- 1596 Okunma
- 3 Yorum
- 1 Beğeni
Gelişen ve değişen dünyada varoluş Yeşil Ekonomide
Okuduğunuz yazı Günün Yazısı olarak seçilmiştir.
Dünyaki kaynaklar sınırsız değil..
O kaynakları bilinçli ve tasarruflu kullanmak zorunda insanoğlu...
Daha iyi bir yaşam,Daha yaşanılır bir çevre,Daha çevreci bir toplum....Sağlıklı bir gelecek için yeni bir model şart dünyaya..
Yeşil ekonomi, yeni ekonomi anlayışı olarak da ifade edilebilir.
Klasik iktisadın temellerine, insan ve doğa faktörlerinin eklenmesİ olarak da tanımlanabilir. İnsan ve doğanın değerinin bilinmesi, kıt doğal kaynakların, insan refahının yükseltilip yoksulluğun azaltılmasında efektif ve optimal kullanılması bu yeni ekonomik anlayışın temelini oluşturuyor.
Günümüzde genel anlamda yeşil ekonomi kavramının neyi kapsadığı net olarak belirlenmediği gibi üzerinde uzlaşılmış bir tanım da bulunmuyor. Bu nedenle, ülkeler özgün koşulları çerçevesinde kendilerine özel tanımları ortaya koyuyor.
2008 yılı sonlarında başlatılan Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) önderliğindeki Yeşil Ekonomi Girişiminin ana hedefi çevresel yeşillendirme ve yeşil sektörlere yapılması planlanan yatırım ve analizlerin yapılması için gereken desteği sağlamak için çalışmalar yapmaktadır.
UNEP’e göre ya çevresel değerlerin ön plana çıktığı ve sürdürülebilir enerjiye dayalı bir “yeşil ekonomi” oluşacak, ya da düşük verimliliğe sahip ve sürdürülemeyen enerji kaynaklarını kullanan geleneksel “kahverengi ekonomi” devam edecek ve sorunlar tekrarlanacaktır. Yeşil ekonomik dönüşümün gerçekleşmesi için uyulması gereken ilkeler: kullanım değeri, içsel değer ve niteliğin öncüllüğü, doğal akışı takip etmek, bilimsel kesinlik ve çok işlevsellik, uygun ölçek/bağlı ölçek, çeşitlilik, kendine bağımlılık, kendince düzenleme, katılım ve doğrudan demokrasi insan yaratıcılığı ve kalkınma, inşa edilen çevrenin stratejik rolü, yeşil ekonomik dönüşümün radikal ve ekolojik olmasıdır
UNEP’ in belirlediği “yeşil sektörler” hem çevresel krizleri aşmakta faydalı, hem de yaratacakları istihdam etkisi ve sermaye getirileriyle küresel finans krizinden çıkmak için önemlidir. Yeşil ekonomi, sürdürülebilir bir kalkınma modeli izlemeyi ve ekolojik kıtlık ile iklim dengesizliğini daha da kötüleştirmeyecek hamleler yapmayı hedefler
Yeşil Ekonomik düzene geçişin üç temel hedefi vardır:
● İstihdam yaratarak ve krizden zarar görmüş grupları koruyarak dünya ekonomisinin yeniden canlandırılmasına katkıda bulunmak,
● Karbon bağımlılığını azaltarak ekonomilerin temiz enerji kullanarak dengeli bir kalkınma yoluna girmelerini sağlamak,
● Sürdürülebilir kalkınma sağlayarak 2015 yılına kadar aşırı yoksulluğu ortadan kaldırmak.
Olaya ülkemiz açısından baktığımızda yeşil ekonominin sağlayacağı katkı çok fazla olacaktır..
Büyük bir problem olan işsizlik sorunu büyük ölçüde çözüme kavuşacakdır
Özellikle büyük sıkıntılar yaşayan tarım kesiminin genel ekonomi içindeki pay yüzdesinde artış sağlanacak,tarımsal yeterlilik tekrar sağlanabilecektir..
Sağlıklı bir toplum sağlıklı ve doğal ürünler ile şekilleneceği varsayımına dayanarak bir an önce konunu önemini kavramak zorundayız..
Ekolojik dengeyi koruyarak büyümek bir toplum için ideal olanıdır…
YORUMLAR
Çok güzel söylüyorsunuz... Çoğumuz bunları biliyoruz da, kim uyguluyor?
Herkes her şeyi başkasından bekliyor bu ülkede.
Sonrada yabancı ülkelerin doğasına, yeşil bitki örtüsüne hayranlıklarını dile getiriyorlar.
Sanki onlar kendiliğinden oluyormuş gibi.
Hatırlatma için teşekkürler,