- 722 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
KOMŞULUK
KOMŞULUK
Komşuluğun kelime olarak taşıdığı mana her bakımdan bir kimsenin Evi, işyeri , tarlası, arazisi ile birbirine yakın olmasıdır. Bu bireyin veya ailelerin komşuluğudur. Diğer taraf dan sınırdaş olan köyler komşu köyler, Kasaba ve kazalar komşu alanları aynı zamanda sınırları ortak olan şehirlerde birbirleri ile komşu şehirlerdir. Aynen bunlar gibi sınırları ortak olan devletler de birbirlerinin devlet olarak komşularıdır.
İnsanların en yakını ailesi ve kendi çevresidir. İnsan fert ve toplum olarak huzur güven ve mümkün mertebe rahat yaşamak ister. Bu yaşamın içinde en öncelikli ilişki işte ailelerin komşuluk ilişkileri önemi ortaya çıkar. Ne demiş atalarımız ev alma komşu al diye. Burada komşuyu satın almayacağız. Pek tabiî ki ilişkilerimizin normal insanlık münasebetleri çerçevesinde dertsiz tasasız ve nizasız sürdürülmesi için söylenmiştir. Bu da gösteriyor ki komşuluk ilişkileri çok önemlidir.
Kuran’ın En-Nisa suresi 4/34 cü ayetin de aile büyüklerine anaya babaya ve akrabalara, bunun yanında yetimlere yoksullara yolcuya arkadaşlara nihayet en yakınınızdakinden en uzağınızdaki komşularınıza iyilik edin der.
Bakınız en önemli bir hususta komşuluk münasebetlerin de katiyetle din inanç cemaat tarikat mezhep siyasi görüş farklılığı hülasa sucu bucu zengin fakir önemli önemsiz şu ırktan bu ırktan gibi ayrımcılık katiyetle gözetilmez.
Komşulukta Müslüman, Hıristiyan,Yahudi, inançlı inançsız, iyi niyetli kötü niyetli, dost düşman ne durumda olursa olsun komşu bulunuluyorsa bu oluşumun için de yer alır.Komşu olmanın da bazı olmazsa olmazları vardır. Bir defa ahlaki ve insani olma vasfı esastır. Karşılıklı birbirlerine zarar vermemeyi iyi niyetle yardımlaşmayı gerektirir.
İslam inancına örf ve adetlerimize kültürümüze göre inanç ve imanımızın esası kendimiz için istemediğimizi komşularımız içinde istemeyiz. Kendimiz için uygun bulduğumuz ve sahip olduğumuz değer ve olanaklara komşularımızın da sahip olmasını istemeliyiz. Kıskançlık ve fesatlık katiyetle yapmamalıyız.
Yaşam insanları birbirleri ile iyi ve kötü günlerinde sorunların ve acıların, sevinçlerin paylaşılmasında birlik ve dirlik, yardımlaşma içinde olmamızı uygun görevimiz yapmıştır.Akrabasız hısım eş ve dostsuz düğün olmayacağı gibi komşusuzda olmaz.
Hasta komşularımızın ziyaretleri, komşu cenazeleri olduğunda acılarını paylaşmak için taziye dilekleri cenaze definin de bulunma, komşularımızın darda ve ihtiyaç halinde olanağımız nisbetin de yanlarında olmaya, Neşe ve kederlerini de paylaşma da bayramlar da ziyaret etmek ve dostluğumuzu göstermek komşuluk görevlerimizdir.
Hz. Muhammet (sav) ne demiş, komşusu açken tok yatan kimse bizden değildir.Maddi durumu iyi olanlar bilhassa işveren durumun da olanlar çalışabilecek durumda olan komşularına iş vermede öncelik tanımalıdır.
Komşulukta en önemli hususlar dan onların gizli saklı iyi kötü durumlarını araştırıp ifşa yoluna gidip dedi kodu yapmak ( kogculuk) en kötü alışkanlıktır.Kötülük ve ayıplarını yüzlerine vurmak doğru değildir. Bu gibi insani olmayan kötü alışkanlıklar dinimizce de yasaklanmıştır.
Komşulukta iyi ve hoş karşılanmayan alışkanlıklarımız dan maddeten ve manen komşumuza zarar vermektir. Veya zarar vermeye çalışmaktır. Komşunun evine ,tarlasına, arazisine, bağına bahçesine tecavüz etmek zarar vermek doğru değildir. Bilhassa arazi sınırlarını belirleyen anlara tecavüz çok olmakta kavga döğüş hatta ölümlere varan olaylar çıkmaktadır. Bunlar iyi ve doğru şeyler değildir.
Komşusu hakkında dedi kodu yapmak ırz ve namusuna göz dikmek komşu karısı ile zina da bulunmak günahların en büyüğüdür. Hz. Muhammet (sav) bu gibi zina diğer zinalardan on kat daha ağır günahtır buyurur.
Bütün bunların yanın da çekilmesi sabredilmesi çekilmez hal alan davranış bozukluğu içerisinde komşularımız olacaktır. Ne demişler sabrın sonu selamettir. Bu gibilere uymayacağız. Selamı sabahı kesmeyeceğiz ama mesafeli duracağız. Kendi davranışlarımızla bu gibilere örnek olacağız ki ıslah olsunlar.
Maalesef günümüz de komşuluk ilişkileri yok denecek kadar zayıflamıştır. Bırakınız müstakil evlerdekileri aynı binada, müşterek apartmanlar da oturanlar birbirlerini tanımaz duruma gelmişlerdir. Allah’ı en güzel tavsiyesi selamlaşmayı dahi yapmamaktadırlar. Çoğunlukla gurur ve kibir, kıskançlık üstünlük ve aşağılık kompleksi çağın getirdiği bu hastalıklar bariz bir şekilde görülebilir. İnsanlarımız adeta robotlaşmıştır.
Komşunu asla rahatsız etme, komşudan gelen rahatsızlığa katlan, bunu uygun bir dil ve sözle kırıcı münakaşaya götürücü olmadan ikaz ederek halletmek en doğrusudur.Nerde buna zamanımız da hiç dikkat edilmeden celallanıp haydi kavga ve döğüş niza .
Hz. Muhammet (sav) ne güzel söylemiş: Komşusu elinden,dilinden emin olmayan kişi mümin sayılmaz demiştir. Maalesef bu sözün uygulanması bile günümüzde unutulmuştur. Komşularımız arasında hem yüce dinimiz açısından hem örf adet ve geleneklerimiz bakımından sosyal ilişkilerimizi kesmemek gerekir.
Allah imanlı inançlı komşuları ile daima sosyal ilişkiler içinde bulunmayı Salih kullarından olmayı herkese nasip kılsın.
Durmuş Karabağlı
2011
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.