- 1302 Okunma
- 1 Yorum
- 0 Beğeni
KIRIKKALE NUR CAMİİ ŞERİFİ YAKINDA AÇILIYOR.....
Kırıkkale Nur camii inşaatında nihayet sona gelindi,bitti bitiyor derken çok yakında açılacağı müjdesi verildi.
Cumhurbaşkanının açması beklenilen camiinin birkaç gün önce mavi renkli yanmaz iplikten yapılan halıları serildi.
Çevre düzenlemesi yapılan camiimizde şadırvan tüm hızıyla devam ederken,dış avlunun bazalt taş kaplaması ve giriş kapısı gri mermerden yapılarak kullanıma açıldı.
Bugün gezdiğim Nur camiide giriş kapısındaki avlu dış kapı kitabesinde mermerde 2008-2015 tarihleri yazılıydı bu da caminin 7 sene gibi kısa bir zamanda bitirildiğini göstermekteydi.
Aklıma Ankara’daki Kocatepe Camii inşaatı geldi birden nedense.
1958 li yıllarda Adnan Menderes zamanında yapılması için proje hazırlanmış,ileriki yıllarda başlanılan camii 1985 li yıllarda tamamlanarak hizmete açılmıştı.
1983 lü yıllarda bazen ziyaret ederdik içerde bir bölümde namaz kılınırdı,camiideki büyük dünyaya benzeyen avize içerde alçıdan ve camdan birleştirilerek yeni yapılmaktaydı,yani yerinde hazırlanıp,tavana taşınmıştı.
Nur Caminin yerinde dört köşe bina olarak 1950 dan alma eski bir camii vardı aynı adı taşımaktaydı.
Edirnedeki Selimiye Caminin bir benzeri esas alınarak inşaate başlandı.
İlk olarak caminin temel kazıkları beton demirle,çelik kalıp kullanılarak yapıldı.
Alt üç kat alışveriş merkezi,otoparklara ayrıldı buradan elde edilen peşin kira parası ile camii inşaatı her geçen gün yükseldi.
Caminin bahçesinde kitapçı dükkanları ve ayrı bir binada Müftülük Teşkilatımıza verildi.
***
Merkez Nur Câmii Kırıkkale şehrinde inşa edilmiş olan ibadethanedir.
Kırıkkale Merkez Nur Câmiini ve camiyi ilgilendiren külliyenin tüm ünitelerini detayları ile birlikte Mimar Necip Dinç projelendirmiş ve inşaat süresince uygulatılmasına nezaret etmiştir.
Müftülük binasının ve çarşının ilk projesi Mükremin Karakoç’a aittir. Müftülük binası ve çarşının dış mimarisi de cami ve külliyenin klasik üslubuna uygun olarak Necip Dinç tarafından projelendirilmiş ve uygulatılmıştır.
Merkez Nur Câmii için Mimar Sinan’ın ustalık dönemi eseri Edirne Selimiye Camii üslubu esas alınmıştır.
Ancak caminin tasarımında çağdaş mimariden de istifade edilmiş, Selimiye camiinin klasik üslubuna farklı bir yorum getirilmiştir.
Mimarbaşı Koca Sinan dört fil ayaklı baldaken sistemini (dörtgen çardak sistemi) İstanbul Şehzadebaşı Camii ve Süleymaniye Camiilerinde uygulamış, daha sonra bu sistemden vazgeçerek altıgen baldaken mekan arayışına geçmiştir.
Bunun en olgun örneği Sokollu Mehmed Paşa Camii’sidir. Akabinde ise sekizgen baldaken (sekizgen çardak) sisteminin arayışı içerisine girmiştir.
Bu sistemin mütekamil örneği ise Edirne Selimiye Camii dir. Bu câmiiyi Alman mimar Ord. Prof. Hans Koeph “Sanayi devriminden önceki yapılar içinde dünyanın en güzel yapıtı demek suretiyle övmüştür.
Merkez Nur Câmiinin, 40 m x 50 m lik alanının, 40 m x 40 m lik (toplam 1600 m karelik) alanı kapalı alan olup, 10 m x 40 m lik (400 metre karelik) alanı ise beş kubbeli revaklı son cemaat mahallidir.
Caminin ana kütlesinin mücessemiyeti, yani plastik şekillenmesi, üç kademe ile ihramî bir yükselişle biçimlenmiş, böylece abidevî bir görünüş kazanmıştır.
Bu ihrâmî yükselişin 11,20 kotunda câmiyi çepeçevre saran teras katı bulunmaktadır.İkinci yükseliş kotunda, içerden tonoz mekanlarla, dışarıdan aynalı kemer cephelerini ritimli basamaklı örtülerin çevrelediği geçiş kademesi bulunmaktadır.
Bu kademenin dört köşesinde ise iki cepheleri açık soğan başlı kubbelerle örtülmüş teras köşk odaları vardır. Köşelerdeki bu köşk odaları kubbeleri ile kitleyi dengelemiştir.
Üçüncü ve son kademede, dört cepheyi ortalayan dört aynalı kemerler ile, köşelerde bulunan küçük yarım kubbelerden, aslan göğsü denilen sekiz geçiş elemanı ile sekizgen baldaken sisteme geçilmiştir.
Pencerelerin çevrelediği kubbe kasnağının üzerine ana kubbe oturtulmuştur.
Caminin sekiz fil ayağı istikameti, dış cephede ritimli bir şekilde hareket eden payanda kademelerle vurgulanmış, böylece ana kubbe kasnağına zengin bir silüet kazandırılmıştır.
Fil ayaklarının nihai noktalarında bulunan dilimli soğan başı kubbelerle, ana kubbe çepeçevre taçlandırılmıştır.
Camide ana gövdeye köşelerden giydirilen üçer şerefeli dört minare bulunmaktadır.
Esas kapalı mekanın kuzey cephesine birleşen son cemaat yerindeki beş kubbe ve görkemli revaklarla caminin ahenkli terkibi tamamlanmıştır.
Nur Caminin İnşaat Serüveni..
Kırıkkale’de talepleri karşılayacak selatin ve mimari özelliğe sahip bir tarihi caminin bulunmaması nedeniyle ihtiyaçları karşılamak üzere;
Konumu itibariyle; şehir merkezinde kıymetli bir noktada bulunan ve Türkiye diyanet vakfına ait nur cami arsasının, azami seviyede kullanılması ve fonksiyonelliğiyle birlikte, şehir siluetine yeni bir şekil verecek abidevi, Kırıkkale için sembol bir eser inşa edilmesinin gerekliliği sayın başbakanımız tarafından 2006 yılında Kırıkkale il ziyaretinde ortaya konulmuştur.
Bu doğrultuda caminin arsası ile ilgili birtakım problemler Kırıkkale belediye başkanlığı tarafından çözümlenmiş ve proje çalışmalarına diyanet işleri başkanlığının himayelerinde Türkiye diyanet vakfı tarafından başlanmıştır.
Türkiye diyanet vakfının bir kuruluşu olan komaş’a nur camii ve külliyesinin projeleri hazırlattırılmıştır.
• Yapı; bünyesindeki farklı fonksiyonların bağımsız olarak çözülerek, birbirlerine olumsuz etki yaratmalarının önüne geçilmiştir.
• inşaatın temeli 20 kasım 2008 tarihinde atılmıştır. İnşaat tdv adına komaş tarafından 15.01.2010 tarihine kadar yürütülmüştür.
İnşaatın yapımı 15.01.2010 tarihinden itibaren il müftülüğünün himayelerinde tdv kırıkkale şubesi tarafından devam ettirilmektedir.
Caminin alt bölümünün betonarme işleri 31 aralık 2010 tarihinde tamamlanmıştır.
Cami ve müftülüğün yapımına 01 ocak 2011 tarihinde başlanılmıştır.
Nur camii müştemilatında bu bölümler yer almaktadır..
• Din görevlilerine yönelik kütüphane ve okuma salonu
• Diyanet yayınları tanıtım ve satış yeri
• Müftülük hizmet binası
• Çok amaşlı derslikler (din görevlileri ve halka yönelik)
• Kız kuran kursu
• Aile irşad ve rehberlik bürosu
• Türkiye diyanet vakfı kadın kolları şubesi
• Abdestlikler, wc ler
• Diğerleri..
Nur Cami biraz küçük olmakla beraber,çok güzel,kaliteli malzemeyle yapılarak Kırıkkalemize bir eser kazandırılmıştır.
Emeği geçen herkese,Kırıkkaleli ve Türkiyenin her yerinden bu kıymetli esere hayırda bulunarak destekleyen halkımıza teşekkür ediyoruz.
İnşallah 29 mayıs mı olur,kutlu doğum haftasında mı açılacağı günü bekliyoruz.
Geçen Ramazan ayından beri içerisinde beş vakit namaz kılınmakta olup,eksikler tamamlanmaktadır..
06.03.2015//KIRIKKALE
HİDAYET DOĞAN OSMANOĞLU
YORUMLAR
Siz diyorum, değerli bir kalem ehli olarak hani.. Kırıkkale'nin işsizlik oranı ve ilin GSMH'dan aldığı pay konusunda da bir yazı yazsanız, ben hem okur ve bir de uzun katkı yazardım emin olun.
Geçenlerde Türkiye bağımsız değil diye bir yazınız mı ya da yazı içinde bir tespitiniz mi ne vardı, orada da sordum, sebeb-i mucibi nedir diye; cevap vermeye tenezzül buyurmadınız.
O zaman neden bu yazıları yazıyorsunuz ki, efendim?
Göktürkmen tarafından 3/8/2015 9:03:15 AM zamanında düzenlenmiştir.
HİDAYET DOĞAN OSMANOĞLU
''Bu millet mi fakir,yoksa benim gözlerim mi bozuldu.Sokakta hep yeni arabalar dolaşıyor,benim eski dairede kimse oturmak istemiyor,yeni binaya astığım kiralık ilanını her gün beş kişi arıyor.Millet 400 e oturmuyor,750 lik evi versem hemen taşınacaklar.Peki bunca insan bir havlu alacağım,bir liraya ayakkabı alacağım diye niye tırın peşinde koşar,niye sabahın köründe AVM önünde kuyruğa girer.Bu millete bedava olsun da mezar bulsa girecek çok insan var.Bir de on yılını bankalara ipotek etmişler,istikrarın sürmesi lazım diyeni çok duydum.Birileri Türkiye de demokrasi mi var dedi.Buna demokrasi denirse,bizi temsil edenleri partinin başındakiler seçiyor buna da demokrasi deniyorsa ben demokrasiyi bilmiyorum...Ya da demokrasinin tanımı değişmiş de haberimiz olmamış.''
Göktürkmen
Çok teşekkür ederim samimiyetinize ve bilgi verme nezaketinize, esenlikler dilerim.