- 312 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
SANAT ESERLERİNİN KIYMETİNİ BİLMELİYİZ ...
SANAT ESERLERİNİN KIYMETİNİ BİLMELİYİZ...
Saygıdeğer gönül dostlarım: Sevgiler, selamlar ileterek sanat eserlerinin değerlerinin bilinmesi, hassasiyetini paylaşmaya devam ediyorum. Bu konu aslında tarihle bütünleşmeli diye düşünenler olabilir. Yani tarihi eserlerin yok edilmemesi için kıymetinin de bilinmesi gerektiği görüşüne katılıyorum. Ben bu konuda araştırmalarımı sürdürmeye devam ediyorum, hazırlık yapıyorum.
İstanbul da minyatür Osmanlı parkını ziyaret ettiğimde minyatür maketlere baktığım da adeta tarihe bir gezinti yapmış oldum. Her maketin başında kart takılınca bilgisayar programlı anlatımlar. var. Çanakkale, Eceabat, Haymana,
Zafer anıtı, Dumlupınar şehitliklerini ziyaret ettiğimde geçmişte yaşanan bir çok savaşlar gözümün önünde canlandı. Ziyaretleri mi daha önce paylaştım.
Tarihi eserlere sahip çıkalım koruyalım konusunu başka bir yazı metnim de işleyip, paylaşıma sunmaya çalışacağım. Çünkü bu konu da derin bilgiler gerekiyor. İlçemizin birinde tarihi ahşap bir camiyi ziyaret edip, namaz kıldım.
İnanın baştan sona ahşap yapıda metal olarak bir çivi dahi kullanılmamış. Bu ustalık beni hayretlere düşürdü. O günün imkanlarıyla bu günkü kıyaslanmaz.
Günümüzde de çok güzel, kalıcı sanat eserleri gözlerle görülüyor, ruhları okşuyor. Usta erkeklerin, hünerli bayanların el emek göz nuru çalışmaları zaman zaman halkın huzurunda sergilenmekte, satışa arz edilmektedir. Yeni yapılan binaların dekor, aksesuar çalışmaları gönülleri fethediyor. Geçmişte dikilip bu günlerde bizlerin hizmetine sunulan ağaçlardan neler üretilmiyor ki.
Sedir, çamların, cevizlerin daha ismini sayamadığım diğer yetişkin her ağacın ortasından bölünerek yapraklar halinde ham suntaların üzerine pres ile yapıştırılarak mobilya modellerinin artmasına vesile olmaktadır. Bazı ağaç da budak izleri bile dekor vermektedir. Nice emektar ustalarımızın hakkını yememek lazım. Her işin ehli, sanatkarı olduğunu kuşaklara da aktarmalıyız.
Sanayi ürünleri teknolojinin de katkılarıyla gün geçtikçe daha da gelişiyor.
Ev kadınlarının hünerli ellerinden çıkan el emek göz nurlarından da sırasıyla anlatmak gerek. Kendi imkanları ile bir çok iş yeri açıp başkalarının da para kazanmasına vesile olan hanımefendileri kutluyorum. Taktire şayan o kadar çok hanımefendi var ki zamanının bir dakikasını bile boş geçirmek istemez.
Çeyiz dükkanlarına alış veriş için girdiğimizde gözlerimiz kamaşıyor neyi alacağımızı şaşırıyoruz. Bunca güzelliklerin bizlere sunulmasına vesile olan kapalı kapılar ardında ki hünerli hanımefendilere, beyefendilere hürmetlerimi iletiyorum. Sanayi üretiminde ki tüm çalışanlara kolaylıklar diliyorum. Allah cümlemizi görünür, görünmez kazalardan, belalardan korusun.
Sanat eserlerini saymakla bitirmek zordur çünkü her geçen gün yenileri ekleniyor. Ben bu anlatımda yüzeysel davrandım inceliklerine değinmedim. Sözlerin özü olan şiirlerimde de bazılarından mesaj vermeye çalışıyorum. Üreticilerin haklarını koruyarak sanat eserlerinin de değerleri bilinmelidir. Ben kolaylıklar, hayırlı, bereketli kazanç dileklerimle hoşça kalınız diyorum.
***** SANAT ESERİ *****
Ham madde petroldür şerit dizilir,
Birbirine geçer başı büzülür,
Orta göbeğine harfler yazılır,
Hasır çantalar da sanat eseri.
Budaksız tahtalar bir bir çakılır,
Her iki tarafa ayak takılır,
Zımpara yapılır, cila dökülür,
Ağaç sofralar da sanat eseri.
Cevizin, çamların içi yontulur,
Boyutuna göre desen atılır,
Aksesuar gibi elde tutulur,
Sehpa oymalar da sanat eseri.
İpliğe yön verir hünerli eller,
Değeri artırır yazma da pullar,
Nakışa dönüşür farklı modeller,
Çeyiz oyalar da sanat eseri.
Ressamlık, mimarlık, ustalık başka,
Şairlik, yazarlık sürükler aşka,
Zeki de yetenek olsaydı keşke,
Hattat boyalar da sanat eseri.
***** S A N A T S A *****
Türkçenin özünden kopmamalıyız,
Yabancı kelime sokmamalıyız,
Manasız sözcüğe bakmamalıyız,
Sahip çıkmalıyız şiir, sanatsa.
Düz yazı yazmaktan kaçınmalıyız,
Aruzla, vezinle açılmalıyız,
Hece, kafiyeye taşınmalıyız,
Sahip çıkmalıyız şiir, sanatsa.
Cümlenin özünü araştıralım,
Tarih sayfasını karıştıralım,
Anlamlı harfleri buluşturalım,
Sahip çıkmalıyız şiir, sanatsa.
Ben şairim diyen kalem tutuyor,
Derleyip, toplayıp hile katıyor,
Yad el karışıyor,Türkçe batıyor,
Sahip çıkmalıyız şiir, sanatsa.
Zekinin kültürü olmasa bile,
Asla düşünemez yanlıştır hile,
Önemli konuyu alalım ele,
Sahip çıkmalıyız şiir, sanatsa.
Ispartalı Zeki Çelik TÜRKİYE İLESAM il temsilcisi.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.