- 473 Okunma
- 1 Yorum
- 0 Beğeni
AFRİKA’YA UZANAN KARDEŞLİK ELİ!
KAZIM ÖZTÜRK
ÖZTÜRKÇE
[email protected]
AFRİKA’YA UZANAN KARDEŞLİK ELİ!
Haçlı zihniyet, Afrika’ya; sömürü için gitmiş! Kara kıtanın yer altı zenginliklerini ellerinden alarak yoksullaştırmış! Bugün Afrika’daki zencilerin, beyazlara düşmanlık sebepleri budur! Daha doğrusu dünyada; Avrupa ve haçlı anlayışına olan kin buradan geliyor!
Tarihin derinliklerine indiğimiz zaman Müslümanların, gittikleri yere; adalet, barış, kardeşlik, sevgi, huzur, eşitlik…getirdikleri kaçınılmazdır. Boşuna dememişler, “Viyana’da kardinal külahı görmek yerine, Osmanlı sarığı görmeyi tercih ederiz.”
Daha da derinlere gidersek şu gerçekleri görürüz; terörün kökü buralara dayanıyor! Asrı saadet dönemindeki Müslümanlar (Sahabi), dünyanın en ücra köşesine kadar gitmiş, asıl amaç; İslâm’ı anlatmak, insanların İslâm ile tanışmasını sağlamak olup, ticaret ikinci planda gelmektedir. Bugün gidip baktığımız zaman bu bölgelerde birkaç tane sahabi mezarı ve türbesi görebiliriz!
Osmanlı da aynı yolu izlemiştir! Bugün Afrika’nın en uzak yeri olan Agadez bölgesinde yaşayan Agadez sultanı İbrahim Oumarou (Ömer), bir Osmanlı torunudur.
Başbakan Erdoğan’ın Afrika turunu büyük bir heyecanla değerlendiren Oumaru "bu ziyaretten şeref duydum, çok duygulandım. Bu ziyaret dostluklarımızı, akrabalıklarımızı geliştirecek." şeklinde konuştu.
Osmanlı dendiğinde gözlerinin içi gülen ve yüzyıllar sonra atalarının geldiğini söyleyen Agadez Sultanı Oumarou TRT Haber ekibine tarihi akrabalıklarını anlattı.
"Yüzyıllar önce Nijerli kabilelerinden Tuaregler arasında birliğin dağıldığını" söyleyen Agadez Sultanı, "o zamanlar 300 kişilik bir heyet hakem için Osmanlı’ya gitmiş. Bir yönetici atamalarını istemişler. Rivayete göre padişahımız cariyelerinden bir oğul vermelerini istedi. Afrikalı bir cariye Yunus isimli oğlunu verdi." diye Osmanlı ile olan tarihi geçmişi dile getirdi.
Cihan devleti Osmanlı, takvimler 1405 yılını yani Yıldırım Beyazıt dönemini gösterdiği zaman, bu olayla birlikte Afrika’daki en uzak toprağına yerleşmiş oluyordu.
İşte Agadez Sultanı İbrahim Oumarou da o zaman bölgede yönetici olarak atanan Yunus Sultan’ın soyundan geliyor.
Ve Osmanlı’ya saygıdan dolayı sadece Nijer’in Agadez şehrinde kent yöneticisi kendisini Sultan olarak ifade ediyor.
Agadez Sultanı İbrahim Oumarou daha önce İstanbul’a gelmiş ancak yoğun programı dolayısıyla Topkapı Sarayı’nı gezememiş.
Bunu dile getiren Agadez Sultanı "Belki İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı’nın daveti ile Topkapı Sarayını ziyaret etmek isterim" diyerek Kadir Topbaş’a da mesaj göndermiş oldu.
Agadez’de bir fahri konsolosluk açılmasını isteyen İbrahim Oumarou, ayrıca Nijer için Türkiye’nin Tarım projeleri geliştirmesini dile getiriyor ve ekliyor: "Ülkemizde kronik bir yetersiz beslenme söz konusu... Bu bizim için çok önemli."
İŞTE BAŞBAKANIMIZIN AFRİKA ZİYARETİNDE SÖYLEMİŞ OLDUĞU; “SÖMÜRÜ DEĞİL, KARDEŞLİK İÇİN BURADAYIZ!” SÖZÜ, ÜZERİNDE DURULMASI GEREKEN VE BÜTÜN DÜNYAYI SEVİNCE GARK EDEN BARIŞLA DOLU BİR SÖZDÜR!
GERÇEKTEN DE;"BİZ AFRİKA’YI SÖMÜRENLER GİBİ DÜŞÜNMÜYORUZ. BİZ SÖMÜRÜ ANLAYIŞINA KARŞI KARDEŞLİK NASIL OLUR ONU GÖSTERMEK İÇİN BURADAYIZ. BİZ AFRİKA İLE SÖMÜRGECİ BİR MANTIKLA TEK TARAFLI OLARAK DEĞİL, KARŞILIKLI FAYDA TEMELİ İLE İKİ TARAFLI KAZANÇ ELDE ETMEK İSTİYORUZ. BİZ NİJER’DE ONUN İÇİN VARIZ. BİZİM DERDİMİZ BURALARIN PETROLÜ, ALTINI, ELMASI BUNLARIN ÖTESİNDE, BİZ KARDEŞLİĞİMİZİ DOSTLUĞUMUZU ON YILLARCA BURADA OLUŞTURULAN SÖMÜRÜ ANLAYIŞINA KARŞI KARDEŞLİK NASIL OLUR, ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİ NASIL OLUR BİZ BUNU GÖSTEREBİLMEK İÇİN NİJER’DEYİZ" SÖZÜ, HERKESİ DUYGULANDIRMIŞ VE İHMAL EDİLMİŞ, SÖMÜRÜLMÜŞ BİR ÜLKE OLAN AFRİKA İLE KARDEŞLİK BAĞLARININ PEKİŞMESİNE BİR VESİLE OLACAKTIR!
Sayın Başbakanımızın konuşmalarının satır başlarını bir hatırlayalım;
"Afrika’da hala 16 iş kolumuz faaliyet gösteriyor. Nijer ile ilişkilerimiz devamlı artış gösteriyor. 2009’dan bu yana artış görüyoruz. 2009’da 11 milyon olan ticaret hacmimiz 2012’de 34 milyon dolara çıktı, son iki ayda bu rakam 39 milyona ulaşmış vaziyette. Bunu daha ileriye taşımamız gerekiyor.
Şu anda Nijer’in çok çok önem verdiği ama farklı ülkelerin ilgilenmediği barajlar konusunda sıkıntısı var. Burada girişimcilerimiz barajlara girebilir. Hidroelektrik santraller konusunda buraya girebilirsiniz. İçme suyu kullanma suyuna buraya girebilirsiniz. Afrika’da halen 26’sı sahra altı Afrika’da olmak üzere toplam 31 büyükelçiliğimiz bulunuyor. 2013 yılında da Çad, Cibuti büyükelçiliklerimizin faaliyete geçmesi ile bu sayı 34’e ulaşacak. Bizim bu çabalarımızın yanında Afrikalı kardeşlerimizin de karşı adım atmasını bekliyoruz." (10 OCAK 2013)
YORUMLAR
“Viyana’da kardinal külahı görmek yerine, Osmanlı sarığı görmeyi tercih ederiz.”
Bu sözün aslı 'Konstantinopolis'te Latin külahı görmektense Türk sarığı görmeyi tercih ederim' olarak geçmekte ve söyleyen de Bizansın Büyük Dükü Loukas Notaras (XV yüzyıl ortası). Şehrin devamı için Katolik yardımı almaya çalışırken Ortodokslardan gelen tepkiyi yatıştırmak üzere telaffuz edilmiş. Aynı sözün 1483 - 1806 tarihleri arasında Kutsal Roma İmparatorluğunun resmi olmayan başkenti Viyana için tekrarlanması biraz zor, zira o dönem için Viyana halihazırda katolik bir şehir.
Bir de Nijer'e Afrika'nın en uzak yeri demek ne kadar doğru bilmiyorum. Saygılarımla.