- 532 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
CUMA NAMAZI
Cuma namazı Müslümanların haftalık bayram günüdür. Çünkü yeniden, yeni bir haftaya başlamanın sevinci başlar. Perşembe günü ikindi namazıyla başlar, perşembenin akşamına cuma akşamı ve cuma gecesi denilir. O gün evinizin, bedeninizin, ruhunuzun temizlik günüdür, bir araya toplanma günüdür. Belki de gelecek haftaki cuma nazmında oklayacağız veya kaç kişi aramızda olmayacak, toprağın bağrında olacaklar. Cuma günü sevinç günüdür, tebrik günüdür, hasbıhal günüdür. Deylemi’den nakledilen bir hadisi şerifte ‘’Cuma günü, kuşlar ve vahşi hayvanlar birbirlerine Selamın Aleyküm, bu gün Cuma günüdür derler’’ buyrulmuştur. Böyle bir iştirakimizden, iştiyakımız doğsun.
Cuma gününün insanlar üzerine farz oluşu ve fazileti hakkında Kuranı Kerimde açık ayeti kerimeleri ve hadisi şerifleri vasıtasıyla insanlara tebliğ edilmiştir. İhlâsla kılınacak bir cuma namazının mükâfatı ve yapılacak duaların geri çevrilmeyeceği hakkında açık hadisi şerifler vardır. Bu derece önemli bir hassasiyete sahip olan bu ibadetin de o derece titizlikle üzerinde durulması gerekir kanısındayım. Bu umumi toplanma namazında yakın uzak arkadaşları orada buluruz, hallerinden haberdar olup hayır dilekleriyle ayrılırız.
Üzerimize namazın farz olduğu yaşımızdan buyana işimizin ivediliğine göre bazen keyfi olarak bazen altı rekât, bazen 10 rekât, bazen de 16 rekât cuma namazı kıldık. Şayet cuma namazı 10 rekât ise 6 rekât namaz kılıp camiden alelacele çıkanlar için daimi olarak hocalar nezdinde ikazları yapılmalıdır. Keza 6 rekâtsa, 6. rekâtın sonunda, 10 rekâtsa, 10. rekâtın sonunda tespih duaları yapılmalıdır. İsteyen zühreahir namazını da cuma namazı dağıldıktan sonra yapmalıdır. Zira cemaatin çoğu ve görevli olanlar cuma namazının son 4 rekât sünnetini terk ederek ve umumi duaya iştirak etmeden ayrılıyorlar.
İkinci husus, kılınan bu son altı rekâtı nasıl niyet edileceği: Kimimiz vakit namazını kılmaya, kimimiz zühreahir namazı, kimimiz kaza namazı niyetiyle, kimimizde cumanın son sünnetiyle birleştirerek öğle namazı olarak niyet ettik, Çoğu da en son iki rekâtı nasıl niyet edeceğini bilemiyor. Keza cemaat arasında bir istatistik yapınız, cemaatin %20 si cuma namazının 2 rekât fazından sonra kılınan son 10 rekâtını öğle namazı olarak kılmaktadır. Dolayısıyla tespih dualarının öne alınması bu yanlışlığı da kendiliğinden ortadan kaldıracaktır.
Bu hususta bazı şehirlerde uygulamalar yapılmışsa da nedense umuma yönelmemiştir. Şayet cuma namazları bütün camilerde 10 rekât kılınmış olsaydı eminim ki, kimse böyle bu çok önemli namazın son 4 rekât sünnetini terk ederek dışarıya çıkmayacaktı. Keşke kalp gözümüz açık olsaydı da her cuma saatinde kanatlarını yeryüzüne açan cennet meleklerini görebilseydik.
İslamiyet’te çok önemli ve manevi bir yeri olan cuma namazına nasıl birlikte başladıysak birlikte dualarla ayrılalım.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.