Çayın Usaresi Sır
Semaverle demlik, nice zamandır buğulu hikâyeler anlatır. Kelimeler kâh billurdan kâh kristalden. Uzun kış geceleri Semerkant’ta da İstanbul’da da çay ıtırlıdır. Semaverin sesine ses demliğin nefesine nefes karışır. Her insan bu hikâyeden kendi nasibi kadar pay alır. Nasipleri dağıtanın münasip gördüğünce. Öyle de olsa çayın iklimine aşina olmak huzur ve sükûn bahşeder tanıklarına.
Çay, zemherinin ayazını munisleştirir, çaya teşne dudak; ince bellinin sımsıcak busesiyle tanışır. Bazen mangaldan çıkan kıvılcımlara, bazen gürül gürül yanan bir sobaya eşlik eder çay. Mevsim yazsa yıldızlı göklerin altında, sımsıcak yaz gecelerinde hararetini alır insanın. En içten sohbetlerin kapısını aralar. Camdan bakan perinin gözleri, insanın için aydınlatır; hayal dünyasını zenginleştirir.
Tevazu hep kapı komşusudur çayın. Tevazu ve albeni çaydan başka hiçbir içecekte bu denli yakın değildir. Çay kimi dem turna düşüdür, çoğunlukla sevgili gülüşü.
Musiki ile hem dem olduğu zamanlar vardır çayın. Üsküdar’da Balaban Tekkesi dolaylarında "Sahibü’l Çay Âsaf Osman Efendi" namıyla bilinen çay dükkanında musiki ile çayın akrabalığına şahit olmak sizi zevk inceliğinin doruklarına çıkarıverir. O mekanda çaya teşne dudağınız Bestenigâr, Suzinak ,Ferahnak , Kürdilihicazkâr, Mahur ve daha nice makamda çaylara kanar. Çayla hem dem, musikiyle mest olursunuz.
Kuvvetle muhtemel bu makamda çaylarla tanışıklığınız sizin şair yanınız açığa çıkarır. Vira Bismillah der kalem ve kâğıtla ünsiyet kurarsınız:
Bestenigâr
Kaç nigâr gamzesinden ışık çavar bardağa
En dingin iklimlerde gönülde bir dağdağa
Takılır kalp ile göz ipek düğümlü ağa
Meserret kapısının kilidi bestenigâr. deyiverirsiniz. Söz burada biter mi hiç peşinden suzinak gelir. Birkaç mısra da ona dair yazmaya mecbur hissedersiniz kendinizi. Attila İlhan merhumun “ Ben sana mecburum bilemezsin” dizelerinden mülhem midir bilinmez.
Suzinak
Mevsimin önemi yok semt Üsküdar’sa eğer
Âsaf Osman’da bir an bazen bir ömre değer
Çaya albeni katan müstesna bir yer o yer
Sevgili nefesinden ıtır taşır suzinak… Sadece Suzinak’dan bahisle yetinmezsiniz peşinden ferahnak gelir:
Ferahnak
Yazsa mevsim ferahnak yetişir imdadına
Kaç bestenin güftesi iniverir yâdına
Demlik gülü denilir sevgilinin adına
Serin demler bahşeder bu mevsimde ferahnak.
Hasılı her makamda çayın usaresi sır. Demlik, kum saati, fincan mütevazı mekanı zenginleştiren unsurlar. Dahası, *Sofya Hanım ve kerimeleri bu mekanı içselleştirmenize katkısı olan güzellikler. Yolunuz mekana düşerse belki çayın usaresindeki sırra vakıf olma yoluna girersiniz. Sırrına eremeseniz de o sırrın bir parçası olursunuz farkına varmadan. Her neyse sözü fazla uzatmayalım. Son noktayı koyalım. Çayın Usaresi sır…
Ankara,02.01.2017 İbrahim KİLİK
*Mekanın sahibesi mesabesindeki kedi ve kızları
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.