- 1028 Okunma
- 1 Yorum
- 0 Beğeni
SAKARYA SAVAŞI
Türk tarihinde,bazı zaferler milletimiz için birer dönüm noktasıdır.Bunları şöyle sıralayabiliriz: 1071 Malazgirt Savaşı, 1176 Miryokefalon Savaşı,1453 İstanbul’un fethi, 1915 Çanakkale Savaşları ve en önemlisi 12-13 Eylül 1921 Sakarya Savaşı Türk tarihinin en önemli zaferleridir.Ayrıca bu zaferler milletimiz için birer dönüm noktalarıdır.
Malazgirt Savaşı, Anadolu’nun kapılarının Türklere açıldığı zaferdir. Miryokefalon Savaşı, Anadolu’nun Avrupalılar tarafından Türkiye diye anıldığı bir savaştır. İstanbul’un fethi bir çağın kapanıp,bir çağın açıldığı bir zaferdir. Çanakkale Savaşları, tarihe ’Çanakkale geçilmez’ diye altın harflerle yazdırılan bir zaferdir. Ama Türk milleti ve benim için bu zaferlerin en önemlisi Sakarya Savaşı’dır. Şu sebeplerden dolayı; Osmanlı Devleti ,ikinci Viyana bozgunundan sonra Karlofça Antlaşmasını (1699) imzalamış,ilk geri çekilme ve toprak kaybı başlamıştır. Bu toprak kaybı ve geri çekilme 1921 Sakarya Savaşı’na kadar devam etmiştir.Bu toprak ve geri çekilme tam 222 yıl sürmüştür.
Ordumuz, Sakarya Savaşı’n dan önce Dumlupınar Savaşı’n da Yunan ordusuna yenilmiştir. Daha sonra ordumuz Sakarya Nehri’nin doğusuna kadar geri çekilmiş o mümbit ovalar ve demir yolu ulaşımı düşmanın eline geçmiştir. TBMM, Ankara’dan başka bir ile taşınması dahi düşünülmüştür. Bundan sonra gazi meclisimiz Mustafa Kemal’i üç ay süreyle meclisinde yetkisini vererek,Başkomutan görevi ile yetkilendirmiştir.Bu yetkiyle ordumuzu savaşa hazırlamak ve ihtiyaçlarını karşılamak için Tekalif-i Milliye Emirleri yayımlandı. Bu emirle, çok kötü şartlar altında olan Türk milleti ,ordumuzun ihtiyacı olan bütün malzemeleri karşılamıştır.
Dünya savaş literatürüne giren ’top yekün’ savaş yapılarak,Türk milleti kadın,çocuk, yaşlı demeden ordusuyla dayanışma halinde Yunan ordusunu yenilgiye uğrattı.Böylece Türk tarihinde altın bir zafer halkası daha eklendi.Kurtuluş Savaşı’n da kadınlarımız kısacası milletimiz fedakarca davranmıştır.Bunların en fedakarı burada yad etmek için söylüyorum,Şerife Bacı’dır.Cepheye kağnılarla top mermileri taşıyor.Taşıma esnasında mermiler ıslanmasın diye çocuğunun üstündeki battaniyeyi mermilerin üzerine örtüyor.Hatta çocuğunun donarak öldüğünü sonradan fark ediyor.Bir anne için ne büyük bir imtihandır bu olay.Daha buna benzer bir çok KURTULUŞ SAVAŞI hikayeleri var.Ayrıca devletin verdiği madalyayı ve gazilik maşını kabul etmeyen fedakar insanlarımız bunlara bunlara örnektir.Biz vatan savunmasını para için,madalya için yapmadık diye geri çevirmişlerdir.
Mustafa Kemal’in ’Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. O satıh ki bütün vatandır.Vatanın her karış toprağı kanla ıslanmadıkça vatan terk edilmeyecektir.’ emriyle başlayan SAKARYA SAVAŞI 22 gün 22 gece sürdü.12 Eylül 1921 günü Yunan ordularının bozguna uğratılmasıyla,Türk ordusu büyük bir askeri zafer kazanmıştır.Daha sonra TBMM çok büyük bir prestij kazanmış ve siyasi zaferlerle taçlanmıştır.Sonra bizi tanımaya tenezzül etmeyen Fransa ve Rusya ile Ankara ve Moskova Antlaşmaları yapılmıştır.
İşte bu sebeplerden dolayı Sakarya Savaşı Türk tarihinde en önemli dönüm noktasıdır. Buradan itibaren Türk’ün kötü talihi kırılmış geri çekilme sona ermiştir.Misak-ı Milli hedeflerine doğru hareket edilmiştir.Ayrıca Sevr Antlaşması’nın uygulanmayacağı dünyaya ilan edilmiştir. Batılıların şımarık çocuğu Yunanlılar en büyük darbeyi yemiştir.Yunanlıların yenilmez denilen ordusu darma dağınık bir şekilde,Ak denize
doğru kaçmaya başlamıştır. Şairin ’ Sakarya saf çocuğu masum Anadolu’nun, Yalnız ikimiz kaldık Allah yolunun.’
dediği gibi.Masum Anadolu çocuğunun kazandığı bu zafer Türk milletine şevk heyecan azim katmıştır.9 Eylül 1922 tarihinde düşmanı denize dökmüştür. Arkasından Mudanya Ateşkes Antlaşması ve Lozan Barış Antlaşması ile taçlandırmıştır.
Bu zafer Türk tarihine altın harflerle kaydedilmiştir.Eğer Sakarya Savaşı kaybedilmiş olsaydı işte burada zaferin tam tersi yaşanacaktı.Atam, sana çok şey borçlu Türk milleti, 1699 Karlofça Antlaşması’yla Osmanlı toprak kaybetmeye başladı.12 Eylül 1921 tarihinde SAKARYA SAVAŞI’NDA Yunan ordusunu bozguna uğratıncaya kadar;Eğer Sakarya Savaşı’nı kaybetseydik şu an Türkiye diye bir devlet olmayacaktı.Türk’ün 222 yıllık geri çekilme ve toprak kaybetme talihini yıktın.Düşmanlarımız bizi ya yok edecekler,ya da geldiğimiz yer olan Orta Asya’ya sürecekti. Avrupalıların 1500’lü Yıllarda Endülüs Emevilere yaptıklarını yapacaklardı.Türk milletini büyük bir badireden kurtardın. Sana dil uzatanlar bu gerçekleri ya bilmiyorlar ya da görmezlikten geliyorlar. Yattığın yer nur ve cennet bahçelerinden bir bahçe olsun,ruhun şad olsun....
SAYGILARIMLA
YORUMLAR
Yine ayni Yazar'dan güzel bir tarihi çalisma.
Hep itiraz etmisimdir, bu Malazgirt Zaferiyle Anadolu kapisini açtigimiz mevzusuna.
Malazgirt Zaferinden 23 sene evvel Pasinler Muharebesi ile Anadolu kapisini açmayi birakin, kirdik ortada kapi filan kalmadi desek yeridir. Çünkü 1048'de yapilan Pasinler Savasi'ndan 30 sene öncesinde yoklamalar, kesifler yapilmaya baslanmisti 1018'lerde.
Fakat elbette dogru dürüst Selçukolog yetistiremedik, ki bu yüzden dünyanin en büyük Selçukolog'lari arasinda çok az Türk var, Hollanda'li tarihçi Martijn Bruinissen dahi dünya arenasinda bizimkilerden daha büyük selçukolog diye gösteriliyor. Tabiki hiçbirisi asla bir Osman Turan edemez, ruhu sad olsun büyük tarihçimizin.
Yazinizda bir nokta dikkatimi çekti, Sakarya Meydan Savasi öncesi alinan bazi küçük yenilgiler var, bunlar Kütahya'dan kuzey-dogu istikametine dogru, Eskisehir hattinda vuku bulmustur.
Dumlupinar çok daha güneyde kalmaktadir, siz Sakarya Savasi öncesi yenilginin alindigi mevkiyi Dumlupinar olarak belirtmissiniz. Bunun dogrulugundan emin degilim. Benim hatirladigim alinan o yenilgilerin Eskisehir dolaylarinda oldugudur.
Sakarya Meydan Savasi'nin bir önemi de, Türkler birbiri arasinda degil, yabancilara karsi yaptiklari hiçbir Meydan Savasi'ni tarihte kaybetmemislerdir. Meydan Savasi uzmani Türklerdir.
Yine teçhizat olarak bizden kat kat üstün olan bir orduya karsi, alinan bu zaferin belki tarihteki birçok meydan savaslarindan farki, bu savas bir varlik yokluk savasi denilebilir. Sakarya'da yenilsek, birdaha yeniden toparlanabilir miydik, ki bizzat Mustafa Kemal Pasa ve Mustafa Fevzi pasa komutada iken bu savasin kaybedilmis olmasini tasavvur dahi edemiyorum.
Çok büyük ve sanli bir mücadele verilmistir, bütün sehitlerimizin ruhlari sad olsun. Allah onlardan binlerce kez razi olsun. Yokluk bir kez daha varligi yenmistir.
Bugün eger herhangi bir devlet varsa, Türklerden çekiniyor veya korkuyorsa, hatta ikinci cihan harbinde dahi bizden ürperenler olduysa uzaktan uzaga, Sakarya meydan Muharebesi'nin bunda etkisi büyüktür.
Bir imkansiz basarilmistir Sakarya'da.