"ÖLÜYORUM SESSİZCE" isimli şiir 19.9.2024 22:36:48 Edebiyatdefteri.com Web Zamanında Edebiyatdefteri.com Sunucularına Yüklenmiş/Güncellenmiştir.
Edebiyatdefteri.com sunucularına yüklenen veya güncellenen şiirler web zaman damgası ile işaretlenir. Web zaman damgası ile işaretlenen şiirleri sertifika zamanında yer alan bilgilere göre doğruluğunu taahhüt eder.
Detaylı Bilgi İçin Tıklayın.
Zamanı mekanı yok, aşk ferman dinlemez ki İçimdeki sevdayı kimseler bilemez ki *Misk-i amber kokulum yanıma gelemez ki Kaderim bana küstü, ölüyorum sessizce
Aylar, mevsimler boyu yollarını gözledim Bir bilsen kara gözlüm, seni nasıl özledim Çıkarıp yüreğimi, ateşlerde közledim Bahtıma zulüm düştü, ölüyorum sessizce
Yaşamadı sevgimiz, nefes dahi almadı Kesildi damarımız, canda takat kalmadı Kahpe feleğin işi, bir gün olsun salmadı Cana kor ateş düştü, ölüyorum sessizce
Tende ilaç aradım, bulamadım habibi * Yarama çare olmaz,neyleyeyim tabibi Gonca gülüm, ay yüzlüm gönlümün tek sahibi Sevdama hayal düştü, ölüyorum sessizce
Adım çıkmış bir kere, savunamam kendimi Bilet kesilmiş çoktan, buldum derken dengimi Yorulmasın kimseler, hazırladım kabrimi Ayrılık bana düştü, ölüyorum sessizce
Vecdi Murat SOYDAN (Yaşanmamış Aşkların Şairi) 23/03/2017, Isparta
*Misk-i amber : Eşi, benzeri olmayan güzel bir koku * habip : Sevilen, sevgili.
Misk, bir tür erkek ceylan tarafından üretilen güzel kokulu maddedir. Aynı zamanda erkek misk geyiğinin vücudundan çıkan, kokusu hoş ve kuvvetli, yağlı bir salgıdır. Salgı, geyiğin karnının alt tarafında bulunan salgı bezinden gelir. Misk salgısına koku veren ana madde, muskon organik bileşiğidir.
Ceylan dışında, bazı farklı hayvanlardan da üretilebilir (örneğin misk kedisi). Asya kıtasında yaşayan bir tür keçiden üretilen misk, en bol olan ve en çok kullanılan türüdür. Bugün sentetik olarak da üretilen misk, özellikle Orta doğu ve İslâm kültüründe fazlasıyla bilinen ve değer verilen bir kokudur. Kur’ân'da cennette bulunduğu anlatılır.
Misk, parfüm yapımında esans ruhu olarak, koku ve renk vermek için kullanılır. Misk elde etmek için, geyiğin salgı yapan bezleri, bulunduğu yerden çıkarılarak kurutulur. Bu bezlerin büyüklüğü, iri bir yumurta büyüklüğünü geçmez.
En iyi misk, Tibet'te yaşayan geyiklerde bulunur. Doğu ve Orta Asya'da yaşayan misk geyiğinin yüksekliği 55 santimetreyi geçmez. Küçük yapılı bir hayvandır. Etinden ziyade parfümcülükte kullanıldığından, misk üreten bezlerini almak için avlanır. Sayıları süratle azalmaktadır. Esasen misk elde etmek için avlamak gerekmez. Normal olarak hayvan misk salgısını kendiliğinden salgılar. Salgının rengi, siyahtan ayırt edilmeyecek şekilde koyu kahverengidir. Biriktirilip kurutulduktan sonra işleme tabi tutularak misk esansı elde edilir.
Misk kelimesi Kur'ân-ı Kerim’in şu âyetinde geçmektedir:
Mutaffifîn-22-26: Muhakkak ki ebrar olanlar, elbette ni'metler içindedir. Tahtlar üzerinde (oturup) seyrederler. Sen, ni'metin pırıltısını (sevincini), onların yüzlerinde görüp Onlara, mühürlenmiş (sadece kendilerinin açacağı) halis şaraptan sunulur (içirilir). Onun (o şarabın) sonu misktir (şahane misk kokusudur). Ve yarışanlar, artık bunda (bunun için) yarışsınlar.
Hadîslerde iyi ve güzel huylu salih insanlar, miske benzetilmiştir:
“İyi bir sohbet arkadaşı misk satıcısı gibidir, sana misk vermese bile kokusu bulaşır. Kötü bir sohbet arkadaşı da körük çekene benzer. Tutuşturduğu ateş seni yakmasa da, üzerine dumanı bulaşır.”
(alıntı)
Sitemizde daha iyi hizmet verebilmek için sitemizde çerez kullanılmaktadır.