Hakk’ın özündendir güzel cemalin, ’Her ne arar isen kendinde ara’ En yüce değerdir eşsiz kemalin, ’Her ne arar isen kendinde ara’ İnsanın has özü yansır didara.
Sen O’na yakınsın O sana yakın, Başka diyarlarda arama sakın. Hakk’ı bulmak için kendine bakın, ’Her ne arar isen kendinde ara’ İnsanın has özü yansır didara.
Kem sözler yüreğe zehirli oktur, Kâmilin dilinden azizi yoktur. Aldanma zahidin yalanı çoktur, ’Her ne arar isen kendinde ara’ İnsanın has özü yansır didara.
Haksızlık ederek eyleme yarış, Haklılık deminde gerçeğe karış. Gerçeği ararken özünle barış, ’Her ne arar isen kendinde ara’ İnsanın has özü yansır didara.
Yaradan yaratmış cümle âlemi, Kuluna sevgiyle yazmış kalemi. Gönül yarasına candan al emi, ’Her ne arar isen kendinde ara’ İnsanın has özü yansır didara.
Geldik bu âleme Hakk ile birlik, Hakk’ı bilmeyenden bozuldu dirlik. Canlıya kıyarak olunmaz mirlik, ’Her ne arar isen kendinde ara’ İnsanın has özü yansır didara.
Serçeşmeden gelen özden akışır, Aşkı muhabbete hüsnün yakışır. Güzel olan ile güzel bakışır, ’Her ne arar isen kendinde ara’ İnsanın has özü yansır didara.
Ehli kâmil olan ulu kişidir, Nesneyi yaratmak Hakk’ın işidir. Canlıya aracı erkek dişidir, ’Her ne arar isen kendinde ara’ İnsanın has özü yansır didara.
Her iki âlemde insandır eksen, Bilgisiz baş gider nereye çeksen. Sen onu biçersin her neyi eksen, ’Her ne arar isen kendinde ara’ İnsanın has özü yansır didara.
Feyzi’yim, rehberim Bektaşi Veli, İnsan sevgisine âşık edeli. Mihribanlar olur berrak ideli, ’Her ne arar isen kendinde ara’ İnsanın has özü yansır didara.
(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.
Şiirlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
KENDİNDE ARA şiirine yorum yap
Okuduğunuz şiir ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
KENDİNDE ARA şiirine yorum yapabilmek için üye olmalısınız.
Her iki âlemde insandır eksen, Bilgisiz baş gider nereye çeksen. Sen onu biçersin her neyi eksen, ’Her ne arar isen kendinde ara’ İnsanın has özü yansır didara.
Haklı seslenişlerinizi, güçlü kaleminizi gönülden kutluyorum. Saygılar.
Her iki âlemde insandır eksen, Bilgisiz baş gider nereye çeksen. Sen onu biçersin her neyi eksen, ’Her ne arar isen kendinde ara’ İnsanın has özü yansır didara.
Üstadım "Aldanma zahidin yalanı çoktur" bölümünde açıklamaya muhtaç bir ayrıntı vardır diye düşünüyorum.(Zâhid=Dinin emirlerini yaşayan,yasakladıklarından kaçınan kişi)anlamını taşır. Şimdi bu bölümü (Zahid çok yalan söyler ona aldanma ya da Zahidler çokça yalan söyler diyenlere aldanma şeklindeki anlama biçiminin hangisini esas alacağız. Bunun dışında şiirinizin Hak ve hakikata vurgu yapan mana yönü çok güzeldir diyebilirim... Saygılarımla... Hasan DEMİRCİ
Sevgili Dost: "Zahit" sözcüğü mecaz olarak "kaba sofu, ham ruhlu, pişmemiş, olgunlaşmamış, dinin özünden habersiz, şekle önem veren kişi" anlamında kullanılmıştır.
Özellikle Alevi ve Bektaşi şairleri şiirlerinde zahidi hep bu yönüyle ele almışlardır. Dindar olanlar kast edilmemiştir...
"Her ne arar isen kendinde ara’ İnsanın has özü yansır didara. "
3+2 mısra tekniği ile sunulmuş dğerli bir eser.Didaktik yönü baskın harika nasihatler.Aldık kulağımıza küpe ettik Feyzullah Bey.Okurken hiç takılmadığım çok hoş bir eser.Halk şiirine çok güzel bir örnek.Baştacı kabul edilecek üstte aldığım şu iki mısra ne kadar değerli.
"Kuluna sevgiyle yazmış kalemi. Gönül yarasına candan al emi," şiirinizin beşinci kıtasında geçen bu iki mısraya anlamca takıldığımı ifade etmeliyim.Burada" kuluna sevgiyle yazmış kalemi "derken kula kalemin nasip olması anlamımı kasıttır.Alttada "gönül yarasına "anlamı çıkmaza sokuyor gibi geldi bana sanki "gönül yarasını " demek daha doğru geliyor.Şiirdeki kafiyeler genelde çok kullanılsada ne ölçü ne kafiye yapayım diye anlam feda edilmemiş.Zaten anlamca takıldığım kısmı belirttim.Saygılarımı sunuyorum.Hayırlı ramazanlar...
"Kuluna sevgiyle yazmış kalemi" dizesinde kastedilen Kuran ve onu yazdırdığına inanılan Tanrı anlatılmıştır imge olarak. Ve devamında "Gönül yarasına candan al emi" gerek Kuran'ın özündeki ve gerekse Alevi Bektaşi inancındaki "insan sevgisi"ne gönderme yapılarak; gönül yarasının ilacı da insandadır, mesajı verilmeye çalışılmıştır. "Ne ararsan kendinde ara" özdeyişinin ayrıntılarından biri vurgulanmıştır. Uyak kaygısıyla değil, bilerek ve özellikle kurulan bir dizedir..
İlginize ve yorumunuza teşekkür ederim. Sağolun...
Bilgisiz baş gider nereye çeksen.
Sen onu biçersin her neyi eksen,
’Her ne arar isen kendinde ara’
İnsanın has özü yansır didara.
Haklı seslenişlerinizi, güçlü kaleminizi gönülden kutluyorum.
Saygılar.