Çayın Mehlikası
(Artık teşrinlerin son günleri, yapraklar hüzün şarkıları söylüyor. Üşüyen yanlarımız cananın ateş nefesini hayal ediyor. Bu nedenle yazdığımız nameye bir perinin gamzeleri ilham veriyor.)
Bugün hüzün mahreçli bir mektup almışçasına burukluk içindeyim. Çayın ay yüzlü melikesi iklimimden çok uzak. Ayrıca iklimine duhul edebilmemiz için de destur yok. Biz uzaktan uzağa çayın berraklığında onu hayal etmekle meşgulüz. O da bencileyin çayla ünsiyet makamında mı onu dahi bilemiyorum.
Hayalimde, naz ıtırlı bir bestelerin kâh uşşaktan suzinaka, kâh suzidilaradan ferahnaka gelgitleri ; gönlümde güle emsal peri buğusu üstünde çayımı yudumluyorum. Her yudum çay melikesine tutkumu ziyadeleştiriyor. Onun gülleri kıskandıran albenisi çayımın buğusuna karışıyor. Günün bidayetinden nihayetine beni yalnız bırakmıyor. Cümle çay mevzulu şiirlerime onun ıtırından da mutlaka karışıyor.
Çay yurdunun gizemli yeşilinde, çayın karasında; ince belliden yansıyan ışıltı da ondan iz buluyor kalem . Yani çayın melikesi çaya bir şekilde dahil ve müdahil oluyor. Çayı onsuz onu çaysız düşünemiyorum.
Kâğıtla kalemin ünsiyeti kadar ünsiyet kuramasak da onları imdadımıza çağırarak özlem duyduğumuz hâli naçizane ifade edebilmemin gayretini yaşıyoruz. Bir vakitler demlediği acı çayın hatırına demliğe, semavere ve isli çaydanlığa ayrı bir muhabbet besliyoruz.
Çay Hatırlı Bir Mevsim
Güle misal olmuş da naz kokulu has isim
Çayın berraklığına ilham olmuş gül yüzü
Yalnız onu gül bilmiş on iki ay dört mevsim
Bir tatlı tebessümü bahar eylemiş güzü
Cümle çay yazılarına ilham olan, çayın senasına karışan bir hayalden bahsetmek kimilerince yadırgansa da biz bu hayali anlatmaktan asla ve kata bıkacak gibi değiliz. Çay mahreçli yazı ve şiirlerimizin ilham kaynağı çaydan ziyade çay melikesi ya da diğer adıyla çayın mehlikası.
Çayın Mehlikasına
Nazınla albeninle emsalsiz bir perisin
Berrak bakışlarını çaya dahil et gitsin
Özetini çıkardım çaydanlıktaki isin
Çaya dahil her şeyde değişmeyen sabitsin.
Adına gül iliştirilmiş çay melikesi bin bir gece masallarından çıkıp gelmiş edasıyla çaya dahil olur daima. Bu nedenle çay şiirlerimize gül yaprağındaki şebnem misal ayrı katkı sağlar. Kalemimize soluk, harflere takat verir. Biz de bu minvalde yazılar yazmaya devam ederiz bıkmadan usanmadan.
Çayın üstünde buğu sükut tenli bir sena
Çayın melikesinden ilham alır sanki su
Çayın demlendiği yer mutenadan mutena
Yüksünmez asla kalem yazmayı bu hususu
Ankara, 16.11.2015 İbrahim KİLİK