- 4959 Okunma
- 2 Yorum
- 0 Beðeni
RUM YÖNETÝMÝNÝN AVRUPA BÝRLÝÐÝ’NE GÝRMESÝ VE ULUSLAR ARASI HUKUKUN ÇÝÐNENMESÝ ( 1 )
RUM YÖNETÝMÝNÝN AVRUPA BÝRLÝÐÝ’NE GÝRMESÝ VE ULUSLAR ARASI HUKUKUN ÇÝÐNENMESÝ ( 1 )
Osman KILIÇKIRAN
Rumlar Kýbrýs Meselesi çözülmeden Avrupa Birliði’ne müracaat ettiler ve girdiler.
Her devletin bir birliðe müracaat etme hakký vardýr, bu gayet normal bir haldir diye düþünülebilir. Ama Kýbrýs’ta durum biraz farklýdýr. Farký þöyle özetleyebiliriz
i. Kýbrýs Cumhuriyeti Yýkýlmýþ Ýki Kesimli Ýki Bölgeli Ýki Devletli Kýbrýs Doðmuþtur
Kýbrýs’ý Yunanistan’ýn bir parçasý yapmak isteyen Enosis yanlýsý asker ve liderler seçilmiþ cumhurbaþkaný Makarýos’u devirip devleti ele geçirip, ‘Elen Cumhuriyeti’ kurduklarýný ilan ettiler. Bu yeni yönetim amaçlarýna engel gördükleri Türkleri temizlemeye, kitle katliamlarý yapmaya baþladýlar. Bu durum Türkiye Ýngiltere Yunanistan arasýnda yapýlan Kýbrýs’la ilgili antlaþmalara aykýrý düþtü. Türkiye antlaþmalardan doðan haklarýný kullanarak Kýbrýs’a müdahale etti. Sonra iki toplumun liderlerinin öncülüðünde Kýbrýs’taki Türler kuzeye Rumlar güneye taþýndýlar. Kýbrýs iki toplumun isteði ile iki bölgeli hale geldi. Ardýndan iki toplumda parlamentolarýný kurdular, anayasalarýný hazýrladýlar, devletlerini kurdular. Böylece Kýbrýs iki devletli hale geldi. Bu devletlerin birini dünya tanýrken diðerini pek çok ülke tanýmamaktadýr. Artýk Kýbrýs Cumhuriyeti Anayasasý yürürlükte deðildir. Kýbrýs Cumhuriyeti adlý bir devlet yoktur. Rumlar ayný ismi kullansalarda bu hakikatleri deðiþtirmez, ayný þeyi ifade etmez. Ayný isimde baþka bir devlet kurulmuþ olurlar. Bunu test etmek için anayasalarýna bakmak kafidir.
Hal böyleyken, Rumlar Kýbrýs Cumhuriyeti olarak Avrupa birliðine girmek için müracaat ettiler. Halbuki devlet bütün Kýbrýs’ý temsil etmemektedir. Bu hakikati Rum devlet baþkaný Klerides þöyle ifade etmiþtir:
“Ben sizin hükümetiniz olmadýðýmý, Kýbrýs’taki Türkleri temsil etmediðimi biliyorum. Ama bütün dünya beni böyle görüyor. ( ) Dünya’ya dönüp de ‘Ben Kýbrýs’ýn meþru (hukuki ) hükümeti deðilim diyebilir miyim? ‘ “ ( KILIÇKIRAN Osman, Kýbrýs Meselesinin Tarihçesi ve Çözümü Ýle Ýlgili Kýsa Bir Deneme, Boðaziçi Üniversitesi Kütüphanesi, DS54.9 .K552011, sh. 30 )
Yani, Rumlar Kýbrýs’ýn tümü adýna hareket etmektedir. Peki Avrupa Birliði (AB ) bunu nasýl algýlýyor diye sorabilirsiniz. Avrupa Birliði’nin Geniþlemeden Sorumlu Komiseri Gunter Verheugeh þunlarý söylüyor:
“Burada esas sorun Güney Kýbrýs Rum Kesimi’nin mi AB’ye gireceði, yoksa a danýn tümünün mü gireceði. Biz adayý TEK BÝR ÜLKE OLARAK KABUL EDÝYORUZ. Ben bu olaya gerçekçi bir açýdan bakmak istiyorum.” ( www.habervitrini.com/ gundem/verheugeh-kibrisin-tamamini-abnin-geleceðinde-düþünüyoruz/88800/ )
Kýbrýs Cumhuriyeti’nin yýkýlmadýðýný, þu an Kýbrýs’ta tek bir devletin mevcut olduðunu varsayalým. O zaman Kýbrýs anayasasý da yürürlükte olacaktýr. Þimdi 1960 Anayasasý çerçevesinde bu giriþimi tahlil edelim.( X ) O zaman yine Kýbrýs’ýn AB’ye baþvurmasý hukuki olmayacaktýr.
Prof. Maurýce Mendelson bu hususta þu iddialarda bulunmaktadýr :
“Garanti Anlaþmasý’nýn 1. Ve 2. Maddesi Kýbrýs Cumhuriyeti’nin AB üyeliðini hukuki açýdan engelliyor. ( ) Anlaþmanýn 1. Maddesi ‘Kýbrýs Cumhuriyeti herhangi bir devletle hiçbir þekilde kýsmen veya bir bütün olarak siyasi ve ekonomik birliðe giremeyeceðini taahhüt eder ( üstlenir, sözlenir ). Kýbrýs Cumhuriyeti bununla baðlantýlý olarak Ada’nýn herhangi bir diðer devletle birleþmesini doðrudan veya dolaylý olarak gerçekleþtirmeyi teþvik etmesi muhtemel her türlü faaliyeti yasaklar þeklin”dedir. Prof. Mendelson buna bir de mecburiyet eklemektedir. Meldenson ‘ a göre 1960 Garanti Anlaþmasý’nýn II. Maddesi uyarýnca “her üç garantör ülke de onay veren kadar Yunanistan ve Ýngiltere’nin Kýbrýs’ýn AB’ye KATILIMINI ÖNLEMEK ÜZERE VETO HAKKINI KULLANMAKTA hukuk açýsýndan YÜKÜMLÜ Ol”maktadýrlar.
1960 Anayasasý’nýn 50. Maddesi de bu giriþime engeldir. Zira bu madde iki toplumun liderine özel bir hak vermektedir. 50. Madde “Cumhuriyetin Cumhurbaþkaný (Rum) ve Yardýmcýsýna (Türk), birlikte YA DA TEK BAÞLARINA, dýþ politika, savunma ve güvenlik konularýnda kullanabilecekleri VETO HAKKINI vermektedir.” ( DEMÝREL Havva, Türkiye’nin Avrupa Birliði Üyeliði ve Kýbrýs, Süleyman Demirel Üniversitesi Yüksek Lisans Tezi, sh. 153 )
Türk tarafý Rum kesiminin tek baþýna üye olmasýna karþý çýkmýþtýr. Dolayýsýyla uluslar arasý hukuk bir kez daha zedelenmiþtir.
TOBB baþkaný Rýfat Hisarcýklýoðlu “ eðer 1960 anlaþmasý varsa ( ) Þu anda uluslar arasý hukuk açýsýndan Avrupa Birliði ( AB ) suç iþliyor” ( www.abgs.gov.tr/ a.g.m. ) demiþtir.
___________________________________________________________________________
( X ) : Cumhurbaþkaný Klerides Kýbrýs’ýn AB’ye girmesinin kendi hedefleri açýsýndan iþe yarayacaðý inancýndadýr. Ýnsanlarýn, mallarýn, sermayenin serbest dolaþýmý sayesinde kuzeye yerleþeceklerini söylüyor. Buna da Avrupalýlar’ýn 1960 anayasasý ve garanti anlaþmasýný tanýmamalarýnýn saðlýyacaðý düþüncesindedir. Demeç þöyle :
“Avrupa Birliði’ne girildiðinde, 1960 GARANTÝ ANLAÞMASI’NIN BÝR AVRUPA ÜLKESÝNE KARÞI PRATÝKTE ÝÞLEMEYECEÐÝNÝ, iki kesimlilik ve global mal mülk deðiþimi dahil Kýbrýs Türkleri’nin olasý bir Anlaþma ile elde edecekleri hak ve gerçeklerin AB normlarýna göre geçersiz addedileceðini, tüm Rum göçmenlerin Kuzey’e geri döneceklerini ve bu sayede Yunanlýlýðýn Kýbrýs’ta son hedefine ulaþmasý olacaðý “ ( KARLUK Rýdvan, Kýrým KKTC’ye Örnek Olabilir mi ? www. Bilgesam.org/incele/1619/-kirim-kktc’ye-örnek-olabilir-mi/#VPy&EHysVZk )
RUM YÖNETÝMÝNÝN AVRUPA BÝRLÝÐÝ’NE GÝRMESÝ VE ULUSLARARASI HUKUKUN ÇÝÐNENMESÝ ( 2 )
Date: 25 Þubat 2017
ÝÝ. iKÝ TOPLUMLU ÝKÝ BÖLGELÝ ÝKÝ DEVLETLÝ KIBRIS’IN AB ÜYELÝÐÝ
Bugün Kýbrýs’ta 1960 yýlýna ait anayasal devlet düzeni yoktur. Kýbrýs Cumhuriyeti yýkýlmýþtýr. Yerine iki devlet kurulmuþtur. Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti’nin devlet olmak için gerekli olan bütün þartlarý olmakla birlikte, dünya devletleri tarafýndan henüz tanýnmamýþtýr. Bu yüzden de BM Teþkilatý’na üye deðildir. Peki bu þartlar altýnda KIbrýs AB’ye üye olabilir mi ? Ýki devlet birbirlerini tanýr birlikte müracaat ederler ve toplumlarý da bunu kabullenirse, elbette olabilir. Ama iki devlet varken, birisi diðeri yokmuþ gibi davranarak ( X ) müracaat ederse, hukuki engeller ortaya çýkar.
Havva’ya göre, Rumlarýn 1990 yýlýnda yapmýþ olduklarý bu müracaat, iki toplumun eþit kurucu ortaðý olduðu Kýbrýs Cumhuriyeti adýna yalnýz kendi adlarýna yapýldýðý için hiçbir hukuki ve ahlaki temele dayanmamaktadýr. Uluslararasý hukuk açýsýndan böyle bir müracaatýn yapýlabilmesi için müþterek iki toplumun onayý gerekmektedir.(DEMÝREL Havva, Türkiye’nin Avrupa Birliði’ne Üyeliði ve Kýbrýs Problemi, Süleyman Demirel Üniversitesi Yüksek Lisans Tezi, Isparta, 2003, sh. 144 )
Devletler hukuki olarak tanýnmayý, Birleþmiþ Milletler Teþkilatý Genel Kurulu, Güvenlik Konseyi onayý ile garantilemektedirler. BM henüz Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti’ni (KKTC) tanýmamýþ olsa da, haklarýnýn olduðunu da inkar etmemektedir, çözüm taslaklarýnda Rumlar gibi Türklerin de bir devletlerinini olacaðý vurgulanmaktadýr. BM Teþkilatý Genel Kurulu ve Güvenlik Konseyi bir belge yayýnlamýþtýr. Belgede þu ifadeler yer almaktadýr : Kýbrýs’ta ÝKÝ TARAFI da TEMSÝL EDEN MEÞRU ( HUKUKÝ ) bir OTORÝTE YOKTUR. KKTC’ nin ONAY VERMEDÝÐÝ ve tüm ADA adýna yapýlan MÜRACAAT HUKUKEN GEÇERSÝZDÝR ( KARLUK Rýdvan, Kýrým KKTC’ye Örnek Olabilir mi?, ( www.bilgesam.org/incele...y8EHysVZk). Yine BM Güvenlik Konseyi 1988 yýlýnda Kýbrýs’a kýsmen veya tamamen BAÞKA BÝR ÜLKEYLE BÝRLEÞME ÝMKANI VERMEYECEKTÝR ( 1 Temmuz 1988 Türkiye ) þeklinde kesin bir karar vermiþtir.
Diðer boyut Avrupa Birliði’nin önceki ismi AT olduðu zaman alýnan bir kararla ilgilidir. O da þudur : Ada’da ÝKÝ TOPLUM arasýnda HÝÇBÝR AYRIM yapýlmayacaktýr. Ama AB bu tahadüdü ( sözünü ) yerine getirmemiþ ve TEK MUHATAP OLARAK, Güney Kýbrýs Rum Yönetimi’ni kabul etmiþtir. ( DEMÝREL Havva, a.g.e., sh. 149 ) AB Komisyon Baþkaný Romano Prodi þu vaatte bulunmuþtur : Avrupa Birliði müktesabatý ( içeriði ) çözüme engel olmayacaktýr. ( TUNÇ Fersi, Perde Arkasý Kýbrýs, 18 Kasým 2001 Hürriyet ) Yine AB yetkilileri müktesebatýmýz BM anlaþmalarýnýn önüne geçmeyecektir ( a.g.m. ) sözünü vermiþlerdir. Ama uygulamada hem BM Genel Kurulu’nun hem de Güvenlik Konseyi’nin kararlarý dikkate alýnmamýþtýr. Avrupa Birliði dönem baþkaný Ýngiltere Kýbrýs Cumhuriyeti’ne Kýbrýs Rum Yönetimi ile EÞÝT SÝYASÝ ROL tanýnmasý önerisinde bulunmuþtur. ( KILIÇKIRAN Osman, a.g.e., sh. 32 ). Yine Türk tarafýndan onay alýnmamýþtýr.
Avrupa Birliði bunlarýn bilincinde deðil midir ? Bilincindedir. Zira, AB’nin yürütme organý ( Bakanlar Kurulu ) olan AVRUPA KOMÝSYONU, Avrupa hukukçularýndan bu konuda görüþ istemiþtir. Avrupalý uzman hukukçular hazýrladýklarý raporda ; AB RUMLARI TAM ÜYE YAPMAKLA ULUSLARARASI HUKUKU ÇÝÐNEMÝÞTÝR. Güney Kýbrýs Rum Kesimi’ nin ÜYELÝK BAÞVURUSU yapmasý bile ULUSLARARASI HUKUKA AYKIRIDIR ( YAZICIOÐLU Yaþar, Bitmeyen Hesap, Kripto Yay., Ankara, 2010, sh. 192) demiþlerdir. Gelecekte ortaya çýkacak problemleri tahmin ederek olsa gerek, Avrupa Birliði Dönem Baþkaný adaylarýndan Ýrlanda baþbakaný John Brutoli, KIBRIS SORUNU ÇÖZÜLMEDEN Ada’da sadece RUM KESÝMÝNÝN AVRUPA BÝRLÝÐÝ’NE kabul edimesinin ZOR olacaðýný ( 27 Ocak 1996 Cumhuriyet ) söylemiþtir. ( XX )
Avrupa Birliði bunca hukuki kaideyi çiðneyip Kýbrýs Rum Kesimini AB’ ye üye olarak almýþtýr. Ýhlallerin hesabý sorulmamýþ veya verilmemiþtir. Türkiye yaþanan hadiselerde bir kelime oyunu olduðunu ima ederek tepki göstermiþ, itirazýna AB 2006 yýlýnda þu þekilde karþýlýk vermiþtir : AB’ nin almýþ olduðu karar doðrultusunda Türkiye Güney Kýbrýs Rum Yönetimi’ni BÜTÜN KIBRIS’IN TEMSÝLCÝSÝ OLARAK GÖRMEDÝÐÝNi(XXX) açýklamýþtý. Bu nedenle Kýbrýs Cumhuriyeti’ þeklinde (adýyla ) 2004 yýlýnda AB üyesi olan GKRY’yi (Güney Kýbrýs Rum Yönetimi) bu þekilde tanýmladýðý bahanesiyle, Türkiye’nin 2005 yýlýnýn Ekim ayýnda baþlayan MÜZAKERE SÜRECÝNÝ KISMEN ASKIYA ALMIÞ ve altý baþlýkta müzakereleri açmama kararý almýþtýr. (GÖZN R. USLU Nasuh- KASIM Kemer- EMÝROÐLU H. ve diðerleri, Küresel ve Bölgesel Yönden Yapýlanma Sürecinde Güçlü Dýþ Politika, MÜSÝAD Yay., Ýstanbul, 2014, sh. 29 ) ( XXX X )
Tekrar toparlayalým :
Avrupa, Kýbrýs’taki meþru devleti Rumlarýn yýktýðýný bilmek durumundadýr. Artýk Kýbrýs Cumhuriyeti tarihe karýþmýþtýr. Þimdi Ada’da iki bölgeli, iki tolumlu, biri tanýnan diðeri tanýnmasýný tamamlayamamýþ iki devlet vardýr. Bu iki devlet uygulamada saðlanamasa da birbirinin eþitidirler. Bu nedenle Kýbrýs Rumlarý Kýbrýs Türkleri’nin onayýný almadan uluslararasý birliklere katýlamaz, katýlýrsa da yalnýzca kendi tolumunu baðlayýcý kararlar alabilir, Kýbrýs Türkleri’ni temsil edemez. Bu hususta ABD Dýþiþleri bakaný yardýmcýsý Grossman þunlarý söylemiþtir : Çözüm 1974 öncesine dönüþ olmamalýdýr. Bu hakikatýn garanti altýma alýnmasý ( 8 Ocak 2003 Tercüman ) beklenir. Ýsveç dýþiþleri bakaný Cari Bilit’ in vurguladýðý gibi, AB’ nin hukuki ve siyasi verilmiþ sözlerini tutmasý ve belli konularda Türkiye’ ye karþý yükümlülüklerini yerine getirmesi gerekir. Çünkü, Finlandiya baþbakaný Matti Vanhaner’ ýn ifadesiyle ; AB, Türkiye’ye verdiði sözleri yerine getirmemiþtir. ( ÝKÝZER Hamza, Panoroma, Ocak ? Þubat 2007, sh. 14 )
_________________________________________________________________
( X ) : BM Genel Sekreteri Kofi Annan 2002 yýlýnda sunduðu planda bugünkü Kýbrýs’ ýn haritasýný çizmiþ ve KURUCU DEVLETLERÝN SINIRLARI anlaþmanýn parçasý olan haritadaki gibi olacaktýr ( 13 Kasým 2002 Türkiye ) hükmünü yazmýþtýr. BM Teþkilatý Genel Kurulu ve Güvenli Konseyi defalarca Kýbrýs’ ýn % 29 + sýnýn Türklere ait olduðunu karara baðlamýþtýr.
( XX ) : Kýbrýs’ taki çözümün öneminin altýný çizen AB Dönem Baþkaný Hans Van Mierla þunlar söyemiþtir : Kýbrýs’ ta bir çözüm olmadan hem NATO’ nun, hem de Avrupa Birliði’ nin geniþlemesi ( ) ipotek altýna alýnacak ( 20 Ocak 1997 Son Çaðrý)
(XXX): Kýbrýs Cumhuriyeti, Yunanlýlar ve Kýbrýslý Rumlar tarafýndan yýkýlmýþtýr. BM Teþkilatý karma halde yaþayan iki toplumu kuzey ve güney bölgelere yerleþtirmiþtir. Ýki kesimli iki toplumlu oluþum bugüne kadar yaþayagelmiþtir. Kýbrýs Rumkarý kendini çabuk toparlamýþ, devlet ve hükünetlerinin tanýnýr olmasýný saðlamýþlardýr. Türkler devletlerini kurmuþlar ama, tanýnmasýný temin. edememiþlerdir. Tanýnmýþ bir devlet olmadýklarý için BM Teþkikatý nezdinde çözülmemiþ bir sorun gibi durmaktadýr. BM Genel .Sekretleri çözüm önerilerinde bu gerçekleri bilmelerine raðmen, yýkýlmýþ devletin ismini (Kýbrýs. Cumhuriyeti) kullanmaya devam etmiþlerdir . Tavsiye edilen devletin ismi mevcut durumla uyumlu. olsa daha isabetli olabilir. Mesela, önerdikleri devlet ismi olarak, Kýbrýs Cumhuriyeti deðil de; Birleþik Türk-Rum Cumhuriyeti, Rum-Türk Ortak Devleti, Kýbrýs Türk-Rum Devleti? gibi bir ifade seçebilirler. Böylece de bu husustaki kelime oyunlarý ve kafa kargaþalarý sona erebilir.
( XXXX ) : Bu hadiseyi biraz daha netleþtirelim :
BM Güvenlik Konseyi ( ki bunun içinde Ýngiltere, Fransa gibi Avrupalý devletler var) Kýbrýs KISMEN VEYA TAMAMEN baþka bir ülkeyle BÝRLEÞEMEZ kararýný almýþtýr.
AB, Ada’ da iki toplum arasýnda hiçbir AYRIM YAPMAYACAKLARI sözünü vermiþtir.
AB Komisyon Baþkaný müktesebatýmýz BM anlaþmasýnýn önüne geçmeyecektir sözünü vermiþtir.
Ama AB Kýbrýs Rumlarýný resmen üye yapmýþ KIBRIS TÜRK TOPLUMUNU DIÞLAMIÞTIR. Bunlar yetmiyormuþ gibi KIBRIS RUMLARININ HÜKÜMETÝNÝ ADA’NIN TAMAMININ TEMSÝLCÝSÝ OLDUÐUNU KABUL EDÝN, yoksa Türkiye’ yi de dýþlarýz anlamýnda müzakereleri durdurma yolunu seçmiþtir. Hatta Fransa , BM Milletler Teþkilatý’nda bütün dünyaya verdiði sözü baltalarcasýna , Türkiye’nin KIBRIS CUMHURÝYETÝ’NÝ TANIMADAN üyelik müzakerelerine baþlamasýnýn KABUL EDÝLEMEYECEÐÝNÝ ( YILMAZ Adem, Fransa’ nýn Türkiye Ýkilemi, Anlayýþ, Ekim 2005 ) yazýlý olarak açýklamýþtýr. Bu beyanat uluslararasý hukuka aykýrý olarak alýnmýþ bir kararý, hukuki olarak kabul edin demek gibi bir karardýr.
Devamý var
Bunu paylaþ:
TwitterFacebook
YORUMLAR
Avrupalý KIBRIS RUMLARININ HÜKÜMETÝNÝ ADA'NIN TAMAMININ TEMSÝLCÝSÝ OLDUÐUNU KABUL EDÝN yoksa Türkiye'yi de dýþlarýz anlamýnda açýklamayla müzakereleri durdurma yolunu seçmiþtir. Hatta Fransa Birleþmiþ Milletler Teþkilatý'nda bütün dünyaya verdiði sözü baltalarcasýna Türkiye'nin KIBRIS CUMHURÝYETÝ'NÝ TANIMADAN üyelik müzakerelerine baþlamasýnýn KABUL EDÝLMEYECEÐÝNÝ (YILMAZ Adem, Fransa'nýn Türkiye Ýkilemi, Anlayýþ, Ekim 2005) yazýlý olarak açýklamýþtýr. Bu öneri uluslararasý hukuka aykýrý olarak alýnmýþ bir kararý hukuki olarak kabul edin demek gibi bir hükümdür.
Bu hususta ABD Dýþiþleri Bakan Yardýmcýsý Grossman þunlarý söylemþiþtir:""Çözüm 1994 öncesine dönüþ olmamalýdýr. Bu hakikatin garanti altýna alýnmasý ( 8 Ocak 2003 Tercüman ) beklenir. Ýsveç Dýþiþleri Bakaný Cari Bilt'in vurguladýðý gibi AB''nin hukuki ve siyasi olarak verilmiþ sözlerini tutmasý ve belli konularada Türkiye'ye karþý yükümlülüklerini yerine getirmesi gerekir.. Çünkü Finlandiya Baþbakaný Mattý Vanhanof''un ifadesiyle AB , Türkiye'ye verdiði sözleri yerine getirmemiþtir. ( ÝKÝZLER Hamza, Panoroma, Þubat 2007, sh.14 )
osmankilickiran tarafýndan 25.2.2024 20:34:22 zamanýnda düzenlenmiþtir.
osmankilickiran tarafýndan 4.8.2023 20:22:46 zamanýnda düzenlenmiþtir.