- 550 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Kavga
Kavga
Kavga: TDK Güncel Türkçe Sözlük
1. isim Düşmanca davranış ve sözlerle ortaya çıkan çekişme veya dövüş, münazaa.
Bu manada "Kavga" üzerine düşündüm, gözledim, değerlendirdim, yazıyorum!
Kavga, hep vardı ve insanlık nihai tekamülünü bulana dek olacaktır.
Kavgasız bir toplumun oluşması ( gelişimini tamamlamış, kemale ermiş olması; bu Cennet misal bir idealdir) mümkündür ama süreç tamamlanmalıdır. "Altınçağ" olarak anılan insanlığın gerçek manada "İnsan" olduğu, tekamül ettiği, bir deyişle evrimini tamamladığı zaman kavgasız bir toplumu görebiliriz.İnşallah.
Günümüzdeki kavgaların nedeni geçmişe dayanır. Psikolojide sorunların kaynağını çocukluğa inerek arama gibi toplumsal sorunların kaynağını da geçmişte aramalıyız! Günümüzde en fazla "Kavga" konusu olan şeyler nelerdir. Din, dil, ırk, ideoloji, hayat felsefesi.
Dine dair kavgaya neden olan nakli bilgilerin tamamı "Orta Çağ" dan kalmadır. Yeni bir din de kitap da gelmeyeceği o zamanın bilgisinde belirtilmiştir.
Irk konusundaki öğretilerin dahi hatırı sayılır kısmı dinseldir. "Seçilmiş ırk" söylemi! Kökeninde "Üstün ırk" söylemi vardır. Irk kavgası, insanların bilinçlenmesi ve ırkçılığın hoş karşılanmaması nedeniyle Dünya’da eski gücünde değil, sadece geri kalmış toplumlarda etkisini sürdürüyor!
Dil konusundaki sorunu iletişim araçlarının gelişmesi ve teknolojik imkanların kullanılması kavga nedeni olmaktan çıkarıyor (geri kalmış toplumlarda devam etse de).
İdeolojik yaklaşımlar ise en zayıf dönemine girdi. Bu ideolojilerin de yeni olmadığını söyleyebiliriz. En yenisi bir asırlık. Bu zamanda bir asır uzun sayılır! Çabuk eskiyor ideolojiler!
Hayat felsefesi üzerinden yapılan kavgaların nerdeyse tamamı önceki saydığım din, dil, ırk ve ideolojiler üzerine çekilerek yapılıyor. Birileri diğerinin kılık, kıyafetine karışmayı kendinde hak görüyor, diğeri kılık, kıyafetini din üzerinden savunmak zorunda kalıyor. En fazla kadınların mağdur edildiği bir alandır bu. Kadınların baş örtülerine karışıldı, kadınlara pantolon giyme yasağı vardı. Baş örtüsü konusundaki kavga henüz devam etse de pantolon yasağı kalktı. Bunun nedeni kadınların pantolon konusunda birleşebilmesi oldu. Baş örtüsü konusunda bölündükleri için o konuda sürünceme yaşandı. Kadınlar topluca pantolon giyip işlerine gitme eylemi yaparak bu yasağı aştı. Ve yasak kalktı. Şimdi komedi gibi anlatıyorum. Önemlidir, pantolon kavgasında din alet edilmedi. Kadınlar topluca hareket etti!
Hayat felsefesi kavgasında zikredeceğim en önemli husus menfaat ve cukka kavgasıdır ki bu en zalimane olanıdır. Bediüzzaman bu konuda uyarmış "Sen çalış ben yiyeyim" Bu dahi önce saydığım kutsallar; din, dil, ırk, ideoloji üzerinden yapılıyor. Perde arkasında cukka ve menfaat saklanır ve vizyonda yukarda saydığım (din, dil, ırk, ideoloji) yer alır! Yani ideoloji ve idealler bahane cukka şahane! Bu maksatla yapılan planlar saymakla bitmez, ihtilallerden tutun ideolojilerin kutsallaştırılmasından, terörün tırmanması, toplumun korku halinde tutulması, insani zaaflar, tarihsel gazlar ve diğer dahiyane buluşlar. Sosyal ve yardımlaşma alanlarına varana dek. Her şey cukka için bahane olabilir!
Bu kavgalar nasıl yapılıyor, kimler bu kavgaların içine, kimler için yapılıyor?
Kavgalar toplumda her kesime yayılmış durumda! Çoğunluk, kendi gücü ve etkisi dahilinde kavga içinde yer almayı kendine görev olarak almış. Kavga tüm toplumsal değer ve araçlar üzerinden yapılabiliyor! Birey kendi kontrolünde olan aracı kendi taraftarına haksız bir şekilde sunarken bunun "Haram" ya da "Kötü" olduğunu düşünmüyor. Yandaşıysa sorun yok! Kamunun ortak malı olan değerlerin kullanımında adaleti sağlamak zorlaşıyor! Kimler için yapılıyor? sorusuna da kısaca toplumda kendi grubunu oluşturabilmiş egemenler için yapılıyor denebilir. Bu egemen grupların çeşitliliği malum. Kullandıkları argümanlar ise bildik; din, dil, ırk, ideoloji. Bu kavgaların yansımalarını sosyal medyada ibretle izliyorum. Bir şekilde menfaat elde etmiş olanlar, karşılığını vermek istedikleri için menfaat elde ettiği grubun karşısında olanlara "Ver yansın" ediyor. Bu kavgalar bazı komedi gibi de oluyor. Yeterli bilgisi olmadığı halde sırf taraftarlığından abuk sabuk söz söyleyenler ve yazanlara sık rastlanıyor.
Son tahlilde; kavga eden toplumların nihai "Altınçağ" hedefine henüz ulaşmadığını söyleyebilirim. Kavgaların bitmesi ve karşılıklı hesapların yeni kavga zemini "Karma" oluşturmaması için dua ediyorum. Denge olana dek kavga olur ki bu hiç hoş değil. Seyretmek de hoş değil, içlerine girmek, kavgada taraf olarak yer almak arifler açısından felaket olur.
Saygılarımla,
Ahmet Bektaş
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.