Melankolinin Üç Odası
Melancholian 3 huonetta (2004)
Birinci Oda: ‘’Özlem’’
Orduya asker yetiştiren bir akademinden çeşitli askeri eğitim ve öğretimlerin yer aldığı bölüm. Milliyetçi ve dini değerler, günah, vatan savunması söylemi. İleride kurban edilmek için özenle yetiştiren sekiz on yaşındaki tatlı, yetim veya öksüz çocuklar. Hayatın anlamı bu türden savaşmış gibi. Oysa asıl savaş bu savaşın ötesindedir. Tıpkı İsa Mesih gibi acı çekmek ve ölmek.
İkinci Oda: ’’Nefes Almak’’
Çeçenistan’ın başkenti Grozni’de, kimsesiz ya da bakımsız kalan çocukların sefaleti ve şehrin harabeye dönmüş hali bize siyah beyaz çekimle aktarılıyor. Bu bölümde neredeyse hiç diyalog yok. Etkileyici bir müzik, minimalist bir hava ile hayalet kentten görüntülerle karşılaşıyoruz. Sosyal bir sorumluluğun gereği harabelerdeki çocukları toplayan başörtülü kadının sefalet içindeki çocukların annesinden çocukları alıp götürmek için yaptığı sözleşmenin sonucunda çocukların annelerine veda ederken ağlamaya başlaması benim de ağlamama sebep oldu.
Üçüncü Oda: ‘’Hatırlamak’’
Son odada ise Çeçen-İnguş bölgesinde, Hadizhat’ın yemyeşil dağların arasındaki çiftliğinde koruma altına alınan 63 Çeçen çocuğu izliyoruz. Muhteşem görüntüleri ve müziğiyle savaş karşıtı bu belgesel tarzındaki film uzun süre hafızamızdan silinmeyecek.
Şu tarihe kadar izlediğim savaş karşıtı filmleri arasında en iyileri arasında. Çoğu kişinin kaldıramayacağı sanatsal film kategorisinde. Sanatsal havada olması, gerçekleri unutulması demek değildir. Kesinlikle öyle bir şey yok.
‘’Beni Rus askeri olarak yetiştirmek istiyorlar… Ama ben Çeçen ve Müslümanım.’’
‘’Ben günah işledim, komutanıma karşı geldim.’’, ‘’Tanrı adına günahlarından kurtarıyorum seni!’’
Savaşa alet edilen çocuklar için daha iyi bir gelecek inşa edemeyeceğimiz ortada. Bu ülkemiz için de geçerli. Tüm söylemlerimiz nefret ve katı inanç yüklü. Tanrı adına konuşuyoruz! Batılı bir çocuk ‘’Allahüekber’’ haykırışını duyunca korkuyor. Ben bile korkuyorum, Batılı nasıl korkmasın! Nedendir bilinmez Allah’ımızın gazabı her zaman bizimle… Sevgi yokluklarda kaybolmuş.
Genç bedenlerine patlayıcı bağlayan dul Çeçen kadınlarının psikolojisinden Putin ne anlar! Onun felsefesi ‘’Onları inlerinde becereceğiz!’’ felsefesidir. Diğer taraftan popüler bir hava ile Rusya’daki Müslüman gruplarla beraber basına poz verir.
Filmin aldığı ödüller:
2004 Amsterdam International Documentary Film Festival Amnesty International - DOEN Award.
2004 Venice Film Festival EIUC Award - Special Mention Human Rights Film Network Award Lina Mangiacapre Award. 2005 Full Frame Documentary Film Festival Seeds of War. 2005 Jussi Awards Best Documentary Film. 2005 Prix Italia TV Documentaries - Current Affairs . 2005 Tampere International Short Film Festival Main Prize Finnish Short Film Over 30 minutes. 2005 Thessaloniki Documentary Film Festival FIPRESCI Prize. 2005 Yerevan International Film Festival Grand Prix - Golden Apricot Best Documentary Film
Müzik: Sanna Salmenkallio
Yönetmen: Pirjo Honkasalo
Ülke: Finlandiya, Danimarka, Almanya, İsveç
Tür: Savaş, Belgesel, Dram
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.