- 1965 Okunma
- 8 Yorum
- 1 Beğeni
Tanrı Dağı'nı Bilir misiniz..?
Şiirlerimize, türkülerimize, marşlarımıza taşıdığımız, hiç görmediğimiz halde içimizi burkan bir güzelliktir Tanrı Dağı.
Tarihte adı geçen, geçmeyen, unutulmuş büyük kahramanlara ait destanların yazıldığı yerlerdir.
Tanrı Dağının en tepesine ulu hakanının ismini verenler, bugün Orta Asya’da bütün heybeti ile mazisini arıyor, 7010 metre yüksekliğiyle Han Tanrı Tepesi ( Khan Tengri ) kutsal Tanrı Dağının zirvesinde Türkün şanlı mazisini selamlıyor.
Aral’ın ötesindeki Tanrı Dağının özleminde olan bizler için "Yesi" de "Çimkent" de Uluğ Türkistan’da O Muhteşem Dağ’ın manzarasında bir gün yaşamak ne güzel bir kavuşmadır.
Tanrı dağlarının tepelerinde kar, eteklerinde her rengin kuşağını içinde barındıran yeşillikler vardır. Çoğunluğunu çam, ardıç, şimşir gibi ağaçların kapladığı ormanlar kendine has kokusuyla Tanrı Dağına ayrı bir güzellik ve haşmet verir.
Binlerce yıl çevresinde yaşayıp çoğalan Türkler Tanrı Dağını kutsal bilmiştir. Ne Tanrı Dağının altında ne de üstünde "altın" olmadığı halde bazen bu dağlara "Altın Dağları" da demiş, içinden çıkan nice kahramanlarına yuva olan bu tepelere ağıtlar yakmıştır. Doğayla içiçe süregelen yaşamlarıyla Türkler, dağların ulaşılamaz devasa haşmetinden etkilenerek nice efsanelere, nice destanlara taşımışlardır bu mekanları.
Türkler ilk medeniyetlerini Tanrı Dağları etrafında kurmuştur.
Eski Türk kültüründe “büyük bir dağa sahip olmayan medeniyetlerin yok olacağı” inancı hakimdi. Asya’nın geniş alanlarına dağılmış Türk boyları efsaneleştirdiği Tanrı Dağına daima kutsal gözle bakmış, tarihten gelen gücünü ve kudretini neredeyse Tanrı Dağından almıştı. Bu gün Oğuz Soyundan gelen Türklerin gönüllerinde “Tanrı Dağı” nedir? Bunu anlayabilmek için önce Türk gibi düşünmek gereği vardır. Tanrı Dağı Türkler için 10 bin yıl boyunca çevresinde yaşadığı sıladır. Bilge Kaan’ın, Kültigin’in Oğuz Kaan’ın, Mete Han’ın ayak bastığı yerdir Tanrı Dağı ve etekleri…
Bugün biz Türklerin içinde bulunduğu en büyük sıkıntı, hiç şüphesiz tarihine küs, geçmişine düşman bir vurdumduymazlıkla mazisine kayıtsız kalmasıdır.
Yüreklerinde bir büyük ülküyü yaşatanlar, ecdadına sahip çıkarak yüceltenler, Tanrı Dağlarının o sisli tepelerine özlem ile bakıyor, en yüksek zirvesi Khan Tengri’ nin heyecanını içlerinde sıcak tutuyorlar. Dağlar acılı insanların meramını sinesinde saklar. Sisli puslu dağlar bilinmez manevi bir güç verir adeta, dağları ardına alanlara.
Tanrı dağları ne kadar uzakta olsa da, Türkün içinde beslediği büyük bir özlem, buram buram kokusuyla bizlere bir ana kucağıdır.
Tanrı dağları bir dilektir. Türkün şerefli mazisinin devasa ispatıdır.
NOT: Han Tanrı Tepesi günümüzde Çin-Kırgızistan-Kazakistan sınırlarının kesişme noktasıdır.
Yüksekliği 7.010 metre ile 7.034 metrelik Cengiz Zirvesi’den sonra Tanrı Dağlarının ikinci en yüksek zirvesidir. Bu iki zirve yüksekliğinin birbirine çok yakın olması ve Han Tanrı zirvesinin sivriliği ile daha dikkat çekmesi nedeniyle Han Tanrı Zirvesi tarih boyunca en yüksek zirve kabul edilmiştir.
Selam olsun...
Suat Zobu
Türk Alemi (Suat Zobu Blog’u) :
turk-alemi.blogspot.com.tr/2015/01/tanri-dagini-bilir-misiniz.html
.
YORUMLAR
Tanrı Dağı yazınızı okuyunca, 'Tanrı Dağı kadar Türk,Hıra Dağı kadar Müslümanız' sloganını hatırladım.
Bundan dolayı bir kat daha gururlandım.Değerli kardeşim.Orta Asya biz Türkler için bir yürek yarasıdır.'Vatan ne Türkiye'dir,Türklere ne Türkistan, Vatan büyük bir ülkedir Turan' Belki Turan'a ulaşasıya kadar bu yürek yarası hep kanamaya devam edecek. Selamlar
Suat Zobu
Beğeni ile okudum.
Sag olun böylesine güzel bilgiyi bizlerle paylaştığınız için.
Hiç unutamam kızıma hocası buna yakın bir konuyu dönem ödevi olarak vermişti. Detaylı olarak bulamadık o zaman. Bizden habersiz kendisi internetten bulmuş. O yıllarda ona öğrenci kredi kartı denilen çok düşük meblağlı bir kart açmıştik. O kartla o bilgiyi indirmiş.
Biz sürekli hesabımızdan 1.500 tl.bir paranın çekildiğini fark ediyoruz ama bunun kim olduğunu bir türlü anlayamıyorduk. Sonunda banka buldu hırsızın kim olduğunu tabi.
Bunu yazmamdaki amacım, çocuklar bu tarz bilgileri edinmekte çok zorlanıyor. Bu insanlara fırsat vermediğiniz için bir defa daha teşekkür ederim.
Değerli Dost ve Gönüldaş Kardeşim, bizi Tanrı dağlarıyla buluşturduğun bu kurban bayranının songününde bir özlemin, özlem duygusunun hazzını bir kez daha yaşamanın mutluluğunu verdin. Gerçekten ata yurdumuzdan bahsedilmesi şahsen beni mutlu etti. Edebi açıdan da bir kıymet olarak olarak gördüm yazınızı.
Sevgi ve selamlarımı yolluyorum.
emeğe teşekkürler
Türk mitolojisinde Tanrı dağı Altantağ olarak geçtiği için adına Altındağ denilir ve gök ile yere uzanan iki direğe sahip olduğuna inanılır altındirek ve demirdirek Altındağ isminin buradan geldiğine de inanılır
aklımda kaldığı kadarıyla :)
buram buram tarih teşekkürler bilgi adına
saygımla