- 348 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
KARA AVRUPASI VE ANGLO-SAKSON DEVLET ŞEKLİ İLE POLİTİKALARI
KARA AVRUPASI VE ANGLO-SAKSON DEVLET ŞEKLİ İLE POLİTİKALARI
Anglo-Sakson(İngiliz) ve Kara Avrupası Hukuk ve Devlet Şekli Ayrımı
Angles ve Saxon germen kabilelerinin birleşmesinden Anglosakson terimi türemiştir. Norman İstilası’ndan sonra Anglosakson sözcüğü İngiliz anlamında kullanılmaya başlandı.[2] Anglosakson tabiri günümüzde İngiliz soyundan gelen[3] beyaz ırkları tanımlamakta kullanılır. İngiliz sözcüğü, Anglus (İngilizce: Angle) sözcüğünden gelir.
Anglosaksonlar, Anglus, Sakson ve Jüt karışımı bir Cermen halkı.
Almanya, İtalya, Fransa, Avusturya gibi Kara Avrupası devletlerine karşı İngiltere, İsveç, Norveç,Danimarka, Hollanda, İspanya bir birlik oluşturmuştur.
Anglo Sakson hukukunu monarşik parlamentarizm hukuku olarak tanımlayabiliriz. Yine İngiltere, Hollanda dört ayrı devletin oluşturduğu birlik devletidir. Bayraklarında haç sembolü vardır. Ortak siyasi politika izleyen devletlerdir.
Osmanlı Devleti monarşik parlamentarizmi işletemedi,sürdüremedi. Anglo-Sakson birliği hukuku yerine Kara Avrupa hukuku olan Fransız idari sistemini tercih etti. Anglo-Sakson devletlerde feodal devletler vardı. Osmanlı Devlet Yapısı ve Zihniyeti özel mülkiyet ve feodal yapılara izin vermeyen bir sistemdi. Anglo-Sakson hukukunu devlet sistemini kabul etmek demek Kara Avrupası Hukuku’nu ve Politikası’nı ret etmek demekti.
Anglo-Sakson Devlet Şekli ve Politikasını tercih eden İngiltere’nin peşine takılan Osmanlı Devleti, tüm Balkanları 1912 yılında kaybetti. Bu nedenle Kara Avrupası Hukuku ve Politikalarına yöneldi. Almanya’nın yanında yer almak zorunda kaldı. Almanların sayesinde Balkanlardaki bir kısım toprakları geri almayı başarmak istedi.
Kısaca Anglo Sakson devletler krallıklı devletler, Kara Avrupası Hukuklu devletler krallıksız demokratik parlamenter sistemli devletler olarak ayırabiliriz. Irk olarak her iki blok aynı ırktandır. Ayrıştıran yönetim ve hukuk tercihleridir.
Anglo-Sakson devlet ve hukuk felsefesi: krallık yönetimlerine saygılıyız. Bazı milletlerin din ve ırki, ırsi yapıları demokratik hukuka uygun yaşama elverişli değildir. Onların gayri insani yaşamasına saygı duyarız.Onlar kendi aralarında istediği hukuk kuralları ile yargılama yapabilir. Ancak Anglo-Sakson ve Hristiyanları haksız bulan yargıda bulunursa onların mahkemelerin verdiği karar gerçersizdir. Örnek Taliban Yönetiminin krallık getirmesine, kadın ve erkek eşitliğini kaldırmasına izin vermedir.
Fas’ta da hem krallık hem de demokrasi var. İran’da ise dini vesayetli demokrasi var. Pakistan’da federal parlamenter anayasal cumhuriyet var. Bangladeş’te üniter parlamenter sistem, cumhuriyet var. Malezya 13 eyaletten oluşan, “parlamenter monarşi” ile yönetilen federal bir devlettir.
Abdullah Bedeloğlu
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.