Sâid Nursiʼye hiciv yazmış Âkifʼim güya Onları birbirine, düşürmek boş bir rüya
Şiirin muhâtabı, ayân beyân ortada Sâid saklı değil ki sondaki üç noktada
Kitâb-ı İlâhîyi üstâd payimâl etmez Âkif bu şenaati, asla ona mal etmez
Sâidʼim hiç etmedi, Şeriatimi murdâr Onu yere atarak kirletense bir serdâr
Kutsal Kâbetuʼllâha hakaret etmez Üstâd Ki bu ,,ilâhî mekân’’ ümmete bâki bünyâd
Secdeye giden bir baş kıbleye tükürür mü? Kabe örtüsüne de salyayla sümkürür mü?
Hele hele de ,,Sâidˮ yapar mı böyle bir şey Buna tenezzül eden birkaç tane dinsiz bey
Başından sarığını dahi çıkaramadın Yılan gibi dilini yutup hıçkıramadın
Tenine dokunanlar geberdi gitti dostum Bir Fatiha yerine hepsine lanet kustum
Şâir Âkifʼi düşman edemezsin Sâidʼe İkisi gökten inmiş, nûrla dolu mâide
Biz bir budun etini yeriz siz de kemiği Yüzünüzde âşikâr, kelbin jesti mimiği
Bu iki sofrada balık, yeriz siz de kılçığı Ekmeğe bal süreriz, siz de sulu balçığı
Nûr deryâsından çıkmış balıklar göze şâfi Onu Hakkʼa açmaya, ,,Asay-ı Musaˮ kâfi
Risâleler deryâdır, Safahat dev dalgası Ortak noktalarıysa bir hakikat kavgası
Beyninizi çürütmüş düşmanlık ve dinsizlik Gerçeği teşviş etmek vicdanen bir densizlik
Bu muhteşem şiiri ,,Üstâdaˮ yamama hiç Yamayanın başına durmaz iner bu çekiç
SAFAHATʼIN dilini, anlamadığı açık Aralarına fitne sokmak istiyor kancık
Bu dava adamları devdir her düşüncede Koca bir ömür geçti sürgünle işkencede
Ne kadar da çok kansız varmış vatanda şaştım Bunlarla gecegündüz ,,kalemleˮ çok savaştım
Sen rahat uyu Âkif! Yüce kalemin bende Ruhun, düşüncen ve elemin bu bedende
S / ÂYE(18:35) 27 Mart 2012 / Wuppertal / Almanya
Kelimeler: mâide: Sofra (Bu kısımda anlatılan ilahi sofrada mumin bal yer; kafirler bunu bırakıp sulu balçık yer) Asay-ı Musa: Sâid Nursiʼnin bir kitabı bünyâd: temel şâfi: şifa veren kelb: köpek teşvîş: karıştırmak, bozmak
(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.
Şiirlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
MEHMET ÂKİF ve SÂİD NURSİ şiirine yorum yap
Okuduğunuz şiir ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
MEHMET ÂKİF ve SÂİD NURSİ şiirine yorum yapabilmek için üye olmalısınız.
Sevgili Saidi Nursi hazretleri vatan sever bir gazi alim ve velidir, onu nasıl sevmeyiz o nasıl Mehmet Akifi sevmez. Mehmet Akifte o mübareği severdi eminim . Sevgili Mehmet Akif Ersoysa bir alim hafız vatan şairi onların amacı iman islam ve vatandı.bu vatanın vatansever imanlı değerli vatan evlatlarıdır.
Şâir Âkifʼi düşman edemezsin Sâidʼe İkisi gökten inmiş, nûrla dolu mâide
Evet ikiside gökten inmiş çooook yüce rulu şahsiyet bizlerin kutsi değerlerimizdir onlara dil uzatmaya kimin dili uzanırki. Karakamaya ayırmaya kimsenin gücü yetmez. Sevgili, değerli flozof yüreğine sağlık çok güzeldi kutlarım seni ve o değerli yüreğini ayakta alkışlıyorum. Selamlar Saygılar.
Fatih Kürsüsünde ; “Hamasî Şairimiz Midhat Cemal’e” ithaf edilen bu uzun manzume 1914 yılında Safahat’ın dördüncü kitabı olarak yayınlanmadan önce, Sebil-ür-Reşad mecmuasında, 27 Haziran 1329 (1913) - 10 Temmuz 1330 (1914) tarihleri arasında tefrika edilmiştir. Eser iki bölümden meydana gelmektedir: “İki Arkadaş Fatih Yolunda” ve “Vaiz Kürsüde.” Mesnevi nazım şekliyle ve aruzun Mefâilün/Feilâtün/Mefâilün/Feilün (Fa’lün) kalıbıyla yazılan eserin sonu dua ile tamamlanmıştır.Fatih Kürsüsü’nde adlı manzume, tıpkı Süleymaniye Kürsüsü’nde olduğu gibi, yapı bakımından giriş, gelişme ve sonuç bölümleri olan bir tahkiyeli eser görünümündedir. Buna göre, “İki Arkadaş Fatih Yolunda” başlıklı kısım eserin giriş, camideki vaaz gelişme, dua (didaktik karakterli) ise sonuç bölümünü oluşturur. Eserde anlatıcı, vaaza kadar şair, devamında ise kürsüdeki vaizdir. “İki Arkadaş Fatih Yolunda” adlı bölümde şair ve arkadaşı arasında geçen uzun konuşmaya yer verilmiştir. Manzumede sözü edilen “arkadaş”, büyük bir ihtimalle, Mehmet Âkif’in dostlarından olan ve eserini de ithaf ettiği Mithat Cemal olmalıdır. Nette Böyle bir yorum bulmuş olmama rağmen.Bu şiir Ham softalara yazılmış Bir zihniyet'e karşı duruş şiiridir.Kişiye mal edilerek Oldu bittiye getirilemez.Zira Her konu Bir noktadan tecelli etsede Aynılarını tel'in için yazılır.İslam kişiyi değil İnananların tümünü ilgilendiren bir Konudur.Mehmet Akif.Allah ondan Razı olsun.Bunu hepimizden daha iyi deruhte ececek bir kapasite ve basirete sahiptir.Bu vesile ile tekrar teşekkür ederim.Soner Can.
Harka bir savunma mükemmel bir kıyas ve Olabildiğince sarih bir şiir.Ölümsüzlüğe yol alan Ecdadımızı anlamakdan aciz olup onlara tan edenlere de mükemmel teşbihlerle verilmiş cevaplarla bezeli şiire Hayranlığımı bırakırken.
Kutsal Kâbetuʼllâha çifte sallamaz Üstâd Ki bu ilâhî mekân, ümmete bâki bünyâd
Teşbihinizden.Üstad'a Hayvan dediğiniz kanaati ile karşınıza çıkılmasından endişem ile buraya Bir müdehalenin yerinde olacağı kanaati ile.Sevgi selam ve Muhabbetlerimi bıraktım sayfanıza.Elinize sağlık.Ömrünüze bereket.
yeğinadnan tarafından 3/28/2012 2:57:06 PM zamanında düzenlenmiştir.
Bazı çevreler sayfamın altına eklediğim Akifin şiirinin Said Nursiye yazıldığını idda ediyor. Üstadı zayıflatmak için Safahatta geçen bu şiiri Mehmet Akif Üstada yazmamıştır sizin de belirttiğiniz gibi. Bu iftirayı atanlar, şiirin muhtevasından hareketle şiirin Üstada yazıldığını idda ediyor. Ben de şiirin manasından, hatta kullanılan kelimelerden hareketle bunun böyle olmadığını belirttim. Şiirimin içeriği muhteva ve kelime olarak Mehmet Akifin şiirine paraleldir. Okuyanlar bu iki şiiri beraber okuduğunda, konuya vakıf olsunlar istedim. Sizin demek istediğinizi anladım. O kelime değiştirebilir.
Sevgili kardeşim.Maksattan da ;Hasıl olan cevaptanda murat edileni anlamış değilim.Ve lakin dikkat ederseniz ne dediğimi anlayacaksınız.Sizin şiirinizde.Üstad ı İşaret etmeniz sizi zor durumda bırakır.Korkusuydu bendeki.Mevla yüreğinizce versin.Birdaha okuyup tefekkür edin.Sonra Dilediğiniz halde kalsın bence de mahsuru yok.Korkum istismadandır Sizden endişe etmedimki hiç.Allah kaleminizi mukavim yüreğinizi engin kılsın.(Amin)