- 659 Okunma
- 1 Yorum
- 0 Beğeni
BASIN BAYRAMI – SANSÜRÜN KALDIRILMASI { 24 TEMMUZ 1908 }
Gazeteciler ve Basın Bayramı, tarihi konusunda üzerinde anlaşmazlık bulunsa da Türkiye’’de Türk basınında sansürün kaldırılmasının yıl dönümü olarak her yıl 24 Temmuz tarihinde kutlanan önemli gündür.
TARİHÇESİ
Osmanlı İmparatorluğu zamanında çıkan tüm gazeteler sansür memurlarının kontrol ve denetiminden geçtikten sonra yayınlanıyordu. Türk basınında sansürün ilk uygulandığı tarih ise 10 Mayıs 1876’’dır.
24 Temmuz 1908 tarihinde İkinci Meşrutiyet yürürlüğe girdikten sonra bu uygulamaya son verilmesi günümüzde sansürün kaldırılması olarak adlandırılmaktadır.
10 Haziran 1946 yılında kurulan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, bir basın günü oluşturmayı planlamıştır. Türkiye’’de ilk gazetenin çıkış tarihine göre düzenlenmesi planlanan bu güne Basın Bayramı adı verilecektir. Ancak ilk gazete konusunda çeşitli görüşler bulunduğundan dolayı bir görüş birliği sağlanamamış, daha sonra Falih Rıfkı Atay tarafından bayramın her yıl 24 Temmuz tarihinde kutlanılması fikri ortaya atılmış ve kabul edilmiştir.
İlk gazetenin çıkışı konusundaki tartışmalarda ise bazı kişiler, Osmanlı İmparatorluğu sınırları dahilinde ilk Osmanlı Türk gazetesi olan Takvim-i Vekayi’’nin yayınlandığı 1831 çıkış tarihini doğru olarak kabul etmişlerdir. Ancak Takvim-i Vekayi’’nin resmi gazete olmasından dolayı ilk çıkan Türkçe gazete olmadığını savunanlarda bulunmaktadır. Bu öngörüyü savunanlar ise ilk Türkçe gazetenin 1861 yılında yayınlanmaya başlanan Tercüman-ı Hakikat olduğunu iddia ederler.
YORUMLAR
Değerli Gazeteci Nihat bey öncelikle basın gününüz kutlu olsun. Başarılarınızın devamını diliyorum. Önce Vatan Gazetesi - Duyguların Adresi - yönetmenliğinzide şiirlerime yer verdiğin içinde teşekkür ederim.
Saygımla.
Arkadaşlar,
Nihat bey Her türlü şiirlerinizi, otobiyografilerinizi { özgeçmiş } kitap tanıtımlarınızı, kültür sanat edebiyat etkinlik haber bültenlerinizi ücretsiz yayınlıyor
Nihat İlikcioğlu na ulaşmak isteyenler
NİHAT İLİKCİOĞLU
Önce Vatan Gazetesi
Duyguların Adresi Yönetmeni
e. posta: [email protected]
Tel. 0 532 764 44 48