaki farkı kaldırmak için baş vurulur.
Devalüasyon, mali, ekonomik hatta sosyal etkileri olan bir durumdur. Devalüasyon sayesinde devletin borçları hafifler, halk arasında İse alacaklıların zararına, borçluların menfaatine bir durum meydana gelir.
Bu indirim; sabit kur politikasında, çeşitli dönemlerde hükümetçe iradi olarak yapılabileceği gibi, para değerinin arz ve talebe göre belirlendiği para sistemlerinde dalgalanma sonucu otomatik olarak da gerçekleşebilir.
Devalüasyona genellikle yurt içi enflasyon nispetinin, yabancı ülkelerinkinden fazla olması sonucu gerek duyulur.
Eski Yunan ve Roma’da devalüasyon, paranın temsil ettiği maden miktarının azaltılması yoluyla gerçekleştirilmekteydi. Belli bir altın ve gümüş miktarından basılan sikke miktarının çoğaltılması, para değerinin düşürülmesi sonucunu doğurmaktaydı.
On dokuzuncu yüzyılda ise kağıt para miktarının arttırılması sonucu meydana gelen enflasyon, iç fiyatların artışı ve banknotların altına tahvil kabiliyetini yok ederek, para değerinin düşüşüne yol açmıştır. Böylece milli para biriminin karşılığı kabul edilen altın miktarı indirilmiş ve kambiyo kurları da buna göre ayarlanmıştır.
Günümüzde, madeni para, altın para sistemi olmadığından yerli para biriminin değerinin düşülmesine, iç fiyatların yükselmesi sonucu elde edilemeyen döviz gelirleri dolayısıyle girişilmektedir. Başlıca ihracatı teşvik etmek için yerli para birimi değeri, belli bir yabancı para esas alınmak suretiyle ayarlanmaktadır.
Ancak bu tür bir uygulamanın başarılı olabilmesi için, devalüasyon sonrası iç fiyatların artışının önlenmesi, yabancı ülkelerin ithalat kısıtlamalarına başvurmaması gerekmektedir.
Türkiye’de 1946, 1958 ve 1970 yıllarında istikrar programları çerçevesinde büyük devalüasyon yapılmıştır. 1977-1980 arası belirli aralıklarla yapılan devalüasyonlar o tarihten bu yana günlük ayarlamalara dönüşmüştür.
Ne var ki, kambiyo denetimi hala geçerli olduğundan günlük ayarlamalar, para değerini piyasa şartlarına göre serbestçe belirlenmesi anlamına gelmemektedir. Türkiye’de para birimi düşürülmesi işlemi, Türk Lirası’nın Amerikan Doları karşısındaki değerine göre yapılmakta ve çapraz kurlar, dolara göre belirlenmektedir.
Devalüasyon neden yapılır?Öncelikle ifade etmek gerekir ki, ödemeler dengesi (Dış Ticaret Bilançosu) açıklarını kapatmak için mümkün kur politikalarından biri olan devalüasyon denen ve yukarıda tarif edilen bu iktisat politikası aracı; ekonomik olduğu kadar politik tartışmalara da alet olmuştur.
Bu sebeple devalüasyon niçin yapılacağına temas etmek faydalı olacaktır. Devalüasyon genel olarak dış ticareti açık veren bir ülkede idari düzenlemelerle fazlaca değerlenmiş durumda tutulan (sun’i olarak) kuru, denge kuru seviyesine çıkarıp, dış ödemelerin dengeye getirilmesi, dolayısıyla döviz rezervlerini artırmak, dış borçları ödeyebilecek duruma gelmek, ekonomide döviz sağlama fonksiyonunu gören sektörlerin rekabet gücünü takviye etmek gayesiyle yapılır.
Diğer taraftan dış ödemeleri ve kuru, zaten değer kaybetmekte olan bir ülkede sadece dış pazarlardaki rekabet gücünü artırmak için paranın başka paralar karşısındaki değeri düşürülebilir (devalüe edilir). Bu durumu sanayileşmiş bazı ülkelerde sık sık görmek mümkündür.
Genellikle gelişmekte olan ülkelerde, ülkemizde de olduğu gibi devalüasyon bir sebeb değil bir neticedir. Bir başka deyişle ekonomik politikada muayyen tercihler veya hatalar yapılır; kontrol edilmeyen bazı ekonomik değişkenlerin seyri değişir (petrol fiatları gibi) ve öyle bir noktaya gelinir ki, ekonomide dış dengeyi kurmak için devalüasyon kaçınılmaz olur.
Devalüasyonun ekonomi üstündeki negatif etkileri:Devalüasyon bilhassa az gelişmiş veya gelişmekte olan ülkelerde enflasyon oranında artışlara sebep olur.
İthalatın pahalılaşması neticesi maliyetler artacağı için yurtiçi piyasadaki fiyatlar da çoğalır.Ülkenin yerli para cinsinden borçlarında artış olur.
Devalüasyon neticesi ihraç mallarının ücretinin düşmesi dış ticaret hadlerinin ülke aleyhine dönmesine sebep olur.Devalüasyonun önceden öğrenmiş olunması mal ve döviz spekülasyonlarına yol açar ve spekülatörler haksız kazanç temin ederler. +
Kaynak dağılımı üstünde negatif tesirler olur. Üretim kaynakları ihracat endüstrilerine ve ithalata rakip yurtiçi endüstrilere kayar. devalüasyonun pozitif etkileri. Dış ticaret üstünde tasarruf sağlayıcı etki yaratır. İthalata rakip endüstrilere yönelik iç talep çoğalır.
Yabancı paranın yurtiçi satınalma gücü artacağı için yabancı sermaye girişi çoğalır. İşçi dövizleri yasal olmayan kanallar yerine resmi kanallar yoluyla ekonomiye kazandırılır.
Devalüasyonun pozitif etkileri:Dış ticaret üstünde tasarruf sağlayıcı etki yaratır. İthalata rakip endüstrilere yönelik iç talep çoğalır. Yabancı paranın yurtiçi satınalma gücü artacağı için yabancı sermaye girişi çoğalır. İşçi dövizleri yasal olmayan kanallar yerine resmi kanallar yoluyla ekonomiye kazandırılır.
Cumhuriyet tarihindeki ilk devalüasyon 7 Eylül 1946 tarihinde gerçekleştirilirken, 1 dolar 1,32 liradan 2,82 liraya yükseltildi.Türkiye’de ikinci devalüasyon işlemi ise 4 Ağustos 1958 yılında gerçekleştirildi.
Bu dönemde Kore Savaşı’nın ardından dış ticaret açığının arttığı ülkede, mal ve hizmet talebinin yükselmesiyle enflasyonist sürece girilmişti. Bu dönemde ithalatta ek olarak 620 kuruş tahsil edilmiş, yani bir dolar 280 kuruştan, 900 kuruşa yükselmişti.
Ülkede, 10 Ağustos 1970 tarihinde yapılan üçüncü devalüasyonla para biriminin değeri yüzde 70’e yakın düşerken, 1970-1980 arası dönem çeşitli kur ayarlamalarına sahne oldu.
Türkiye’de, 24 Ocak 1980 yılında devalüasyon operasyonuyla alınan ekonomik önlemler, ekonomi tarihine "24 Ocak Kararları" olarak geçti. Bu tarihte doların fiyatı yaklaşık yüzde 49 arttı.
Türkiye’nin devalüasyon geçmişine eklenen bir diğer tarih ise 5 Nisan 1994 oldu. Kısa süreli ama çok şiddetli bir krizin başlangıcına da sahne olan 1994 yılında, yüksek cari açık ve kamu açığı verilirken, makroekonomik dengesizlikler de üst düzeydeydi.
Ayrıca ülkede döviz rezervleri de oldukça gerilemiş, dış borç stoku ciddi artış göstermiş ve enflasyon 3 haneli rakamlara çıkmıştı.
Tarihte son devalüasyon ise "Büyük Çöküş" diye nitelendirilen 2001 krizinin yaşandığı dönemde gerçekleştirildi. Bu dönemde cari işlemler açığı kontrol dışına çıkarken, borç seviyesi yükselmiş, hızlı sermaye çıkışı yaşanmış ve tüm bunların sonucunda da bankacılık sektöründe ciddi sorunlar oluşmuştu.
2001 den sonra dalgalı kur rejimine geçildi.Güya dalgalanan yabancı para kurları devamlı devaluasyonlarla Türk parasının değerini düşürdü durdu.’
İlk dövizle tanışmam 1990 yılı araba almak için paramı mark yapıyordum.Askerlik sonrası 1993 yazında eski model bir arabaya 6500 tl.mark kuru karşılığında 10.000 mark verip aldım.1994 5 nisan devaluasyonu oldu.
Arkadaşlar benimle dalga geçtiler.Bizim para sıfır tempra alacak güçteydi ama elimize eski reno araç vardı.Geçen yıllara bakıyorum devaluasyonlardan hiç yararlanamamışım.Zarar ettiğim çok oldu..
***
Ticaretin olmazsa olmaz kuralları vardır.Bunlar yılların tecrübesiyle belirlenmişlerdir.Tecrübe yenilen kazıkların bileşkesidir derler.Ticaret yapan pek çok kişi bu kurallara uymadığı için kısa zamanda piyasada yer tutamayıp iflas etmişlerdir.
Bu ıslerı bilen buyuklerımız ticarî tavsıyelerde bulunurdu. Bunları bır cok esnaf arkadasın yazı hanesinde dun dolasırken gordum.Cerceveletıp asmıslar. .Neydi bu ana kurallar:
Dovızle borclanmayın .Bankadan kredi almayın. .Sermayenız kadar ıs yapın.Borclunun malı olmaz. Uzun vadeli mal alıp satmayın.Keske Devlet buyuklerımızın gozunun onunde de olsaydı bunlar..
Borc alan emir alır dememis mı eskiler. .Borc yiyen el kesesınden yer. dememısler mı..Devlet borclu Mıllet bankalara borclu buyuk sirketler troller yabancılar parayı goturuyor.
Sonunda ne bagımsızlıgımız kalacak..Nede yeraltı kaynaklarımız. .Yol Kopru havaalanı ıcın borc mu alınır.
Durumun iyiyse yaparsınız yoksa bu Mıllet eski araclara biner kardesim. Ayranı yok icmeye arabayla gıdıyorsun. ... hesabı..Yazıklar olsun yatırım yapmayıp da ulkenın kaynaklarını israf edenlere heba edenlere. .
Gıdısatı hıc ıyı gormuyorum. .Isı ehline vereceksın kardesim. .Ekonomiyı kım iyi biliyorsa onu isin basina getıreceksın. Bu gunleri arayacagız cok yakında insallah duzelır ben yanılırım. .Mıllet daire ev alıyor durum İyi sanıyordum.
Kazın ayağı hıc oyle degıl..Mıllet zengin Devlet fakir. .Devlet borc odeyecek disardan Icerden para bulamıyor Mıllet bankadan kredi cekip daire alıp 20 yılını ipotek altına aldırıyor. Bu duzen biraz devam etti para bitti su anda.
Ingıltereye tonlarca kulce altınımız gıttı, ABD’ye Eti Bor madenleri veriliyor diyenler yalan soyluyorlardır insallah. .Tutturmuslar bır 2023..Ne kaldı sunun surasında sag kalır olmezsek gorecegız. .
Suçu hep Dıs guclere ne zamana kadar yukleyecegız. Dolar bugun düser yarın yine yukselir.
Bundan cıkar saglayanlar var.Doların artması zamlara bahane oluyor. .
Ortalık yanıyor.A dan Z ye her şeye %30 zam yapmışlar..
2013 de dolar 1700 2018 de 7000 olmus.Yarın mechul. .Hesap soran yok hesap verende yok..
Abd yaptırımları olmasa yine artar.Mılletı alıstırdılar bugün dolar bozdurdular 1000 dolarda bir günde 1000 tl.kazandılar.Bugün baktım hemen aynı bankadan aynı adamlar dolar alıyorlar.. ..
Faizden kaçanlar Almancılar yabancılar döviz hesabında ve Borsada tutuyorlar paralarını Devletin her panik olduğu borcunu ödeyemeyeceği anda bir dövizden borsadan çıkışlar başlıyor dolar altın zıplıyor.
Sonra kazanan karı cebine koyuyor birkaç gün repoda günlük tahvilde bekliyor.Sonra hesaplar tekrar dolara altına çevriliyor.Gözümüzün önünde bu Hükümet zamanında en az beş kere yaşandı bu durum.
Dünle bugün arasında bin tl.fark oldu dolarda kimi çevirdi kimi öyle kaldı.Nasıl olsa yarın artar diyorlar..
Dolar bu yüzden artıyor.Borç dağlar gibi.Ben size diyorum dolar 10 binde olur onbeş binde...İktidar Lale Devrini yaşıyor.
450 milyar dolar dış borç var hala Millet Bahçesi yapma derdindeler.O ağaçlarda ithal değil midir yazık verilen onca paraya.İMF ye 5 milyar dolar borç vereceğiz diye hava atmaktansa kendi borcumuzu satılanlarla kapatsaydık kamuda tasarruf yapsaydık ya nedir bunca saltanat şatavat..
Ekonomik veriler iyi olsa dolar düşer ve birkaç sene orda kalır.Hükümetin elinde bir atımlık barut var bu safhadan sonra..Tutturmuşlar bir dış güçler ABD Fetö Pkk sorunu.Bunlar eskiden de vardı ama bu kadar Devletin borcu yoktu.
Aklımızı başımıza devşirme vakti gelmedi mi.
Bu yapılan devaluasyondur.Cari açığa faydası olur.İhracatımız artar.Yabancılar daha ucuza tatilde yapar Türk şirketlerini ucuza kapatırlar.
Eleştiri yapmakta mı yasak..Konu Erdoğan meselesi değil konu ekonominin başı boş olduğu borçlara borç katıldığı konusu..Hayali düşmanları yapılan zamlara bahane ediyorlar.Millette ne yapsın eli mahkum kabulleniyor.
Benzin kaç lira oldu haberiniz var mı?Birde eski maaşlarla aldığınız altın dolar yüro benzin yumurta hesabı yapın derim.2013 de aldığım emekli maaşı bugün o gün aldığımın yarısını bile alamıyor.
2013 de 1500 tl emekli maaşım vardı.1700 tl dolar kuruyla 900 dolar alıyordu.Şimdi 2650 tl maaşım yarısını alamıyor.Her geçen gün maaşlarda varlıklarımız da eriyor.
Dolarla altın baş başa gider.Benzinle gelen zamlarda onlara eşlik eder...
Aynı gemideyiz.Irak Suriye gibi olmak istemiyoruz.Borçlarımız yüzünden yabancıların tahakkümü altına girmek istemiyoruz.
Ülkemiz üzerine kara bulut gibi çöken,"Serbest Piyasa Ekonomisi" derhal kaldırılmalı!
Özal Efendinin hediyesi olan bu keskin çomağı derhal çıkartınız!
Türk Milletinin Zihnine bu Ekonomik model uymaz uyuşmaz!
Adam diyorki;100 kişiyle uğraşacağıma 10 kişiyle uğraşırım diyor,alan alır alamayan ikiler gider diyerek,
Kabartıyor da kabartıyor etiketleri.
Her türlü gıda tüketim ürünleri,bir yılda %100 artış yaparken,
Memur Emekli İşci Maaşları tefe tüfe oyunlarıyla,%15,i bile bulmadan katekülleye getiriliyor!
Bu durumda düşük gelirli insanlar hayatlarını nasıl imare ettirebilir’ki?
Kamudan başlayan tasarruf olmadan milletce tasarruf hayal olur.Bakanlıklar azaltılmış gibi görünse de bakan yardımcılarıyla danışmanlarla masraflar katlanmış gitmiş.Bunlara arabamı yetişir bunlara sağlık ödeneğimi yetişir.
Ülkemizin rahatlaması, bütçemizin soluk alması, sıkıntılardan kurtarılması açısından yapılacak tasarruflardan bazılarını şöyle sıralayabilirim:Bir an önce okullar Belediyeler başta olmak üzere tüm kamuda tasarruf tedbirlerine başvurulmalı yerli malı kullanımına ağırlık verilmeli ve bu konuda bir üç beş yıllık hedefler konulmalıdır.
Bu tedbirler tasarruf yapılacak alanlar şöyle sıralanabilir:Ülkemizde bir yük ve bela olan Suriyelilere Iraklı ve Afganlılara verilen paraların, hakların durdurulması ve ivedilikle ülkelerin gönderilmesi.
Gereksiz yere 600 e çıkarılan milletvekili sayılarının bütçeye nelere mal olduğunu hesap edilerek, maaşlarında ve diğer haklarından kısıntıya gidilmesi.
Israfın haram olduğunu yüce dinimiz buyurduğu halde, bütçemize büyük yük olan sarayların giderlerinin dikkate alınması. Tatil için Marmaris’te yapılan 300 odalı sarayın yapımının tasarruf nedeniyle durdurulması.
Daha önce yapılan ancak, devlete büyük yük getiren köprüler,hava alanları,tünellerin durumları göz önüne alınarak Büyük İstanbul Kanalının nelere mal olacağının hesabının iyi yapılması.Devletin zarar etmesinin önüne geçilmesi.
Değerlendirilecek o kadar atıl durumda binalar,tesisler olmasına rağmen yeni bina yapma,yeni Adalet sarayları yapma,Yeni Valilik binalarına yönelme, inşaatlara oluk gibi paraları harcanmasının dizginlenmesi.
16 yıldır ülke genelinde yol çalışmaları Belediyelerde park bahçeler ve kaldırım çalışmaları hiç bitmemektedir. Bu şirketlere parklar bahçeler kaldırımlar,bitmeyen yollar için ödenen paralara dur denilmelidir.
Başka ülkelerde yapılan bir yolun 20 yıl garantisi olduğu halde hiç bir kusuru olmayan asfaltları söküp aylarca, yıllarca devletten para sömürenlerin üzerlerine gidilmesi.
Millete hileli iş yapan iş adamlarıın vergi borçlarının silinmesine son verilmesi... Onların hileli yaptıkları yolların, köprülerin kısa zamanda yıkılmasının sorgulanarak, zararların kendilerine ödettirilmesi.
Halkın dini duygularının hassasiyetlerinden yararlanarak yeni camiler, yeni imam hatipler, yeni kuran kursları yapımlarından çok halkın temel ihtiyaçlarını, onlara iş ve istihdam sağlama yöntemlerine eğilinmesi.
Yeni iş alanlarının, fabrikaların kurulması, üretime hız verilmesi.Ülke adeta yabancı sporcu mezarlığına döndü. Ülke genelinde yabancı sporcuların sayılarını bilemiyoruz. Onlara ödenen paraların miktarlarını hiç hesap ettiler mi?Şatafatlı görkemli açılışlara son verilmesi..
***
Abd ye kim karşı olduysa yasayamadi. .Alcagin silahı nükleer var İncirlik ve diğer 40 ussunde Türkiyede. .
Tehditlerle dediğini yaptırdı şimdiye kadar..Ama buraya kadar. .Burda dik durup direnmezsek tavizlerin arkası kesilmez. .ABD ye İsrail boykot yapalım. .Abd Malına Yahudi malına Hayır. .Abd parası dolara Hayır. .
1900 lerin başında Osmanli Devleti Hukumeti Kizildenizde karasularimiza izinsiz giren ABD 6.Filoya ultimatom vermiş hemen kaçmak zorunda kalmıştı. .Nereden nereye. .Durum tam tersine dönmüş biz farkında olmadan..
ABD yi ne üzer Ayasofyayı açmak üzer. .Rahibin ayağına boynuna demir zincir vurup teşhir etmek aşağılamak üzer. Korkarım Fetöcü biri hapiste Papaza bir şey yapıp Abd ile bizim aramıza açar bu alcaklar. .ABD ye Israile biz niye ekonomik yaptırım yapmıyoruz. .Yoksa tehdit altında miyiz???
ABD yi dizginlemek için onu üzecek adımlar atmak gerekir. Onun tertibi üstüne tertip yapılmaz. O bizim hamlelerimizle sersemlemedikce durmaz.İsiracak azgin köpek dişini göstermez derler ama bu ABD iti coktan kudurdu galiba!!Köpeğin üstüne üstüne gitmezsen o senin üzerine yürür. .
Al papazi ver Papazı demekle olmaz bu isler güçlü Devlet gider paketleyip alir gelir..Ya da bizimkiler gibi isteyip durur!!Silahinda senin olsun uçağında demek lazım. .
Milli Silah Sanayiine engel olan hain idareciler. Mezarinizda Ateşler içinde yatın sonsuza kadar..
13.08.2018//KIRIKKALE
HİDAYET DOĞAN OSMANOĞLU
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.