Duyulmasını istediğimiz bir sevgi mesajı iletmek istiyorsak, bunun gönderilmesinden başka çare yoktur. Bir lambanın yanmaya devam etmesini istiyorsak, ona sürekli gaz doldurmalıyız. (Teresa Ana)
Paylaş
"URUMEVLEKLİ HACI RESUL AĞA *" isimli şiir 23.10.2024 19:34:53 Edebiyatdefteri.com Web Zamanında Edebiyatdefteri.com Sunucularına Yüklenmiş/Güncellenmiştir.
Edebiyatdefteri.com sunucularına yüklenen veya güncellenen şiirler web zaman damgası ile işaretlenir. Web zaman damgası ile işaretlenen şiirleri sertifika zamanında yer alan bilgilere göre doğruluğunu taahhüt eder.
Detaylı Bilgi İçin Tıklayın.
URUMEVLEKLİ HACI AĞA Aslını sorarsan, Turan’ın Oğuz soyu. Kök Oğuz’un “güçlü, kuvvetli” Kızık boyu… O da içmişti Altaylar’dan erlik suyu. Türk bu ; bir huylunun hiç değişir mi huyu…
Hedef, düşmanın doğu yanını vurmaktı. Kuşatmayı, dışarıdan vurup yarmaktı. Bir yandan gavurun cesaretini kırmak, Mahsur kalan halka da yardıma varmaktı…
Saldırdı Hacı Ağa,düşmana kavuştu. Gavurun kimi sıvıştı, kimi savuştu. Yetmezdi…“Yettim” dedi bir ses gerilerden, Seslenen er ; Nizipli Hanifi Çavuştu…
Hanifi Çavuş dediğin, bir er kişiydi… Urumevlekli’ye destek o’nun işiydi… Onca yolu çıkıp gelmişti, cihat için, Çetesiyle birlikte yirmi bir kişiydi…
Akını bıraktı çete, gece gizlendi… Düşmanın hareketleri bir bir izlendi… Seher vakti ; Allah-u Ekber sesleriyle… Cünüt Dağı’nın dört bir yanı temizlendi… NAFİ ÇAĞLAR KIZIKBEYİ
Yetti benim Hacı Ağa’m da yetti, Zalım gavurun ettiği de yetti...
Yetti benim Hacı Ağa’m da yetti, Düşman neferleri bir bir gitti..
'Nafiz Tançağlar' 2 Kasım 2008 Pazar 15:15 Kocasinan/Bahçelievler/İstanbul
* [ italik ] Urumevlekli Hacı Ağa ; Antep çete reislerinden.. [ /italik ]
Hayatı ; Milis Asteğmen ; Gaziantep’in Ş.Kamil ilçesine bağlı Taşlıca (Urumevlek) köyündendir. Müdafa-i Hukuk Cemiyeti’nin, Antep’te semt resileri belirlendikten sonra, semt reisleri belirlenirken,Antep etrafında Cünüt Dağı ve çevresinin kendisine verilmiş olması gerekir. Çünkü Urumevlekli Hacı Ağa Cünüt Dağı çevresinde savaş- mıştır. Ayrıca daha savaşın başından beri, görevli olduğu bilinmektedir. Bununla birlikte Taşlıca Cünüt Dağı’na yakındır. (Kaynak ; Kızık Boyu Cilt 1 Karataş Kızık – ları s. 324) / Nafi Çağlar Hacıömerli ) “Urumevlekli Hacı Ağa Cünüt Dağı ve çevresini savunmuştur. Özellikle Antep’in 2.kuşatılmasında Nizipli Hanifi Çavuş ile birlikte, 40-50 kişilik çetesiyle, Cünüt Dağı’ ndaki milli kuvvetlerle irtibata geçilmiş ve düşman sarılarak Hacıbaba, Çıksorut, Kuşçudağı ve Cünüt Dağı tamamen kurtarılmıştır. Ayrıca düşman kuvvetlerinin Çakmak Yurtları’nı, Perilikaya ve Salavat Tepeleri’ni terk etmesi sağlanmıştır.” (Kaynak ; Gaziantep Savunması s.160 / Ali Nadi Ünler ) 17. yüzyılda Antep bölgesine yerleşmiş ve yerleşenlerin yine önemli bir kısmı “Oturak-Kızık” adı ile anılmıştır. Oturak-Kızıklar, Sultan İbrahim devrinde (1639-1648) Antep bölgesindeki Oğurca, Damlaluca, Çay-Kuyu, Sakal, Kara-Dinek, Yalan-Kaz, Üç-Kilise ve Taşlıca adlı köyler ile Antep şehrinde ve yine Antep’e bağlı diğer bâzı köy ve kasabalarda yaşamışlardır. Bunlardan başka Mihmadlu ve Boz-atlu obalarının da Kızıklar'a ait olduğunu biliyoruz. Bu bölge, 19. yüzyılın sonlarına kadar kendi adları ile anılan idârî bir yöre (nâhiye) hâlinde kalmıştır. Bugün ise hâlâ kendi adlarına âit yerleşim yerleri muhâfaza edilmektedir. (Oğuzlar s.224 Faruk Sümer )
Sitemizde daha iyi hizmet verebilmek için sitemizde çerez kullanılmaktadır.