YAŞAMAK
İnsan,yalnız kalınca kimsesiz olduğunu anlar.
Koca bir şehirde ,koca kalabalığın içinde , yapayalnız olduğunu hisseder. Ve kulaklarını kapatır o kuru gürültüye, duymamazlıktan gelir çoğu zaman. Her şeye rağmen bir umut taşır yüreğinde, Yaşamak için bir nedeni olmalı insanın, "İnsan sevgiyle yaşar diyor" Tolstoy. Sevgiyle yoğurmalı yaşadıklarını. Vazgeçmemeli yaşamaktan. Hayat yaşamaya değer çünkü. FKR-2010 |
Şiirden çok bir düz yazı havasında dizeler.
Şiiri şiir yapan hiçbir imge kullanılmadan yazılmış.
Ayrıca devrik cümle göze çarpıyor şiirde.
Eğer şiirde ya da yazıda bir noktalama işareti kullanılıyorsa bir ara bırakmalı. Noktalama işareti, ardından kullanılan sözcüğün hemen bitişiğinde olmalı “… şehirde , koca…” yerine “… şehirde, koca…” diye yazılmalı.
İlk satırda hiçbir şiirsel anlatım yok. Aslında yukarıda da belirttiğim gibi, şiirin tamamı şiirsellikten uzak düz yazı havasıyla yazılmış.
İkinci ve üçüncü satırlara beraber bakalım:
Koca bir şehirde ,koca kalabalığın içinde ,
yapayalnız olduğunu hisseder.
Koca bir şehirde, koca kalabalığın içinde, yapayalnız olduğunu hisseder. –virgülden sonra satır altı yapmak şiirselleştirmez yazılanı.
“duymamazlık” yanlış . Doğrusu “ duymazlıktan” olacak.
“Yaşamak için bir nedeni olmalı da insanın,” devrik cümle. –da cümleyi bozmuş.
“Yaşamak için bir nedeni olmalı insanın,” olmalı.
"İnsan sevgiyle yaşar diyor" tolstoy. –Tolstoy özel isim olduğundan büyük harfle başlaması gerek.
Şiirde bahsedilmek istenen duygular belki güzel ama duyguların aktarımı bu bir düz yazı olsa dahi zayıf. Biraz daha emek ile sevgili şairin çok daha iyi şiirleriyle bize merhaba diyeceğine inanıyorum.
Saygılarımla.
BANU ULUDAĞ tarafından 12/1/2010 4:26:50 PM zamanında düzenlenmiştir.