- 892 Okunma
- 7 Yorum
- 3 Beğeni
İNSANI CANLI CANLI ÇÜRÜTEN HİSLER
Latince bir sözcük olan “Ego” un Türkçe’deki anlamları “benlik, bencillik, ben merkezilik, kendilik”tir. Egoistse, bu özellikleri taşıyan insanlara denir. Günlük yaşantımızda sık duyduğumuz kelimelerden biridir.
Egonun sözlük anlamı bireyin kişiliğini oluşturan “temel” öge olsa da toplum tarafından olumsuz olarak tanımlanır. Bu olumsuzluk insanların dünyasına, yakın çevresine zarar verdiği gibi iş ve sosyal hayatını da olumsuz etkiler.
Egoist toplum tarafından kendini beğenmiş, kibirli olarak tanımlanır ve bu konuyu, bu konuyla bağlantılı konuları toplum gözüyle ele alacağım.
Her yerde karşımıza çıkmakta olan; tepeden bakan, hor gören, küçümseyen, sadece kendini düşünen insanlar tarafından ezildiğimizi ve bastırılmaya çalışıldığımızı düşünürüz. Bu durum bize kendimizi kötü hissettirir ve bu tavırları sergileyen insanlara karşı kötü duygular besleriz içimizde. Bu böyle devam ettiği sürece büyür, büyür, büyür ve kontrol edilemeyecek boyuta gelir; sonuçlarına katlanmak zorunda kalırız.
İnsanlığın ilk yıllarından bu yana birçok uygarlık, birçok aile, birçok dostluk, birçok toplumun yıkılmasındaki temel nedenlerden birkaç tanesi de; egoistlik, büyüklenme, kibir, hor görme, böbürlenme kavramlarıdır.
Bu kavramların dozu bir insanda ne kadar yüksek olursa hoşgörü, iyi niyet ve diğer olumlu kavramlar o kadar azalır.
Bunun gibi kötü huylar, insanın yüreğindeki güzellikleri söndürür ve diğer insanlara karşı kötü yapar.
“Niye böbürlenip büyükleniyorsun? Doğumun bir damla su ölümün bir avuç toprak değil mi?”
ŞEMS-İ TEBRİZİ Burada bütün insanların özünde eşit olduğunu vurgulayarak bizleri bu gaflet uykusundan uyandırmak istemiştir Şems-i Tebrizi.
Bir insanı engeli ile hastalığı ile maddi durumu ile ve bütün eksik yönleri ile küçümsemek sizce insanlığa sığar mı? Bir dakika sonrasının garantisi yokken bu kibir bu büyüklenme niye? Bu kendini beğenmişlik niye?
İmtihanlarla dolu geçici dünyada kimse kendini diğer insanlardan yüksek mertebede görüp böbürlenmemelidir.
Bu konu ile ilgili büyük yazarlardan derlediğim aforizmaları siz değerli okurlarımla paylaşmak istedim.
Herkesin Kendini Birşey Sandığı yerde, Hiç Kimse Bir şey Olamaz
WGilbert
Kendini Övmek, Rüzgârla Karın Doyurmaya Benzer
İBuhari
Kibir, Bele Bağlanan Taş Gibidir, Onunla Ne Yüzülür Nede uçulur
H Bayramı Veli
Herkesin Sizden iyi bir şekilde Bahsetmesini mi istiyorsunuz?
O zaman Kendinizi övmeyin!
Pascal
Ego
Öğrenci ustasına sorar:
“Ego nedir?”
Usta yüzünü buruşturarak öğrenciye dönüp:
"Bu ne kadar aptalca bir soru. Bunu sadece bir aptal sorabilir." der.
Öğrenci allak bullak olur, öfkeden kıpkırmızı kesilmiştir.
Usta gülümser ve şöyle der:
“İşte ego budur!”
İnsanın en büyük düşmanı kendi egolarıdır. Tabanca – Revolver
Saygı ve sevgilerimle,
YORUMLAR
Begendim.
Denemeniz çok güzel olmuş.
............................... Saygı ve Selamlar...
Ayşegül AKDAĞ BARUTÇU
Evet çok haklısınız, güzel bir yazı:
Yeri geldi sanırım:
Mağrur Olma Padişahım Senden Büyük Allah Var Sözünün Tarihçesi
Mağrur Olma Padişahım Senden Büyük Allah Var sözü Osmanlı Devleti’nde gelenek haline getirilmiş, koskoca Osmanlı İmparatorluğu’nun padişahı olsa da neticede fani bir insan olduğunu ona unutturmamanın bir yoludur. Yavuz Sultan Selim’in (I. Selim) halife olmasıyla birlikte başladığı söylenen bu gelenekte yeni padişah olan şehzadeye tahta çıkışında ve daha sonra da bayram günlerinde, cülus törenlerinde, cuma namazlarında paşaların hep bir ağızdan bu sözü söyleyerek ona ölümlü olduğunun her daim hatırlatılması, kibirden uzak tutulması amaçlanır.
Ayşegül AKDAĞ BARUTÇU
Ayşegül AKDAĞ BARUTÇU
Çok teşekkür ederim kıymetli vaktinizi yazıma ayırdığınız için Ahmet Hocam :)
Ego 'yada öz bencilik ' insanların belikide en zayıf yönü fakat hiç düşündünüzmü ' ego olmasa bu kadar mücadele bunca hıs yada diğer bir deyişle yükselme başarma hirsi' evet buraya kadar belikde olması gerken şeyler .ileriye gitmek kamçılamak için başarıyı yada hedeflerimzi..ulaşmak için; sanırım bu da kontürol edilmesi gereken bir
yönümüz olsa gerek ; tıpkı kontürolsüz güç güç değildir .gibi.''' .ikili ilişkilerdeki ego ' tatmin tarafı kişilerin kaşrısındaki insana verdiği veya duyduğu yada duymadığı hislerle alakalı olsa gerek..hep benci bir merekz de yaşamak egomuzu tatmin etmek çabasından kayanaklı olasa gerek diye düşüğnüyorum..kişye zarar verdiği sürece eğoyu gerktiği yerde gerektiği dozda ayarlamak gerek ..sadece dikkat..
güzel bir konu ve güzel anlatım selamlar saygılar...
Ayşegül AKDAĞ BARUTÇU
her şeyin bir sınırı vardır aşılmadığı sürece sıkıntı yoktur. zaten siz de güzel örneklendiniz kontrolsüz güç güç değildir."
teşekkür ederim
Ayşegül AKDAĞ BARUTÇU
Toplumun kanayan yarasına parmak basan yazarın duyarlılığı takdire şayandır..(Ne özne oldu ama cümlede yaa :) ) Yazı güzel bir dille aktarılmış...desdekleyici sözler cuk oturmuş..bu mudur budur..kutlarım...
Ayşegül AKDAĞ BARUTÇU
Çok teşekkür ederim vakit ayırdığınız için